TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Gören Göz’ görmedi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, İzmir’de dağıttığı 5 bin ‘Gören Göz’ cihazının, engelli vatandaşlar tarafından kullanılamadığı iddia edildi

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2015 08:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Gören Göz’ görmedi

 ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, 2014 yılında dağıtmaya başladığı ve görme engellilerin gitmek istedikleri yere daha kolay ulaşmalarını sağlayan ‘Gören Göz’ cihazları büyük hayal kırıklığı yarattı. Görme engelli vatandaşlar için tasarlanan ve onların istedikleri yere sesli komutlar yardımıyla, yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşım araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla donanım ve yazılımdan oluşan cihazın hiçbir işe yaramadığı iddia edildi. Engelli vatandaşlar, cihazı kullanamıyor.

“CİHAZLARI KULLANAMADIK”

GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirme amacıyla görme engellilere dağıtılan cihazları kullanamadıklarını ifade eden Çağdaş Görmeyenler Derneği Üyesi Ferhat Dönmez, HTC Touch Pro 2 marka ‘Gören Göz’ cihazlarının İzmir ve civarına 5 bin adet dağıtıldığını belirterek, “Cihazlar hiçbir işe yaramamış. Bu cihazla en fazla deneyim yaşayan, cihazı en fazla test eden benim. Yalnız uygulamada hiç sağlıklı olmadı. Cihazı gideceğiniz adrese ayarlıyorsunuz, cihaz hedefe ulaştınız diyor ama hedef normalde 30 metre solda oluyor. Yani cihaz hedef mesafesini tam tutturamıyor. Gideceğimiz adresi bulamıyoruz” dedi.

“NAVİGASYONU DA TELEFONU DA ÇALIŞMIYOR”

Cihazın, 1-1 buçuk yıl önce ellerine ulaştığını ve kimsenin bu cihazdan randıman alamadığını belirten Dönmez, “Cihaz, navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırmak üzere tasarlanmış olmasına rağmen, insanlar gitmek istedikleri adreslere ulaşamıyor. Cihazların bakım servisini bir yere vermişler, insanlar ulaşamıyor. Zaten onların da bir şey yaptığı yok. Verilen cihazı kullanamayan bazı arkadaşlar cihazları görenlere veriyor. Onlar kullanıyor. Mesela kamerası çok güzelmiş. Ben test ederek kullandım. Asıl hedef navigasyon olması gerektiği halde, navigasyonunun yanında telefon kısmı da çalışmıyor. O şekilde de kullanamıyoruz. Ne telefon olarak ne de başka bir şekilde cihazdan faydalanamıyoruz” diye konuştu.

“ANDROİDLİ CİHAZLAR BİZE VERİLMEDİ”

Cihazın, telefon konuşmalarını hep arka plana attığını ifade eden Dönmez, “Bizim kullandığımız telefon daha sağlıklı, bu cihaz konuşmaları hep arka plana atıyor ve devreden çıkamıyorsunuz, rehberleri okumuyor. Programın sağlıklı bir işletim sistemi yok. Windows Phone işletim sistemi kullanıyor. Konuşma programı ile oradaki menü programı çok farklı, asla uyumlu değil. Bir sefer ben bu cihazı yapan programcılar ile görüştüm. Bana bu konuda android işletim sistemli telefonlar geliyor dediler, peki bize verilecek mi dedim hayır dediler. O zaman bizim işimize hiçbir şey yaramıyor dedim. Hatta kendileriyle sosyal medya üzerinden yazıştım, bunların pili ne kadar gider diye sordum. Bana her şey açık bir gün gidiyor, size iki gün gider dedi. Cihazı 3 saat şarj ediyorsunuz şarjı ancak 5 saat gidiyor” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.