TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Yenigün Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Yenigün Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Fikri Çelik’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2014 07:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Yenigün Mahallesi

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (131 nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Yenigün

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35240

Mahallenin nüfusu: 200

Mahallenin seçmeni: 30

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 28

Mahallenin muhtarı:  Fikri Çelik

Konak, Çankaya’da Mezarlık Başı otobüs durağının karşısından girilen Yenigün Mahallesi tarih boyunca İzmir’in hep merkezi olma konumunu koruyan ender mahallelerden biri olarak varlığını sürdürüyor. Önceleri Hızır olan adı 1937’den sonra Yenigün olarak değişen mahallede şumdilerde ev olarak kullanılan bina sayısı yok denecek durumda. Konak Belediyesi’nin internet sitesindeki verilere göre nüfus sıfır görünüyor. Mahallede 45 yıldan buyana çay ocağı işleten ve 5 nci dönem muhtarlık yapan Fikri Çelik’e göre bugün sayım yapılsa mahallede yaklaşık 200 kişinin yaşadığı ortaya çıkacak. Yine belediyenin kitapçığında var olan Yenigün Mahallesi sayfasında mahallede bulunan 344 binada toplam 2 bin 639 işyeri 7’de konut tescilli olarak kayıtlarda görünüyor. Çankaya’dan İkiçeşmelik Eşrefpaşa’ya doğru çıkan Gaziosmanpaşa Bulvarı ve Anafartalar Caddesi’nin çatalı konumundaki mahalle geçmiş yıllarda Anafartalar Polis karakolu olan ancak 20 yıldan beri polis müzesi olan bina bulunuyor.

KEMERALTI MAHALLELERİ

1885 yılında muhtarlık teşkilatının oluşturulmasıyla, İzmir, 51 mahalleye bölünerek, yeni bir düzenlemeye gidilmiştir. Bu yeni düzenleme ve göre, bugünkü Kemeraltı sınırları içinde kalan ve kitabın alanı içine giren eski mahalleler şöyledir: Şerifiye, Ali Ağa, Cami-i Atik, Halıcı Mehmet, Hacı Mahmut, Kasap Hızır, Hasan Hoca, Efrati ve Hahambaşı. 2.Meşrutiyet’le birlikte, mahallerin bir bölümü tek mahalle olarak kalmış, bazıları ise birden çok mahalleye bölünerek, 1885-1937 yılları arasında, tam 9 kez isimleri ve sınırları değişmiştir. Günümüzdeki son haliyle Kemeraltı mahalleleri Konak, Yenigün, Güzelyurt, Güneş, Kestelli, Uğur, Tan, Yıldız, Namık Kemal, Türkyılmaz ve Fatih isimleriyle anılmaktadır. Günümüzde, sayıca az da olsa bazı sokaklara eski isimlerinin verildiği görülmektedir.

MUSEVİ OKULU

Yenigün Mahallesi Muhtarı Fikri Çelik’le 45 yıdan günümüze işlettiği çay ocağında mahalle sohbeti yaparken mahallede bulunan eğitim kurumları ile ilgili soruma; “Şimdi bizim bulunduğumuz yerde Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı  Özel Eğitim, Meslek eğitim merkezi bulunuyor, hemen benim çay ocağımın ve muhtarlığımın sırtını verdiği binada çok eskilerde İzmir’de ve mahallemizde yaşayan Musevi ailelerin çocuklarının okuduğu ‘Özel Musevi Okulu’ydu. Daha sonra burası Özel Pirireis İlkokulu oldu ancak sonraları okul taşındıktan sonra binalar harabe şekilde duruyor ama bahçesi otoparka dönüştürüldü. Mahallemin 26 sokağı ve iki caddesi var, burası tarih boyunca kent merkezi olduğundan hep kentin ileri gelenlerin yaşadığı lüks konaklar ve alışveriş merkezleri ile hanlardan oluşmaktaymış. Günümüzde ise SİT kapsamındaki mahallemin neredeyse tamamı işyerlerinden oluşuyor. Burada faaliyet gösteren işyerlerinde konfeksiyon ağırlıklı olarak, deri işi üzerine atölyeler, çanta ve aksesuar, ayakkabı imalatçıları bulunmaktadır. Mahalle sınırlarım içinde sağlık ocağı yok bu konuda komşu mahallemiz olan Yeni Mahalle’deki sağlık ocağından faydalanıyoruz. Ben şimdi muhtarlık yaptığım yerde 45 yıldan buyana çay ocağı işletiyorum. Bu anlamda mahallemin ve buradaki iş yaşamının yakın takipçilerinden birisiyim. Önceleri burada oturan değerli komşularımız var, şimdi herkes taşındı, eskilerde kalmadı. Buraların tadı kaçtı. Şimdi mecburen işyeri olarak geliyoruz. Mahalle sınırlarım içinde bir çok bina ciddi hasar içinde ama ne yıkılabiliyor, nede yapılabiliyor. Artık yönetimlerimizin bu konuya bir çare üretmesi gerekmekte” dedi.

İZMİR MÜFTÜLÜĞÜ

Yenigün Mahallesi sınırları içinde kalan İzmir Müftülüğü idare binası bulunuyor. Müftülüğün bulunduğu binanın etrafında dini yayınların satıldığı kitap sergileri ve hac malzemeleri satan işyerleri yoğunluğu göze çarpıyor. Ayrıca Mezarlıkbaşı’nda bulunan çok katlı otoparkın zemin ve iki katı çantacılar ve deri imalatçıları tarafından kullanılıyor. Gündüz ki insan trafiğinin akşamları azaldığına dikkat çeken muhtar Fikri Çelik, “Gündüz işlerinin açık olduğu saatlerde sokaklarımızdan araç geçmesi neredeyse imkansız zaten sokaklarımız dar bu anlamda birde yanlış park edenlerle buralardan araba ile geçmek neredeyse imkansız. İşyerleri bulunmasına rağmen yeterli sayıda park bulunamadığı için mecburen bu sıkıntı yaşanıyor. Oysa artık Kültür Bakanlığı ve yerel yönetimler ortak bir çalışma ile buralara bir el atıp bu manzaradan buraları kurtarmaları gerekir. Önceleri katlı otoparkın yerinde otel ve akaryakıt istasyonu vardı. Bizim mahallenin sınırını belirleyen Anafartalar Caddesi Kemeraltı Çarsısının içinden geçerek Konak Meydana kadar gider. Diğer ucu da Basmane’ye çıkar. Buralarda çok sayıda tarihi binalarda butik oteller, tarihi hamamlar ve irili ufaklı bir çok işyeri bulunmaktadır.” diye konuştu.

MUHTAR, TEBLİGAT MEMURU

İş merkezlerinin çoğunlukta olduğu bir çok mahallede muhtarların diğer mahallelere göre nüfus cüzdan sureti veya ikametgâh ilmühaberi vermek yerine daha çok resmi yazışmaları aldıklarına şahit olmuştum. Yenigün Mahallesi’nde de durum bunlardan farklı değil. Her gün muhtarlığa gelen postacının imzalatıp teslim ettiği evrakların başında maliye, defterdarlık, trafik cezası veya icra müdürlükleri ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan askerlikle ilgili evrakları teslim alan Fikri Çelik, azda olsa mahallenin eski sakinlerinin diğer işlemler içinde muhtarlığı ziyaret ettiğini belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.