TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Manevi annesine ‘hayat’ verdi

Siroz hastası, uygun donör bekleyen Figen Tan’a manevi kızı hayat verdi

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2014 06:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Manevi annesine ‘hayat’ verdi

Siroz hastası Figen Tan’a (50) hayatının en anlamlı, en “can”dan Anneler Günü armağanı, “manevi kızım” diye sevdiği Halime Kayan’dan (34) geldi. Eşi ve iki çocuğu donör olamayan, acil karaciğer nakli gereken Tan’ın imdadına, 17 yıl önce aynı avlu içindeki eve gelin gelip, annelik yaptığı, sevgiyle kucaklayıp yol yordam öğrettiği, üç çocuk annesi Halime Kayan yetişti. Kayan’dan alınan karaciğer parçası Tan’a nakledildi. Tan, “Halime beni annesi gibi gördü, ben de onu kızım gibi bağrıma bastım. Ben karşılık beklemiyordum ama seneler sonra bana ödülünü verdi. Bana anneler günü hediyesi ‘hayat’ oldu” dedi.

EŞİ VE ÇOCUKLARI DONÖR OLAMADI

Manisa’nın Soma ilçesinde oturan, Mustafa Tan ile evli, Tuğba (29) ve Samet (22) adlarında iki çocuğu bulunan ev hanımı Figen Tan, 7 yıl önce meme kanseri oldu. Tedavi görüp kanseri yenen Tan, 2 yıl önce de safra kesesi ameliyatı için hastaneye yattı. Ameliyat sırasında siroz olduğu ortaya çıkan Tan, bu kez karaciğer tedavisine başladı. Ancak geçtiğimiz ocak ayında yemek borusunda başlayan varis kanamaları nedeniyle Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’nde 5 gün yoğun bakımda yattı. Doktorlar acil karaciğer nakline karar verdi. Bu kararın ardından çaresizlik günlerinin başladığını belirten Tan, manevi kızından “hayat hediyesi” ile yeni bir yaşama başlamasının hikayesini şöyle anlattı: “Acil nakil kararı verince önce eşim ve çocuklarım donör olmak istedi. Ancak benim kan grubum sıfır. Dolayısıyla bana verici olamadılar. Yakın akrabalarımızdan da uygun verici çıkmadı, aynı kan grubunda olup korkanlar oldu. Yani donörsüz kaldım. Halime, hastalandığımı duymuş ve nakil için geldi. Halime'm, 17 yaşında aynı avlu içindeki eve gelin gelmişti. Eşimin teyzesinin geliniydi. Çok gençti, cahildi, yalnızdı. O beni anne bildi, ben de ona kızım gibi kol kanat gerdim. Çocukları oldu, bakımına yardım ettim, yol yordam öğrettim. Ana kız gibiydik, himayemize almıştık. 15 yıl acı tatlı günlerimizde birlikte olduk, birlikte yedik, içtik. Üç çocuğu var, evi küçük geldi diye 2 yıl kadar önce yarım saat mesafedeki bir eve taşındı. Uzaklaşmıştık ama bağımız kopmamıştı. Önce ben verici olayım diye haber gönderen Halime, Soma Devlet Hastanesi’nde yatarken o da oğlunun rahatsızlığı nedeniyle hastanedeymiş, ziyaretime geldi. Bana yenge diyordu, üzerinde çok emeğimin olduğunu, verici olmak istediğini tekrarladı. Kadavradan bağış organ bekleme şansım yoktu. Kan bağımız olmadığı için Etik Kurul’a başvurduk, kabul edildi. Nakil için İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdum. Hazırlıklarımız yapıldı ve nakil gerçekleşti. Operasyon çok başarılı geçti. Seneler sonra bana ödülünü verdi, karşılığını verdi. Ben karşılık beklemiyordum oysa. Bana Anneler Günü hediyesi ‘hayat’ oldu. Bir kızım vardı, şimdi iki kızım oldu. Manevi kızımdı, şimdi kanımdan, canımdan biri oldu. Hem Halime’ye hem de Doç. Dr. Murat Kılıç ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Halime’nin annesi de aradı, 'kızım sana karaciğerinden versin, çocukların öksüz kalmasın' dedi. Beni evlatlarıma bağışladılar.”

 ÇAMAŞIR ASMAYI BİLE ONDAN ÖĞRENDİM

Yıllarca kendisine annelik yapan Figen Tan ile komşu evlerde otururken çocukları Gülcan (16) ve Emre’yi (9) dünyaya getirdiğini, üçüncü çocuğu Emir (2) doğmadan önce başka eve taşındığını belirten Halime Kayan, “Evlenip gittiğimde ilk komşum Figen yenge olmuştu. Bana 15 yıl boyunca annelik yaptı, yemek yapmayı, çamaşır asmayı bile ondan öğrendim. Bende emeği çoktu, hasta olunca hiç düşünmeden karaciğerimden parça verebileceğimi ilettim. Etik Kurul, neden verici olmak istediğimi sordu. Onlara 15 yılda yaşadıklarımızı, manevi anne-kız olduğumuzu anlattım. Sonunda karaciğerimin bir parçası Figen yengeme Anneler Günü hediyesi oldu” diye konuştu.

 EN GÜZEL ANNELER GÜNÜ SERAMONİSİ

Başarıyla uygulanan nakil Doç. Dr. Murat Kılıç ile Doç. Dr. Murat Zeytunlu başkanlığında, Prof. Dr. Mehmet Alper, Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Dr. Onur Duygu’dan oluşan ekip tarafından gerçekleştirildi. İzmir Kent Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Onur Duygu şunları söyledi: “Figen Hanım son dönem karaciğer yetmezliği olan bir hastamızdı. Eğer nakil olmasaydı çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşacaktı. Organ nakli bekleme listesinde yıllarca bekleyen ve uygun verici bulamayan çok hasta var, bunlardan biri Figen Hanım olabilirdi. Yasalarımıza göre 4. dereceye kadar akrabalar donör olabiliyor. Ama Figen hanım ile Halime Hanım arasında anne- kız ilişkisine benzer bir ilişki var, kendilerinin tarifiyle. Etik kurul kararıyla nakil gerçekleşti. Biz de bir annenin ve kızın arasındaki en güzel ilişkiyi organ naklinde yaşadık. Bir çocuğun annesine verebileceği en güzel hediye. Organ nakliyle uğraşan hekimler olarak bizim de rastlayabileceğimiz en güzel Anneler Günü seramonisi bu.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.