TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çıray: Keser döner, sap döner

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığı, yerel seçimlerin ardından yapılan en büyük toplantı olan 3. İl Danışma Kurulu toplantısında bir araya geldi

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2014 08:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çıray: Keser döner, sap döner

FEYZİ MİRHANOĞLU

CHP İzmir İl Danışma Kurulu Toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti. CHP İzmir İl Başkanı, Milletvekilleri, Büyükşehir, İlçe Belediye Başkanları Parti Meclis Üyeleri ve İl Yönetimi’nin katıldığı toplantıya, CHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray’ın İzmir Valisi Mustafa Toprak’a yatığı çıkış damga vurdu. İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı sert sözlerle eleştiren Çıray, “Sayın Vali bu yanlıştan dönsün. Devirler gelir geçer, keser döner sap döner gün olur hesap döner. Bu işlerin hesabı sorulur. Kenan Paşa’dan hesap sorulacağını 1980’de kim tahmin edebilirdi? Ama bugün Kenan Evren millet vicdanında ve hukuk önünde hesap veriyor’’ diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise eylem sinyali verdi. Kocaoğlu, “Önümüzdeki günlerde STK’lar, odalar yerel yönetimlerle birlikte birçok eylem planlamaktayız. Birlikte ne yapacağımıza karar vereceğiz’’ dedi.

“KAVGA YEREL MALLARIN VE DEMOKRASİNİN KAVGASI”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İl Özel İdare malları üzerinden İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı sert sözlerle eleştirdi. Çıray, “İzmir’in malları konusunda 13 milletvekili olarak bir deklarasyona imza atarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na destek olduk. İzmir’in mallarını savunan Kocaoğlu’nun arkasında olduğumuzu İzmir halkına deklare ettik. Bunun arkasında duracağız. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın çizdiği yolda destek vermeye devam edeceğiz. Bu kişisel bir kavga değildir İzmirlilerin kavgasıdır. Yerel malların kavgasıdır ve demokrasinin kavgasıdır. Devletin valisi olmakla görevli olan birisi bir siyasi partini valisi gibi davranamaz. Bunu da bir ders olarak Türkiye’nin önüne koyacağız. Ben bu valiyle daha önce görüşmüştüm. Kendisine, ‘Sizinle siyasi olarak değil eski bir bürokrat olarak konuşuyorum. İzmir’i doğru yönetin, İzmir sıradan bir il değildir. Bu İzmir’in her bir ferdi entelektüel seviyesi olan insanlardan oluşur. Bu İzmir barış içinde yönetilirse İzmir’de el birliği yapılırsa siz de mutlu olursunuz biz de mutlu oluruz’ diye Gezi direnişinde gidip söylemiştim. Bu sözlerimi tekrar ediyorum. Sayın Vali bu yanlıştan dönsün. Devirler gelir geçer, keser döner sap döner gün olur hesap döner. Bu işlerin hesabı sorulur. Kenan Paşa’dan hesap sorulacağını 1980’de kim tahmin edebilirdi? Ama bugün Kenan Evren millet vicdanında ve hukuk önünde hesap veriyor. Devirler gelir geçer hesap sorulur’’ şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili de konuşan Çıray, Türkiye genelinde kabul görecek, siyasi kimliği olmayan bir aday üzerinde çalıştıklarını söyledi. Çıray, ‘’Bizim gölgesiz, şaibesiz bir cumhurbaşkanına ihtiyacımız var’’ dedi.

KOCAOĞLU YEREL SEÇİMLERİ DEĞERLENDİRDİ

Yerel seçimleri değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, ‘’Her seçimin, her günün, her saatin, her sürecin kendine göre özellikleri var. Eğer tarihi ve geçmişi, biz o günün sosyoekonomik, kültürel koşullarına göre değerlendirmezsek yanılgı içine düşeriz. 2009 seçimlerinde bir başarı var. 2009 seçimlerinde 30 ilçede 28 ilçe alındı ama bugün 30 ilçede 22 ilçe alındı. Bunun birçok sebebi var. Başta ben olmak üzere, belediye başkanları yorgun olabilir. Bu sonuç başka birçok şeye bağlanabilir. Ama Türkiye genelinde 2009 ile 2014’ü kıyasladığımızda daha somut gerçeğe ulaşırız. 2009’da ekonomi yüzde 14 küçülmüştür. 2014’te seçime girdiğimiz ilk çeyrekte yüzde 4 büyümüştür. İktidar il genel oyu 38, bugün 43 civarındır. Mutlaka her yerel seçimde karar vericiler hata yapar. Genel merkez, genel başkan, seçiciler, ilçe belediye başkanları, örgüt hata yapar. İnsan hata yapabilir. Ama önemli olan bilerek, isteyerek, art niyetle hata yapmamaktır. Hata yapamayacağım, sıfır hata diyorsan sıfır iş yaparsınız. Biz bu bilinç doğrultusunda ilerliyoruz” dedi.

 

EYLEM PLANI YAPILACAK

Yerel seçimlerin ardından tüm çalışmaları, karar süreçlerini, fikirleri, projeleri halka danışarak yaptıklarını belirten Kocaoğlu, göreve geldiği günden bu yana Büyükşehir’in icraatlarını özetledi. Başkan Kocaoğlu İl Özel İdaresi mallarına da değindi. Kocaoğlu şunları kaydetti: “İzmir çok ender olarak herkesin ittifak kurduğu bir kenttir. Çok seslidir, tartışmayı sorgulamayı sever ama il özel idare malları konusunda sayın valinin takındığı tutum bütün İzmir’i valiye karşı birleştirdi. Bu mallar İzmirlinin malıdır. Yerel kaynakla yapılmıştır. Bu servet yerelin çıkarı için, ihtiyaçları için kullanılacak. Eski belediye binamızı İzmirliler kendi aralarında para toplayarak yapmış. Balçova termal sahasında Balçovalılar 60’lı yıllarda kaplıcalar büyüsün diye cüzi bir bedelle itiraz etmeden mallarını vermişler. Bugün bu tesis kurulmuş, bunu Hüseyin Öğütcan valimiz kurmuş. Bu malların hepsi İzmirlinin parasıyla, İzmir’de yerel hizmet için, köprü, baraj, arıtma yapmak, kente su getirmek için kullanılması gereken paralardır. Bu değere hep beraber sahip çıkmamız gerekmektedir. Önümüzdeki günlerde STK’lar, odalar yerel yönetimlerle birlikte birçok eylem planlamaktayız. Birlikte ne yapacağımıza karar vereceğiz. Valinin bu ben yaptım oldu mantığından, ‘İzmir’i adı Trabzon olsaydı’ gibi lafları, ‘İdeolojik tavır sergiliyorlar’ sözlerini kabul etmiyoruz.”

ENGİN: SÖYLENENLERDEN YARARLANACAĞİZ

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, göreve geldiklerinden bugüne kadar üçüncü danışma meclisi toplantısını gerçekleştirdiklerini belirtti. Engin, “Danışma meclisleri partinin tartışıldığı önemli mecralar. Bu kurulda sadece eleştiriler değil, önerilerin, yeni fikirlerin de iletilmesi gerekiyor. İl yönetimi olarak tüm söylenenlerden yararlanmak bizim görevimizdir. Bundan sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde hep birlikte İzmir’de, Türkiye’de devletin geneline hitap edebilecek, kurumlar arasında barışı sağlayacak Cumhurbaşkanının seçilmesi için örgüt olarak çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.