TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Yıldız Mahallesi

null

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2014 07:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Yıldız Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Yıldız Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Behiye Erim’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (145 nci Mahalle)

Mahallenin adı: Yıldız Mahallesi

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35260

Mahallenin nüfusu: 1.500

Mahallenin seçmeni: 135

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 9

Mahallenin muhtarı: Behiye Erim

Büyük kentlerin hemen hepsinin eski kent merkezlerinde benzer görüntü diye bahsedebileceğimiz yıkılmış virane ve terk edilen tarihi binaların daracık sokaklar üzerinde kaderine terkedilmiş görüntüsünün en güzel örneklerinden birisi de Konak Yıldız Mahallesi. Konak Meydanı’na 5 dakikalık yürüme mesafesi ile ulaştığınız Yıldız Mahallesi’nin dar sokaklarını çevreleyen eski yapılardan ayakta kalanlar, ya matbaa, yada diş protez merkezleri tarafından doldurulmuş. Üç, dört katlı binaların üst katlarında ise İzmir’e Doğu ve Güneydoğu’dan göçle gelen aileler ikamet olarak seçmiş durumda. Çoğunluğunun ekonomik durumu iyi olmayan bu aileler mecburen ucuz diye kiraladıkları bu evlerde yaşam mücadelesi veriyor. İzmir’in en popüler İlçesi olan Konak’ta oturmak elbette bir ayrıcalıktır ancak, Yıldız Mahallesi gibi diğer aynı durumdaki mahallelerdeki yaşamı kastetmiyorum. Çünkü buralarda gerçekten insanlar yoksul oldukları için bu mekanları yurt ediniyor. Bu sokakların bir çoğunda doğalgaz şebekesi yok, bir çoğunun sokak lambası hiç yanmıyor, yine bir çoğu kaçak otoparklarla dolu, bu mahallelerden sabah ve akşam üzerleri yaşlılar ve çocukların tek başına yürümesi neredeyse imkansız çünkü bu kez de başıboş sokak köpekleri burada yaşayanları tedirgin ediyor.

TERZİ MUHTAR

Yıldız Mahallesi’nde 5 çocuğu ile yaşayan muhtar Behiye Erim, muhtar seçilmeden önce evde terzilik yapıyordu. Hem müşterilerinin hem de mahalle sakinlerinin ısrarı ile muhtarlığa adaylığını koydu. Koydu koymasına ancak en büyük tepki ailesinden geldi. Çünkü Behiye Erim ve Eşi Mardin’den buraya göçmüşlerdi. Kendi yaşadıkları yerin gelenek göreneklerine göre bir kadının sosyal yaşamda önde olması hele birde yönetici olarak görev üstlenmesi çok doğru sayılmayan bir yaşam şekliydi. Bu konuda önceleri karşı çıkan ailenin ileri gelenleri seçimlerden sonra bu katı tutumlarını değiştirdi ve şimdi Behiye Erim’in en büyük destekçisi oldu. Mahallenin sorunlarına duyarsız kalmamak için görevi kabul ettiğini belirten çiçeği burnunda muhtar Behiye Erim, “Ben önce kendi çocuklarım sonrada mahallemde yaşayan bizim gibi dar gelirli diğer ailelerin sakinlerinin çocuklarının geleceği için bu görevi kabul ettim. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde elimden geldiğince mahallemin sorunlarını çözebilmek adına elimden ne geliyorsa onu yapacağım. Gerek belediyelerimiz gerekse de kaymakamlık ve diğer kurumlarla sürekli görüşüyorum. Bu görüşmelerimi daha da sıklaştıracağım. Mahallem eski bir mahalle. Kentin orta yerinde hiç de Konak’a hele İzmir’e hiç yakışmayan bir görüntü içinde. Dar sokaklarımızın içine rast gele yapılan araç parkları burada trafiği iyice içinden çıkılmaz bir duruma sokuyor. Bir tarafımızda olan ve mahalle sınırımız olan Konak Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ve buradan dolayı yoğunlaşan insan ve araç trafiği bizim mahalleyi tamamen etkiliyor. Birde bu hastane ile ilgili olarak hastane çevresinde bir çok binanın giriş ve birinci katları özel diş hastalığı merkezleri gibi çalışmakta. Buralarda protez merkezleri, matbaalar ve eczaneler buradaki trafiği daha da arttırıyor. Oysa bizim mahallenin toplam 9 sokağımız var bunların birçoğu bir araç bile zor geçebilen sokaklar. Bu nedenle bu sokakların ya araç trafiğine kapatılmasını yada trafik kontrolünün sıklaştırılmasını istiyoruz” dedi.

OKUL YOLU ÇİLESİ

Yıldız Mahallesi sınırları içinde eğitim kurumu bulunmaması nedeniyle bu mahallede yaşayan çocuklar eğitimlerini Yapıcıoğlu ve Kestelli’deki okullara giderek yapıyor. Mahalle sınırları içinde Konak 5 Nolu Aile Sağlığı Merkezi sağlık hizmeti sunuyor. Dar gelirli ailelerin evlerinde birden fazla çocuğun okula gitmek zorunda olduğuna dikkat çeken muhtar Behiye Erim, “Bu aileler çocuklarını mecburen Yapıcıoğlu Mahallesi veya Kestelli Mahallesi’ndeki okullara gönderiyor. Yoksul olduklarından servis tutma imkanı olmayan ailelerin çocukları yazın sıcağında kışın yağmur, çamur ve soğuğunda bu kadar yolu yürüyerek gidip geliyor. Bu çocuklar özellikle kış mevsiminde havaların erken kararması ile sokaklardaki başı boş sokak köpeklerinin tehdidi altında. Mecburen anne ve babalar okul çıkışı gidip çocuklarının yolunu gözlüyor ve beraber getirip götürüyor. İnsanların işleri güçleri var ama çocuklarının tehlike ile karşılaşmaması için mecburen fedakarlık ediyor” şeklinde konuştu.

YATIRIM FAKİRİ MAHALLE

Yıldız Mahallesi’nin SİT kapsamında olmasından dolayı bir çok sıkıntı çektiğini, bu sıkıntıların her geçen gün daha da hayatı yaşanmaz kılacak kadar büyüdüğüne dikkat çeken Behiye Erim, “Sokaklarımızın bir çoğu asfalt. Zamanla yapılan yamalardan sokaklar o kadar yükseldi ki bir çok evin girişi yoldan aşağıda kaldı. Dolayısıyla her yağmurda bu evlerimiz sular içinde kalıyor. Kanalizasyonlar eski olduğu için her yağmurda taşkınlar oluşuyor. Burada yıkılan evlerin bir duvarı kalıyor, ha yıkıldı, ha yıkılacak, ama bunu bir türlü kimse yıkmıyor. Neymiş efendim. Burası tarihi esermiş. Allah aşkına burası tarihi eserse burayı koruyun yoksa yıkın ki buradaki insanlara bir faydası olsun. Yıkılan yerlere yeni bina yapılması da aynı gerekçelerle yasaklanmış durumda. Buraları de birileri otopark diye çeviriyor. Bu anlamda mahallenin birçok sokağı otopark olmuş durumda. Oysa benim çocuklarım dahil mahallenin çocukları oyun oynayacak bir alan istiyor. Bu çocuklar burada yeteri kadar enerjisini harcamaz ise başka zararlı eğilimlere yöneliyor. Bunun için en azından bu yıkılan evlerin yerine belediye bir tel örgü ile çevirip bir oyun sahası yapsa mahallenin çocukları bu imkandan faydalanır. Benim çocuklarım muhtar olduğum ilk günden beri benden oyun sahası istiyor. Bende artık bunun bir zorunluluk olduğunu belediye yetkililerine ve kaymakamlığımıza iletiyorum” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.