TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meme kanseri tanısında gecikmeye son

Birinci basamakta yapılan meme kanseri taramalarında radyoloji uzmanı eksikliği nedeniyle yaşanan gecikmeler için Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı yeni bir proje geliştirdi

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2015 08:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Meme kanseri tanısında gecikmeye son

Ankara’da kurulacak Mamografi Okuma Merkezi’nde görevli radyoloji uzmanları, Türkiye’nin dört bir yanındaki KETEM ve birinci basamak kurumlarından gelecek mamografi filmlerini yorumlayıp, raporları illere gönderecek.

PROJEYİ MURAT GÜLTEKİN AÇIKLADI

Medya sağlık sitesinin haberine göre, İzmir'de, kanser taramalarına yönelik çalışmalardaki istatistiki verilerin paylaşıldığı Bölgesel İl Sunumu'na katılan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç.Dr. Murat Gültekin, Ankara'da kapsamlı bir "Mamografi Okuma Merkezi" kurulması için çalışmalara başladıklarını müjdeledi. Kadınlarda görülme sıklığı artan meme kanserine yönelik erken teşhislerin artması için büyük önem taşıyan merkezin Haziran ayında hizmete geçeceğini söyleyen Gültekin, "Merkezin açılmasıyla toplam 123 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'ndeki (KETEM) görüntüler, internet üzerinden merkeze aktarılacak. Radyologlar, web tabanlı program üzerinden mamografileri okuyup, raporladıktan sonra, sonuçları aile hekimleri  ve KETEM’lere iletecek" dedi.

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde yapılan ve Ege Bölgesi'ndeki illerin müdürlük yetkililerinin da katıldığı toplantıda konuşan Doç.Dr. Murat Gültekin, "Türk Radyoloji Derneği ile mamografi merkezinin kurulması için ortaklaşa bir çalışma yürütüyoruz. Kanser taramasında insan gücü çok önemli. Meme kanseri taramalarında da en önemli insan gücümüz radyoloji uzmanları. Birinci basamakta yaptığımız mamografieri daha da arttırabilmek için, Ankara'da 'Mamografi Okuma Merkezi' kurulması noktasında çalışmalara başladık" diye konuştu.

280 KETEM AÇILACAK

Özellikle Hacettepe Üniversitesi ile çalışmalara devam ettiklerini belirten Doç.Dr. Murat Gültekin, "Merkezin açılmasıyla toplam 123 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'ndeki (KETEM) görüntüler, internet üzerinden merkeze aktarılacak. Radyologlar merkezin içinde, web tabanlı program üzerinden mamografileri okuyup raporlayacak. Daha sonra sonuçlar tekrardan aile hekimlerine verilecek. Merkez için ihaleye haziran ayında çıkacağız. Amacımız 2018 yılında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sayısını 280'e yükseltmek. Merkezde çalışan kişi sayısını ise göz yorgunluğu düşünülerek, radyologların okuyabileceği mamofrafiye göre belirleyeceğiz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.