TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de bir ilk

İzmir Karşıyaka Belediyesi “Kendi Elektriğimizi Kendimiz Üretiyoruz” sloganıyla Güneş Tarlası’nın açılışını yaptı

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2014 07:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türkiye’de bir ilk

İzmir Karşıyaka Belediyesi, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren Güneş Tarlası projesini faaliyete açtı. ‘Kendi Elektriğimizi Kendimiz Üretiyoruz’ sloganıyla açılışı yapılan Güneş Tarlası, Türkiye’de bir belediyenin yaptığı ilk tesis olma özelliğine de sahip. Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ortaklığında gerçekleştirilen güneş tarlası projesinin açılışı saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’yla yapıldı. Açılışta Karşıyaka Belediyesi Halk Oyunları Ekibi küçük bir gösteri yaptı. Gösterinin ardından kürsüye çıkan CN Gaz Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Özturgut, tesislerin kısa sürede kendi maliyetini amorti edeceğini vurguladı. Maliyetinin 2.5 milyon TL olduğunu söyleyen Özturgut, “Türkiye’de bu bir ilk. Bir belediye ilk defa böyle bir tesis açılışı gerçekleştiriyor. Bu tür yatırımların yapılması bir belediye çok kolay bir iş değil. Bu çok büyük bir risk. Ama Karşıyaka Belediyesi bu işin altından kalkmayı bildi. Bir işte ilk olmak her zaman zordur. Biz bu projeyi yaparken bürokratik anlamda çok sorun yaşadık. Fakat bütün problemleri çözdük. İZKA bize mali anlamda oldukça yardım etti. Proje maliyetinin yüzde 75’ini hibe ederek bize çok destek oldular. Onlara da buradan teşekkür ediyor ve tüm İzmir halkına hayırlı olsun diyorum” dedi.Açılış törenine CHP İzmir Milletvekilleri Hülya Güven ve Mustafa Moroğlu’nun yanı sıra, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ali Karaege, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, muhtarlar, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş da katılım gösterdi. CN Gaz Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Özturgut’un ardından kürsüye çıkan, İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, hava, güneş ve suyun insan yaşamı için son derece önemli olduğunu ve bunların şiirlerimize bile yansıdığını söyledi. Birçok şiir ve şarkıya bile konu olan ‘güneş’ kelimesinin insan yaşamı için önemine vurgu yapan Moroğlu, “Karşıyaka Belediye Başkanı ve İZKA’nın bu büyük projesini alkışlıyorum ve herkesin de alkışlamasını istiyorum. Güneş hayatımız için çok gerekli ve güneş enerjisini önemli bir kaynağa dönüştüren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“BİNA DEĞİL AĞAÇ DİKECEĞİM”

İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu’nun konuşmasının ardından mikrofonu eline alan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karşıyaka halkı adına projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Belediye başkanlığına geldiği ilk zamanlarda herkesin kendisine tereddütle yaklaştığını söyleyen Akpınar, “Bizlere bürokratik anlamda birçok sorun çıkardılar. Fakat bizim pozitif enerjimiz bütün o engelleri aşmaya yetti ve bugün bu büyük projenin açılışını gerçekleştirdik. Karşıyaka Belediyesi olarak çevreye son derece önem veriyoruz. Geldiğim ilk günden beri bina değil ağaç diken bir başkan olacağımı söylüyorum” dedi. Bu tür çalışmaları çocuklar için gerçekleştirdiklerini belirten Akpınar, “Çocuklarımız daha güzel bir kentte yaşayabilsin diye çalışıyoruz. Bizler doğayı katletmeyeceğiz. Başkaları yapsa da biz bunlara aldırış etmeden yolumuza devam edeceğiz. Karşıyaka halkı seçimlerde bize yürü dedi biz de şimdi yürüyoruz” dedi.

“BİNA YAPTIRMAYACAĞIZ”

Güneş Tarlası alanında toplam 2013 güneş paneli olduğunu söyleyen Akpınar, buralara asla bina ve benzeri şeyler yaptırmayacaklarını da sözlerine ekledi. Bu bölgenin çok güzel ve havadar bir yer olduğunu da belirten Akpınar sözlerine şöyle devam etti: “Kentin bazı yatırımlarının buraya kaydırılması için çalışıyoruz. Bu alanlarda asla kendimize ait bir avuç toprak parçası bile yok. Buradaki bütün alanlar kamuya ait. Bizlere engel olmaya çalışanlara buradan sesleniyorum. Lütfen artık bize engel olmayın. Önümüzden çekilin, kendi işinize bakın. Bizim işimiz rant değil hizmet. Bizim için halka hizmet Hakk’a hizmettir. Bizlere bu gücü verdiğiniz için sizlere sonsuz teşekkürler ediyorum. Bugün böyle bir proje gerçekleştirdik. Umuyoruz ki konutlara da yenilenebilir enerji kaynakları getirebiliriz. Bunun için çalışıyoruz.” Konuşmanın ardından açılışa katılan vekillere de bilgi veren Akpınar, alanı yirmi dönüm kadar daha genişletmeyi planladıklarını ve bu projeyle şu anda yaklaşık bin 500 hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.