TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tehlike kapıda

Orman Mevzuatı’nda yapılan değişikliklerle özel mülkiyet ve yapılaşmanın önünün açıldığını belirten TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu temsilcileri, doğal varlıkların yok edilmesine yönelik her çalışmanın karşısında olduklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2014 07:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tehlike kapıda

HALİDE DEMİR

Kurul adına basın açıklamasını okuyan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helin Kınay, yeni düzenlemede, ‘kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine sağlık, eğitim ve spor tesisi yapılması amacıyla izin verilemeyeceği ancak kamu-özel işbirliğiyle yaşama geçirilecek olan sağlık ve eğitim tesislerinde bakanlıkların talebi üzerine yüklenici adına üst hakkı tesis edilebilir’ ibaresinin bulunduğuna dikkat çekerek, bu durumun Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.

YENİ MADDELER ANAYASA’YA AYKIRI

Kınay, “Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ve gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine sağlık, eğitim ve spor tesisi yapımı maksadıyla izin verilmez. Ancak kamu özel işbirliği modeli çerçevesinde yapılacak sağlık ve eğitim tesislerinde ilgili bakanlıkların talebi üzerine yüklenici adına üst hakkı tesis edilebilir” ifadesi ile “Anayasa’ya aykırı olarak  orman sınırlarının daraltılması ve orman alanlarının özel mülkiyete konu edilmesinin önü açılmıştır” dedi.

SİT ALANLARI VE ORMAN ALANLARI TEHLİKE ALTINDA

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helin Kınay, düzenlemelerle sulak, SİT alanları ve son olarak da orman alanlarının büyük bir yapılaşma riski ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sulak Alanlar, Sit Alanları ve son olarak Orman Alanları ile ilgili mevzuat değişikliklerini değerlendirdiğimizde bu alanların mevcutta karşı karşıya olduğu yapılaşma sorunu ve korunmasına yönelik daha sıkı tedbirlerin alınması gerekirken; korumak ile yükümlü İdareler tarafından gerçekleştirilen mevzuat değişiklikleri ile yapılaşmaya açılmasının önündeki engellerin adım adım kaldırıldığını görüyoruz.  TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak; doğal varlıklarımızın yok edilmesine yönelik her türlü çalışmanın karşısında olacağımızı ifade ediyor; sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

KUTU.. KUTU… 

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Urla Hacılar Koyu’nda kaçak olarak inşa edildiği ve Başbakana ait olduğu iddia edilen villaları incelemek için alana giden İzmir Barosu’na bağlı İzmirli avukatların gözaltına alınmak ve engellenmek istenmesine de tepki gösterildi.

AVUKAT ARKADAŞLARIMIZI SİNDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, avukatların keşif yapılmasının engellenmek istenmesiyle Urla’daki kaçak villalarla ilgili inceleme yapılmasının önüne geçilmek istendiğini belirtti ve “Geçen hafta bir basın açıklaması yapmıştık. Ülkemizde jandarma geldiğimizden haberi yoktu. Biz gittikten sonra orada panik halde gelip engelleseler mi ne yapsalar diye düşünürken bizim açıklamamız bitti ve geri döndü. Bu deneyimden yola çıkarak kim gelirse gelsin engelleyin talimatı almışlar sanırım. Avukat arkadaşlarımız gittiğinde sindirmeye çalışıyorlar. İzmir’den gidip de basın açıklaması yapıp kamuoyunun ilgisini çekmek istemesin diye engellemeye çalışıyorlar” değerlendirmesini yaptı.

SİNDİRME POLİTİKASI UYGULAMAYA ÇALIŞILIYOR

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer de, Urla’daki kaçak villalarla ilgili hukuki ve son durumla ilgili süreci de takip ettiklerini belirterek, “Sindirme politikası var. Avukatlar sadece keşif amaçlı gitmişler. Herhangi bir başka amacı yok. Alana bizim gibi farklı grupların da gidip incelememesi için bir engelleme yapmaya çalışıyorlar. Bizim için bir engel değil. Dava ve süreci takip ediyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.