TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Medeni Kanun’a destek

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kadın Kolları, ‘Medeni Kanuna Sahip Çıkıyoruz’ konulu bir basın açıklaması gerçekleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2015 07:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Medeni Kanun’a destek

DAVUT İPEK - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kadın Kolları, Konak Meydanı Kemeraltı girişinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadın Kolları adına açıklamayı CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku yaptı. Utku, “Bugün Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kadın Kollarımızın otuz ilçede eşzamanlı olarak planladığı ‘Medeni kanuna sahip çıkıyorum’ isimli imza kampanyamızı başlatmak üzere toplanmış bulunuyoruz, imza kampanyamız 10 Şubat günü sona erecektir” dedi.

HEDEF BİR MİLYON İMZA

Utku sözlerine şu şekilde devam etti: “17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilen ve devrim yasalarımızdan olan Medeni Kanunla kadınlar eşit yurttaş haklarına sahip olmuşlardır. Cumhuriyet'in kuruluş felsefesi olan kadın erkek eşitliğinin ve biz kadınlarının ısrarlı mücadelesiyle elde edilen eşitlik yolundaki gelişmelerin geri götürülmesine izin vermeyeceğiz. Son yıllarda, kadını anne rolü ile sınırlayan, kadını birey olarak değil sadece aile içindeki rolüne göre tanımlayan ve Medeni Kanunu yok sayan anlayışın devletin her kademesinde dile getirilmesi karşısında eşitlik mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız. Kadını eşit yurttaş olarak görmeyen bu gidişe dur demek için;

Biz Cumhuriyet Halk Partisi İzmir il Kadın Kolları, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliğinin, bir milyon imza hedefiyle, başlattığı; “Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyorum” imza Kampanyasını bugün otuz ilçede eş zamanlı olarak başlattığımız imza kampanyamızla destekliyoruz.”

“RAHATSIZIZ”

Otuz ilçede eş zamanlı olarak başlatılan imza kampanyasını desteklediklerini de sözlerine ekleyen Utku, “Kampanyayı destekliyoruz, çünkü kadın erkek eşitliği, bir demokrasi meselesidir diyoruz. Medeni Kanunda yer alan resmi nikah ve tek eşlilik kuralı kadın haklarının güvencesidir. Evlilik yaşı kuralı ise, çocuk gelinler sorununu önleyici nitelikte olup, kız çocuklarının ve kadın haklarının vazgeçilmezleridir. Seçim sürecine girdik değerli arkadaşlarım. Yeni yayınlanan bir ankete göre AKP’nin kaybettiği oyun yüzde 60’ı kadın seçmenlerden. Sadece sosyal demokrat olan bizler değil kendi seçmem olan kadınlar da; “Hamile kadın sokakta gezmesin”, “Kahkaha atan kadın ahlaksızdır”, “Kırmızı ruj suren kadın ahlaksızdır”, “Kadının en kutsal mesleği anneliktir”, “6 yaşındaki kızla evlenebilirsiniz” söylemlerinden rahatsızız. Kadını eve mahkum eden politikalardan rahatsızız” dedi.

“2015 BİZİM YILIMIZ OLACAK”

Utku sözlerini şu şekilde bitirdi: “Bir kadın kahkaha atınca ahlaksız mı olur? Size resmi tam görmeniz için birkaç veriden bahsetmek istiyorum arkadaşlarım. Ülkemizde kadınların işgücüne katılımı 1955 yılında yüzde 72 iken 2013 yılında yüzde 26 olmuş. Bugün ise Türkiye kadınların istihdama katılımı bakımından 189 ülke arasında 179. sırada. 2015 Kadınların ve partimizin yılı olacak. Kendini ve çocuklarını eşit birey, eşit yurttaş olarak gören kadınlar ve kız çocuklarının aileleri, çocukları için arzu ettikleri yarın için oy kullanacaklar. Dünya haritasını gözünüzün önüne getirin; kadınların erkeklerle eşit olduğu ülkeleri düşünün, bir de kadının yanında bir erkek olmadan sokağa çıkamadığı ülkeleri. Siz kendiniz ve çocuklarınız için hangi ülkede uyanmak istersiniz? 6 yaşındaki kızınız ya da torununuzun bir adamla evlendirilmesini istiyor musunuz? Kazanılmış haklarımızı kaybetmemek için, eşitlik çabalarımızı sürdürmek için, medeni kanuna sahip çıkıyoruz.”

Konak Meydanı Kemeraltı girişinde yapılan açıklamaya erkekler de destek verdi. Açıklamanın ardından başlatılan imza kampanyasından sonra grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.