TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Farklı kültürler İzmir’e çok şey kattı

Konak Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği 4. Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri hız kesmeden devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2014 07:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Farklı kültürler İzmir’e çok şey kattı

EMİNE ŞEKER

Basmane Günleri’nin altıncı gününde Agios Voukolos Kültür Merkezi’nde ‘İzmir’de Çok Kültürlü Yaşam ve Kültürel Kimlik’ adlı panel düzenlendi. Panelin Moderatörlüğünü Sosyal Psikolog Nuri Bilgin üstlenirken Afrotürk Derneği Başkanı Mustafa Olpak, Nesim Bencoya, İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, Belgesel Sinemacı Tahsin İşbilen, Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yakup Çardak ve Kent Gözlemcisi Yaşar Ürük ise konuşmacı olarak katıldı. Panel, Roman Mahallesi’nde yaşayan 14 yaşındaki minik klarnet sanatçısı Yunus Elalmış’ın klarnet dinletisiyle başladı.

GELECEĞE TAŞINMASI GEREKİYOR

Basmane ve çevresinin geçmişten günümüze tarihsel sürecinin anlatıldığı panelde, tarihi semtin herkese kucak açan, insanların birbirleriyle kardeşçe yaşayabilmesine fırsat veren yapısına dikkat çekildi. İlk konuşmayı yapan İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, İzmir mutfağının harmanlanmış bir mutfak olduğunu belirterek, İzmir’de her çeşit mutfak kültürünün olduğunu söyledi. Maruflu, farklı kültürden gelen kişilerin İzmirlilere çok şey kattığını ifade ederek, farklı kültürde olan kişilerin İzmirlilerin dostları ve arkadaşları olduğunu söyledi.

HALA ÖTEKİLEŞTİRİLİYORUZ

Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yakup Çardak ise, Türkiye’de yaşayan romanların Atatürk döneminde Selanik’ten getirilen bir toplum olduğunu belirtti. Çardak, “Yıllarca Roman toplumu Roman olmayan toplumlara hiçbir zaman ‘öteki’ diye bakmadı. Önyargı içinde olmadı. Halende bu düşünce ve davranışlar devam ediyor. Ama maalesef hala günümüzde Romanlar adına ülkemizde bazı gruplarda önyargı var. Önyargıları yıkmak zor bir iştir. Oluşan bu önyargıları özellikle resmi dairelerde yaşıyoruz. Hala ötekileştiriliyoruz. Biz bunu hakketmiyoruz. Biz kendimizi azınlık olarak görmüyoruz. Biz azınlık değiliz. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşlarıyız. Romanlar denince bazı insanların aklına şu gelir: ‘Kapı gıcırtısına oynayan bir toplum.’ Roman toplumu yıllardan beri itelenmiş bir toplum olduğu için sivil toplum kuruluşlarını kurduk” dedi.

ÜZERİMİZE DÜŞEN ÇOK ŞEY VAR

Belgesel Sinemacı Tahsin İşbilen de, yurtdışında İzmir algısının öylesine muhteşem ve öylesine çok kültürlü bir kent olarak bilindiğini vurgulayarak, “İzmir ‘köy havası’ aldı. Ama atlanan bir şey var. Çok kültürlü kavramı tartışmaya açık bir ifade. Çok kültürlülük kavramı imparatorluklarla beraber ortaya çıkmıştır. Siz gelecek nesle doğru bir şeyler aktarmak istiyorsanız herkesin üzerine düşen çok şeyin olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Basmane’nin çok kültürlü kimliğinin ve değerlerinin geleceğe taşınması gerektiğinin belirtildiği panelin ardından Yazar Yaşar Ürük, ‘Kale Turizmi için İki Örnek’ ve ‘İzmir’in Tacı Kadifekale’ adlı bir sunum yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.