TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Gül: Bu tesis ile sınıf atladık

Dünyanın en son teknolojisine sahip savaş uçağı F35'lerin motor parçalarını üretecek fabrika’nın açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gerçekleştirdi. Ege Serbest Bölgesi'nde açılan fabrikanın temelini atan, Gül, yatırım nedeniyle Bodur ailesine teşekkür ederken, Türkiye'nin ileride uçak tasarlayıp üreteceğini açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2014 07:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Cumhurbaşkanı Gül: Bu tesis ile sınıf atladık

Kale Grubu'nun Amerikan Pratt&Whitney ile beraber Ege Serbest Bölgesi'nde kurduğu uçak motorları tesisini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül açtı. Yaklaşık 75 milyon dolar yatırımla kurulan tesiste en gelişmiş savaş uçağı olan F35 uçaklarının motor parçaları üretilecek.

Törene Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Eski Başbakan Yıldırım Akbulut, Eski Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Eski Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu katıldı.

SANAYİNİN ÖNEMİNİ VURGULADI

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, sadece İzmir için değil Türkiye için çok önemli bir tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi. Gül, "Sıradan bir sanayi tesisinin açılışını yapmıyoruz. Çok hassas standartları olan bir üretimden bahsediyoruz. Burada üretilecek parçaları dünyanın en son teknoloji savaş uçakları F35'te kullanılacağından bahsediyoruz. Bu tesis Türkiye açısından sınıf atlama anlamına geliyor. Türkiye gibi büyük ülkelerin, derinliği olan ülkelerin sanayisinin güçlü olması gerekiyor. Bazı aileler vardır ki tabiki kimseyi kınayamayız. Herkes daha çok kazanmak ister. Bazı aileler vardır ki onlar çok kazanmaktan çok gerçekten üretmeye önem verirler. Onlardan biri de Bodur ailesidir. Çok rahat kazanç imkanları varken ısrarla sanayide kalmayı tercih ettiler" dedi.

Türkiye'nin her alanda önemli atılımlar yaptığını vurgulayan Gül, hukuk ve demokratik standartlarının gelişmesinin Türkiye'deki ekonomik gelişmeyi de beraberinde getirdiğini ifade etti. Gül, "Son 10 yılda yüzde 5 olan ekonomik büyüme bunun örneği. Türkiye'nin açıklarını kapatması, başka ülkelerle arasındaki mesafeyi kapatması için bu elzemdir. Özellikle son yıllarda yüksek teknoloji ile ilgili sanayide de atılımlar oldu. Savunma sanayi bir çok sanayi alanının lokomotifi haline geldi" diye konuştu.

TÜRKİYE KENDİ UÇAĞINI ÜRETECEK

Türkiye'nin Awacs uçaklarını envantere almakla kalmayıp onun üretiminin bir parçası olduklarını dile getiren Gül, havacılık sektöründe Türkiye'nin artık gücünü gösterdiğini ve kendini ıspatladığını söyledi. Gül, şöyle devam etti: "Burada üretilen parçalar, motor aksamları dünyanın en gelişmiş uçaklarının en hassas parçalarında kullanılabilir. Bu aynı zamanda Türk sanayisine, mühendisine, müteşebbis ve teknisyenine güvenmektir. Bundan şüphesiz gurur duyuyoruz. Açılışını yaptığımız bu tesis giderek büyüyecek. Sonunda Türkiye'nin ileride yapacağı, tasarlayacağı uçaklar için de kullanılacak. Bu tip tesisler Türkiye'ye olan güveni artırıyor. Her zaman gurur duyduğumuz anlar olduğunu ifade etmek istiyorum"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin savunma sanayi yatırımları ile ilgili bilgi verdi. Yılmaz, yapılan bu yatırımın İzmir, savunma sanayi ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye çekilmesinde serbest bölgelerin önemine dikkat çekti. 2013'te 19 serbest bölgeden yurtdışına 7.7 milyar dolar satış yapıldığını belirten Zeybekci, "Serbest bölgelerde 57 bin kişiye istihdam sağlandı. Ticaret hacmi ve istihdamdan görüldüğü üzere serbest bölgelerimiz 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin vazgeçilmez parçası olacak. 17 bin 265 kişinin faaliet gösterdiği Ege Serbest Bölgesi, 4.7 milyar dolar ticaret hacmi içinde 2 milyar dolar yurtdışı satış ile yabancıların en çok tercih ettiği bölge" dedi.

 ÜLKE, BULUŞMA NOKTASI HALİNE GELECEK

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, bugün İstanbul'daki 3. Havalimanı'nın temelini atacaklarını söyledi. Türk havacılık sektörünün hızla büyüdüğüne dikket çeken Yıldırım, "Bugün 150'den fazla ülkeyle ikili sivil havacılık anlaşması yapan bir ülke var. Türkiye'nin toplam uçuş miktarı bütün transferlerle beraber 500 bin civarındaydı. Bugün 1.5 milyonu aştı. Yolcu sayısı 35 milyondan 150 milyonun üzerine çıktı. Havaalanı sayısı 26'dan 52'ye 2 kat arttı. Bütün bu gelişmeler Türkiye'yi havacılığın merkezi yaptı. Yarın dünyanın en büyük havalimanlarından birinin temelini İstanbul'da atacağız. Türkiye; Afrika, Avrupa, Uzakdoğu ve Kuzey ülkelerinin buluşma noktası haline gelecek" dedi.

Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, Kale Grubu'nun başta savunma olmak üzere önemli sanayi yatırımlarının olduğunu söyledi. İzmir'deki fabrikalarında F35 uçaklarında kullanılacak F135 motor parçalarının üretileceğini dile getiren Okyay, ilk aşamada 125 olan çalışan sayısının 700'e kadar çıkacağını söyledi. Okyay, "Ülkemiz sanayisi ve ekonomisi için önemli bir yatırım yaptık. Bir kısmı Avrupa'da olmayan önemli üretim yöntemleri bu fabrikada yer alıyor" dedi.

Pratt&Whitney Askeri Motorlar Grup Başkanı Benetth Croswell, "Türk F35lerine güç sağlamaktan gurur duyuyoruz. Dünyanın dört bir yanındaki müşterilerimize dünya kalitesinde motor parçaları tedarik edeceğiz. Türkiye'de başka adımlar da atmaya devam ediyoruz. Birkaz hafta önce Türk hükümeti ile niyet mektubu imzaladık. Hem üretim hem motorlarnı bakım ve revizyon işlemlerini yapacağız. Ortaklığımızın uzun soluklu olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül ve törene katılanlar, açılış kurdelesini kestikten sonra fabrikayı gezerek, yetkililerden bilgi aldı. (AA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.