TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emeklilerin zam isyanı

Türkiye genelinde hükümetin açıkladığı 3.27’lik maaş zammını protesto eden emekliler, meydanlara çıkarak protesto eylemleri yaptı. Konak’ta bir araya gelen DİSK Emekli-Sen üyesi emekliler, emeklilerin açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, oturma eylemi ile hükümeti protesto etti

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2014 07:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Emeklilerin zam isyanı

HAMZA GÜL

Emekliler haftasında hükümetin açıkladığı düşük maaş zamları sonrasında şoka uğrayan ve bu sene de Ankara’da aradığını bulamayan emekliler meydanlara çıktı. AK Parti hükümeti tarafından kendilerine verilmeyen maaş zamlarının bireysel emeklilik gibi sistemlere aktarıldığını belirten DİSK Emekli-Sen üyeleri, emeklilerin kahve köşelerine terk edildiğini belirterek Konak’ta bir protesto gösterisi düzenledi. Türkiye’nin tüm illerinde eş zamanlı olarak düzenlenen çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalışan DİSK Emekli-Sen üyeleri, İzmir Konak’ta toplanırken, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri, CHP İl Yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de düzenlenen etkinliğe destek verdi.

 MECLİS LOKANTASI FİYATLARI İSTİYORUZ

“Durmak yok TÜFE yalanına devam”, “Torunlarımızı aldık da geldik”, “Sadaka değil, toplu sözleşme”, “Yüzde 3 çok değil mi babacığım?” pankartları ve “Emekliler burada, devlet nerede?”, Zam, zulüm, işkence, işte AKP”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları eşliğinde eylem yapan emekliler adına söz alan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Bu ülkede, emekliye 40 TL zam reva görülüyor. TBMM lokantalarında yemek 1 TL, su 10 kuruş, tatlı ise 50 kuruş. Eğer bu fiyatlar tüm ülkede aynı şekilde uygulanacaksa bu zamlar bize yeterlidir. Ancak emekliler açlık sınırının altında yaşamaktadır. Emekliye reva görülen rakamları kınıyoruz. Hükümet yanlısı birtakım paralel sendikaların imzaladığı toplu sözleşmeler tüm emeklileri mağdur etmektedir. Buradan kendilerini de kınıyoruz.”

EMEKLİLER AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR

Türkiye’deki emeklilerin yüzde 75’nin açlık sınırı altında, tamamına yakının da yoksulluk sınırının altında ücret aldığına dikkat çeken DİSK Emekli-Sen Konak Şube Başkanı İbrahim Yılmaz ise, “Emeklilerin büyük bölümü kredi yolu ile bankalara borçlanmaktadır. Emeklilerin büyük kısmı ikinci bir işte çalışıyor. İşsizlik cehennemine dönmüş Türkiye’de işsiz çocuklarına ve torunlarına bakıyorlar. Para bulamadıkları için başka kentlerdeki çocuklarını dahi ziyarete gidemiyorlar. Kahve köşelerinde, parklarda zaman tüketmeye mahrum ediliyorlar. Kamu emeklilik sistemi çökertiliyor. Kaynak yok diye bize düşük maaş zammı veren hükümet, bize vermediği ücretleri özel bireysel emeklilik sistemine aktarıyor. AKP iktidarı zamanında yürürlüğe giren yasa gereği emeklilik yaşı 65’e çıktı, emekli maaşları ise 680 TL’ye kadar düştü” dedi.

BÜTÜN HAKSIZLIKLAR EMEKLİLERE UYGULANIYOR

İktidarın bütün bu haksız uygulamalardan dolayı 11 milyon emekli ile emekli dul yetimin mağdur olduğuna dikkat çeken DİSK Emekli-Sen Konak Şube Başkanı İbrahim Yılmaz, “Mayıs ayı sonu itibariyle yılın ilk 5 aylık dönemi için açıklanan TÜFE artış oranı, yılın ilk altı için verilmiş olan yüzde 3.27 oranını aşarak yüzde 5.38 olmuştur. Böylece SSK ve BAĞKUR emeklilerine verilen yüzde 3.27 oranı daha yılın 3 ayında erimiş ve milyonlarca emekli olmayan paradan harcayarak yaşam mücadelesi vermek zorunda kalmıştır. Aynı şekilde aylıkları 2014 yılı sonuna kadar arttırılmayacak olan Emekli sandığı emeklilerinin maaşları da, ekonomik bozulmanın yol açtığı yüksek enflasyondan dolayı gerilemektedir” diye konuştu.

EMEKLİ, SEFALETE MAHKUM

Emeklilerin aldığı 3,27’lik zam oranına sert şekilde eleştiri getiren Yılmaz sözlerinin sonunda, “Hükümet uyguladığı ekonomik ve sosyal politikalar ile milyonlarca emekliyi sefalete mahkum etmesine rağmen, arkasına aldığı medya desteği ile insanları yarattığı sanal istikrarla kandırmaya devam eden iktidar politikalarını teşhir etmek ve emeklilerin mağduriyetini kamuoyuna duyurmak amacı ile, emekli maaşlarının sahte enflasyon rakamları ile arttırılacağı bu günlere denk gelen emekliler haftasında AKP iktidarının ve onun hükümetinin emeklileri sefalete sürükleyen politika ve uygulamalarını protesto ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Basın açıklamasının ardından bir süre oturma eylemi yapan Emekli-Sen üyeleri, yaptıkları alkışlı protesto ile tüm emeklilere sendika çatısı altında örgütlenme çağrısında bulunarak olaysız dağıldılar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.