TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AK Parti’den ‘kayıp çocuk’ atağı

AK Parti Sosyal İşler Başkanlığı’nca hazırlanan “Kayıp Çocuklar ve Çocuk İstismarı Konusunda Alınması Gereken Önlemler” raporuyla önemli kararlar hayata geçirilecek

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2014 07:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
AK Parti’den ‘kayıp çocuk’ atağı

Ak Parti Sosyal İşler Başkanlığınca Hükümet'e sunulması yönünde hazırlıklarına başlanan ve tacize uğrayan ve çeşitli sebeplerle kaybolan çocukların dramına son vermek için tedbirler alınmasını hedefleyen bir çalıştay gerçekleştirildi.

AK Parti Sosyal İşler Başkanlığı tarafından hazırlanan "Kayıp Çocuklar ve Çocuk İstismarı Konusunda Alınması Gereken Önlemler" çalışmasında çocuklara tacizde bulunanların cezalarını çektikten sonra da sürekli takip edilmesi ve kontrol altına alınmasını öngören maddeler yer alıyor. Önümüzdeki günlerde hükümet gündemine getirilmesi planlanan çalışmada, çocuk tacizcilerinin internet üzerinden takibi, kaybolan çocukların bulunmasında akıllı telefonlar ile reklam panolarından faydalanılması ve çocuklarla ilgili alanlarda çalışacak kişilerin güvenlik taramasından geçirilmesi gibi öneriler bulunuyor. Raporda ayrıca, çocuklara cinsel istismarda bulunanlara verilecek cezaların artırılmasının gerekliliği de vurgulanıyor.

TEKNOLOJİ DESTEĞİ ÖNEMLİ

AK Parti Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın koordinasyonu ve katılımıyla gerçekleştirilen çalıştaya Sosyal İşler Başkan Yardımcılarının yanısıra Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yetkililer katıldı.

Çalıştay sonrası hazırlanan raporda ABD ve Fransa gibi gelişmiş Batı ülkelerinin çocuklara taciz ve kayıp vakalarının önüne geçmek için aldıkları bazı tedbirlerin Türkiye'de de uygulanabileceğine dikkat çekiliyor. Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Hotar, kayıp ve cinsel istismara uğrayan çocuk olgusunun tüm dünyada ve Türkiye'de en önemli gündemlerden biri olduğunu dile getirdi. Dünyada her yıl 2.5 milyon çocuğun kaçırılarak satıldığını ve bunun yarısının kız çocukları olduğunu belirten Hotar, "Toplum vicdanını kanatan çocuk kaçırma ve taciz olaylarında uygulan cezaların caydırıcı hale getirilmesi şart. Bunun dışında teknolojiden de faydalanarak çocuk tacizi ve kayıp çocuk vakalarını en aza indirmek için çalışmalarımız sürüyor" dedi.

 HOTAR’DAN VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Hotar, “Çalıştay sonrasında son şekli verilecek olan çalışmada yer alacak öneriler hızla uygulamaya geçirilecektir. Vatandaşlarımızdan konuya hassasiyet göstermelerini ve özellikle ilave önerilerini beklediğimizi belirterek, hep beraber bu önemli sorunu da en kısa sürede aşacağımıza yürekten inanıyorum” dedi.

AK Parti Sosyal İşler Başkanlığı'nın başlıca önerileri şöyle sıralanıyor ;

     Ülke genelinde kaybolan ve tacize uğrayan çocuklarla ilgili tüm veriler elektronik ortamda toplanacak. Çocukların bilgileri ihtiyaç duyulduğunda bütün emniyet birimlerine anında iletilecek.

     Oluşturulacak veri tabanı sayesinde aileler oturdukları mahallede ya da çocuklarının gittiği okulların yakınlarında daha önce herhangi bir cinsel suçtan hüküm giymiş suçlunun olup olmadığını internet üzerinden kontrol edebilecek. Böylece çocukların kayboldukları bölgelerdeki olası şüpheliler değerlendirilecek, halk ve polis arasındaki bilgi akışı hızlanacak.

     Akıllı telefon uygulamasıyla, bir çocuk kaybolduğunda o bölgedeki tüm akıllı cep telefonlarına fotoğraflı bir SMS gönderilecek. Kullanıcılar o mesajı görene kadar akıllı telefonlar geçici olarak kilitlenecek.

               Çocuklarla ilgili alanlarda çalışacak kişilerin güvenlik araştırmaları yapılarak herhangi bir suç işleyen kişilerin çocuk ya da gençlere yönelik organizasyonlarda yer almaları engellenecek.

         Çocuklara istismardan ve kaçırılmadan nasıl korunacakları, ailelere de ne tür önlemler almaları gerektiği konusunda düzenli eğitimler verilecek. Çocuklara çeşitli şifreler öğretilerek yardım isteme, çığlık atma, kendini ve vücutlarını koruma konularında destekleyici bilgiler verilecek.

         Ebeveynlerin Nüfus cüzdanı çıkarabilmesi için bebek doğduktan sonra en geç 1 ay içerisinde doğum belgeleri ile başvurmaları gerekiyor. Doğumun bildirilmemesi durumunda 70 TL para cezası uygulanıyor. Çalışma ile mevcut durumdaki cezanın artırımı sağlanacaktır. Bu durum çocuk nüfusunun sağlıklı takibinde ve çocuk istatistiklerinde faydalı olacaktır.  

         Kamu spotları ve medya aracılığıyla kayıp çocukların aranma işlemlerinde uygulanacak yasal prosedür konusunda vatandaşlar bilgilendirilecek.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.