TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Sözde ortodontistlere dikkat”

Ortodonti ABD Başkanı Prof.Dr. Tancan Uysal, ortodonti tedavisinin hiçbir geçerliliği olmayan kurslarla ortodonti eğitimi alan ya da yurt dışından gelen ‘sözde’ ortodontistlerin eline bırakılmayacak kadar önemli bir uzmanlık olduğunu ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2014 07:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Sözde ortodontistlere dikkat”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Ortodonti ABD Başkanı Prof.Dr. Tancan Uysal, ortodonti tedavisinin Sağlık Bakanlığı’nca sertifikalandırılmamış, hiçbir geçerliliği olmayan kurslarla ortodonti eğitimi alan, ya da yurt dışından gelen ‘sözde’ ortodontistlerin eline bırakılmayacak kadar önemli bir uzmanlık olduğunu söyledi. Hekimliğin, “öncelikle hastaya zarar verme” prensibine sahip olan insanlarca yapılması gerektiğini ifade eden Prof.Dr. Tancan Uysal, son zamanlarda birçok hastanın ekonomik nedenlerle ortodontist yerine diş hekimine gidip ortodontik tedavi olmak istediğini kaydetti. 

YENİDEN TEDAVİ UYGULANIYOR

Dekan Prof.Dr. Uysal, 2-3 günlük kurslarla ortodonti eğitimi alan, ya da yurt dışından gelen sözde ortodontistlerin, her hastaya hareketli aparey uyguladığını; tel takmasını öğrendiği için  olur olmaz her vakaya tel taktığını ve üst çene genişletmesi öğretildiği için de her hastanın üst çenesini genişlettiğini söyledi. Prof.Dr.Uysal, “Yapılan tedavilerin hastanın problemini çözmekten ziyade daha da ağırlaştırdığına şahit oluyoruz. Böyle durumlarla karşılaşmış birçok hastayı yeniden tedavi etmek zorunda kaldığımızı biliyorum ve bu konuda büyük üzüntü duyuyorum” diye konuştu.

“RİSK ALIYORUZ”

Bu sebeplerle ağır hasar görmüş hastaların sonunda işin uzmanı Ortodontistlere başvurduğunu belirten Prof.Dr. Uysal, “Uzman kişiler tarafından tedavi edilmeyen vakaların dişlerinin köklerinde erimeler, dişlerin mine yüzeylerinde çürümeler ve diş etlerinde büyük hasarları da gözlemliyoruz. Bilinçsizce müdahale edilmiş, yanlış teller takılmış, uygun olmayan yapıştırıcıların gelişigüzel kullanıldığı ve ağır hasar görmüş ağızlara bir kez daha müdahale etmenin riskini almak konusunda oldukça zorlanıyoruz” dedi.

DİŞLERE ZARAR VERİYOR

Ortodontinin, 5 senelik diş hekimliği eğitiminin üzerine üst ihtisas gerektiren, Türkiye’de ve dünyada diş hekimliği uzmanlık dalları arasında ilk olarak kabul edilen bilim dalı olduğunun altını çizen  Prof.Dr.Uysal, hastalara önemli uyarılarda bulundu. Prof.Dr.Uysal, “Hasta olarak küçük hesaplarla vermiş olduğunuz bir karar ağzınıza yanlış tedavilerin yapılmasına, dişlerinizin ve köklerinin zarar görmesine, ikinci bir tedavi ihtiyacı doğmasına, ödediğiniz paranın boşa gitmesine ve aynı ücreti tekrar tedavi olmak için ödemenize neden olabilir. Sizler işin uzmanı olmayan hekimlerin deneme tahtası değilsiniz” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.