TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TBMM yeni yargı paketini görüşecek

TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta CHP'nin Başbakan Erdoğan hakkında verdiği Soruşturma Önergesi görüşülecek. Yeni Yargı Paketi, Genel Kurul'da ele alınacak

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2014 07:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
TBMM yeni yargı paketini görüşecek

Meclis, bu hafta gündemindeki önemli konular için mesai yapacak. TBMM Genel Kurulu, haftaya, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapan yasa tasarısını görüşerek başlayacak. Tasarıyla, döner sermaye işletmesinin faaliyetleri ve gelirleri, hizmet bedeli olarak belirlenen tarife, döner sermaye ücretinin ödeme esasları, artış oranları ve muafiyetler, Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri gözetilerek düzenleniyor.  CHP'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği Soruşturması önergesi de bu hafta Genel Kurul'da ele alınacak. Önergede, 17 Aralık ve 25 Aralık soruşturmalarının ardından dört eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulmasına karar verildiği hatırlatılarak, "Ancak hakkında en az bakanlar kadar ciddi iddialar olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili olarak herhangi bir suç ihbarı TBMM'ye ulaşmamıştır. Yürütme organının yargı üzerinde kurduğu baskı ve yönlendirme dikkate alındığında, söz konusu iddialar nedeniyle bundan sonraki süreçte Erdoğan hakkında Cumhuriyet savcılarınca hazırlanacak bir suç duyurusunun TBMM'ye intikal etme ihtimali de görülmüyor" ifadesine yer veriliyor. TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde; önergeyi verenlerden ilk imza sahibi veya onun göstereceği bir diğer imza sahibinin, şahısları adına üç milletvekilinin ve hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakanın konuşmalarının ardından Meclis Soruşturması açılıp açılmaması hakkında gizli oylama yapılacak. 

YENİ YARGI PAKETİ

Yeni yargı paketi de bu hafta Genel Kurul'un gündemini oluşturacak. 102 maddeden oluşan "Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'', temel kanun olarak dört bölüm halinde görüşülecek. Tasarı, Anayasa Mahkemesi'nin kısmen iptal ettiği HSYK'nın yapısını, değişiklikten önceki haline döndüren düzenlemeleri de içeriyor. Cinsel dokunulmazlığa karşı ve çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar ile uyuşturucu suçlarında cezaları önemli ölçüde artıran tasarı, uyuşturucu suçlarında denetimli serbestliğin yalnızca bir kez uygulanmasını öngörüyor. Çocuğa karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 39 yılının, müebbet hapis cezasının 33 yılının, süreli hapis cezasının dörtte üçünün infaz kurumunda iyi halli çekilmesi durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanılabilecek. Bu suçlardan hapis cezasına mahkum olanlar hakkında, cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde "tıbbi tedaviye tabi tutulmak", "tedavi amaçlı programlara katılmak", "mağdurun yaşadığı bölgede ikametten yasaklanmak", çocuklarla bir arada olunan ortamda çalışmaktan yasaklanmak" gibi yükümlülüklere karar verilebilecek. Genel Kurul, gündemindeki konuların bitmemesi halinde cuma, cumartesi ve pazar günleri de çalışacak.

KOMİSYONLAR

Meclis'teki araştırma ve ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak. Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili olarak kurulan Araştırma Komisyonu, parti gruplarının bildirdiği üyelerin isminin TBMM Genel Kurulu'nda okunmasının ardından ilk toplantısında görev bölümü yapacak ve yol haritasını belirleyerek çalışmalarına başlayacak. Plan ve Bütçe Komisyonu, taşeron ve madenlerde çalışanlarla ilgili düzenlemelerin yer aldığı torba yasa tasarısını 3 Haziran Salı günü ele alacak. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji  Komisyonu, 3 Haziran Salı günü yapacağı toplantıda, Rekabetin Korunması Hakkında Yasa Tasarısı'nı görüşecek. Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu; Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Yasa Tasarısı'nın görüşmelerine, 3 Haziran Salı günü devam edecek. Dışişleri Komisyonu, 5 Haziran Perşembe günü yapacağı toplantıda, bazı uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarılarını görüşecek. (AA/ANKARA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.