TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Bayraklı, Turan Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Bayraklı, Turan Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Nursel Diken’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele v

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2014 07:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Bayraklı, Turan Mahallesi

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (175 nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Turan

Mahallenin ilçesi, ili: Bayraklı/İzmir

Posta Kodu: 35590

Mahallenin nüfusu:  210

Mahallenin seçmeni: 133

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 7

Mahallenin muhtarı:  Nursel Diken

İzmir tarihinde önemli bir yeri olan Turan Mahallesi’ne uzun zamandır gitmek istiyordum. Ancak Altınyol’dan otobüsle geçerken hep deniz tarafına bakar ve mahallenin nerede kaldığını arar dururdum. İZBAN’ın Turan İstasyonu’nda indiğimde mahalleye ulaşırım diye niyetlenmiştim ama bunun imkansız olduğunu öğrendiğimde Turan Mahallesi ziyaretimi ertelemiştim. 30 Mart’da mahalleye yeni muhtar seçilen Nursel Diken’le telefonda aldığım randevu ve yol tarifi ile ulaştım Turan Mahalle muhtarlığına. Toplu taşıma araçlarının geçmediği bir kör noktada olan Turan Mahalle Muhtarlığı’na ulaşmak için Bayraklı’da İZBAN’dan inip mecburen taksiye binerek gidiyorsunuz muhtarlığa. Bende aynen böyle yaptım. 175 nci durağım olan Turan Mahallesi kendi özgü bir çok özelliği bir arada bulunduran ender bir yerleşim bölgesi. Bayraklı Sahili’nde Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Alaybey Tersanesi arasında kalan mahallenin muhtarlığı da deniz kenarında. 6 sokağı ve bir de Anadolu Caddesi bulunan Turan Mahallesi’nin nüfusu 210. 133 seçmenin bulunduğu mahallede 55 seçmenin tercihi ile görevi devralan muhtar Nursel Diken, mahalle sakinlerinin çoğunluğunu oluşturan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin yaşadığı lojmanlarda ikamet eden bir asker eşi. 5 yıldan buyana Turan Mahallesi’nde yaşadığını belirten Nursel Diken, “Seçimlere 10 gün kala lojmanlardaki komşularımızın isteği üzerine aday oldum. Çünkü mahallede yaşayanların büyük bölümü askeri personel ve ailelerinden oluşuyor. Yapılan teklif üzerine girdiğim seçimde 55 oy alarak muhtar seçildim. Mahallemiz oldukça bakir bir bölge. İzmir tarihinde çok önemli bir yeri var. Çünkü buralarda uzun yıllar İzmir’in saygın ailelerinin oturduğu yalılar bulunuyor. Birçoğu boş duran yalılardan bazıları özel girişimcilerin desteği ile restore ediliyor. Gelecekte ise burasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığı ile turizme kazandırılacağını duyuyoruz. Mahallemiz huzurlu bir o kadar da sakin bir yaşam süren nezih bir mahalle. Mahallenin büyük bölümünü askeri alan kaplamakta. Burada Ege Ordu Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı bulunuyor. Bu iki büyük komutanlığın alanları da mahallemizin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Mahalle sınırlarım içinde  okul, sağlık ocağı, cami ve park yok. Park olarak Turan İstasyonu yanındaki yeşil alan park gibi görünse de burada ne spor nede oyun aleti bulunmamakta. Mahallemin ilk sakinleri olarak tanımlayabileceğimiz 10 ailesi ile birlikte ikamet olarak kullanılan yaklaşık 15 bağımsız adres var. Bunların dışında kalanlar ise tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve ailelerinin yaşadığı askeri lojmanlar var.” dedi.

ÜST GEÇİT İSTİYORUZ

Turan Mahallesi’nin mevcut sokaklarının Bayraklı veya Karşıyaka ile bağlantısını sağlayacak tek yolun buraya İZBAN Turan  istasyonunun yanına yapılacak bir üst geçitle mümkün olacağını ifade eden Muhtar Nursel Diken, “Burada yaşayan insanlar şimdi kullanılan mevcut Altınyol açıldıktan sonra Bayraklı ve Karşıyaka ile irtibatları kopma noktasına gelmiş durumda. Mahalle sakinlerimizin ulaşımları için ya taksi veya özel araçlarından başka bir şekilde şehir merkezine varmaları mümkün değil. Oysa yapılacak bir üst geçit bu sorunu büyük ölçüde çözecek ama bürokratik engeller yüzünden bu süreç oldukça yavaş işliyor. En son öğrendiğimize göre hazır olan projenin inşaat işinin ihale edilmesi için Büyükşehir belediye Meclisi’nde sırada beklediğini biliyoruz. Görüştüğümüz meclis üyesi yakınlarımız bu ihalenin 2015’de yapılacağı yönünde iyimser bir tahmin yürütüyorlar. Mahallemizin içine hiçbir toplu taşıma aracı girememekte, oysa en azından sabah ve akşamları işe gidip dönenlerin kullanacağı tek seferlik küçük otobüslerin çalışacağı seferler konulabilir diye tahmin etmekteyiz. Mevcut 6 sokağımızın yol ve kaldırımları çok iyi değil ancak öncelikle şu üst geçit bir bitirilsin o zamandan sonra bu eksiklerimizi ilgili belediyelerimize iletiriz diye düşünüyorum” diye konuştu.

TARİHİ YALILARIN İHTİŞAMI

Turan Mahallesi’nin körfeze yakın bölgelerinde zamana karşı direnen ve bugün bile ihtişamını yitirmeyen özel yalıları var. Bunların en ünlüsü Saime Sultan Yalısı, ayrıca büyük holdinglerinde restorasyonunu üstlendiği iki yalılarda çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken muhtar Nursel Diken,  “Bu yalılarda aya kalkıp kullanıma açıldıktan sonra mahallemiz daha çok bilinen bir yer olacak. Şimdi bizim 1649 nolu en uzun  sokağımızda yazlık kır düğün salonları ve restoranlar var. Buraları bilenler düzenli olarak buraya geliyor. Burası için hazırlanan projelerde gökdelen tarzında yüksek binalar rezidanslar ve büyük AVM’lerle sahile marina yapılması da konuşulanlar arasında. Eğer bunlar önümüzdeki dönemde netleşirse bizim mahalle İzmir’in en modern ve en çok rağbet gören bir mahallesi olacaktır. Sahilden başlayarak 75 yıl mahallesinin sınırındaki Atatürk Ormanına kadar çıkan bölgeye uzayan mahallemizin ulaşım sorunu nedeniyle içeride kalması belki bir çok kişinin burayı bilmemesine ve tanımamasına neden oluyor. Ancak İzmir’in eskileri bizim buralarının ününü ve özelliklerini çok iyi biliyor. Körfez esintisini en ideal alabileceğiniz bir noktada bulunan mahallemizin gelecekte yıldızının çok parlayacağını şimdiden görüyorum. Bu anlamda umarım buradaki yapılaşma belirli kural ve kaideye uygun olur, yoksa buralara yazık edilmiş olur.” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.