TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evliliğimin cezasını hala çekiyorum

13’ünde evlendirildi, 14’ünde anne oldu, beş çocuk dünyaya getirdi

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2014 07:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Evliliğimin cezasını hala çekiyorum

HALİDE DEMİR

 İzmirli çocuk gelin anne Fadime Çelik, 13 yaşında anne babasının zorlamasıyla yüzünü bile görmediği biriyle evlendirildiğinde sokakta yaşıtlarıyla oynuyordu. İlk çocuğunu kucağına aldığında daha 14’ündeydi. Aradan bir yıl geçmeden bu kez 15’inde ikinci çocuğu dünyaya geldi. Arkasından 19’unda üçüncü çocuğu geldi, derken daha çocuk bile olamadan 5 çocuklu bir anneye dönüştü.

Çocuk yaşta evliliklerin daha çok Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olduğu ülkemizde Türkiye’nin batıya açılan yüzü İzmir’in kırsal kesimlerinde de yaşanan çocuk gelin gerçeğini şu anda olduğu 55 yaşına kadar yaşayan Fadime Çelik, ilk evliliğinde yaşadığı sevgisizlik ve şiddeti de kabullendi,dayandı ve sonunda boşanmak zorunda kaldı.

 

13 YAŞINDAKİ EVLİLİĞİMİN CEZASI

Çocuk gelin ve çocuk anne gerçeğini bir arada yaşayan İzmirli Fadime Çelik, “Görücü usulüyle evlendim. Hiç görmedim bile evliliğimi. Nişanlandım öyle gördüm. 13 yaşında evlendim. 14 yaşında doğum yaptım. Sonra 15’inde, ardından 19’unda çocuklarım oldu. Beş tane çocuğum var. Köylerde çok sıkıntılar yaşadım. Çoluk çocuk, bakan olmadı. 13 yaşındaki evliliğimin cezasını hala çekiyorum. Anamın babamın bana cezasını hala çekiyorum” diye anlattı gerçeğini.

 

HİÇBİR ANNE BABA BUNU YAPMASIN

Anneler Günü’nde yoksulluk, geleneksel ve dini inançlar, toplumsal bakı, eğitimsizlik, evdeki aile içi şiddetten kurtulma, başlık parası alma gibi birçok nedenle çocuk yaştaki kızların evlendirilmesine tepkisini dile getiren Fadime Anne’nin anne babalara mesajı, “Küçük yaşta hiçbir anne-baba çocuğunu evlendirmesin. Kesinlikle. Çocuklarına bıraksınlar. Kim birbirini seviyorsa, onunla evlensin. Ama en azından 25 yaşına kadar evlenmesinler, gençlere tavsiyem. Hatta 30 yaşından sonra çocuk yapsınlar. Ben çektim onlar çekmesin. Gençliklerini  harcamasınlar. Bir kadının işi olsun, okusun, ayaklarının üzerinde dursun. Beni ne çalıştırdı kocam, ne okudum, ne sigortam vardı. Ortada kaldım. Kaymakamlıktan ordan buradan yardım alarak yaşıyorum” şeklinde oldu.

 ÇOCUKLARIM İSTEDİKLERİYLE EVLENSİN

Gördüğü şiddet ve sevgisizliğe karşın dördü kız biri erkek beş çocuğunu yetiştirmek için her zorluğa dayandığını kaydeden Fadime Çelik, kendi çocuklarının sevdikleriyle evlenmesi için hep yanlarında olduğunu da dile getirdi: “Ben çocuklarıma hiç karışmıyorum ama kimi sevdilerse, seveceklerse onunla evlensinler. Ben sevmeden evlendim, hiç sevgi görmedim. 55 yaşındayım, neler yaşadım neler. Kaynana, kayınpeder, kayın hep birlikte yaşadım. Hepimiz bir odanın içinde çocuklarımla birlikte. 14 yaşındaydım ve iki çocuğum vardı. Hepimiz bir arada yaşıyorduk. 4 kızım, bir tane oğlum. Bir tanesi nişanlı, hiç karışmadım, 5 senedir birlikteydiler, birbirlerini sevmişler. Oğlan da 5-6 aydır askerde, hiç karışmadım, o da bir kızı sevdi, hiç karışmadım. Hepsi de istedikleri zaman ve istedikleri insanla evlensin, sevsin. Benim yaşadıklarımı onlar yaşamasın.”

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.