TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Organ naklinde yeni bir adım

Şifa Üniversitesi Hastanesi, organ naklinde yeni bir adım atarak Karaciğer Nakil Merkezi’ni hayata geçirdi. Şifa, karaciğer transplantasyon cerrahları Doç.Dr. Onur Yaprak ve Op.Dr. Necdet Güler’i de transfer ederek nakil ekibini güçlendirdi

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2015 08:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Organ naklinde yeni bir adım

Sağlık hizmetlerindeki 36 yıllık tecrübesiyle yılda yaklaşık 1,5 milyon hasta tedavi eden Şifa Üniversitesi Hastanesi, organ naklinde yeni bir gelişmeye imza attı. Bundan 2 yıl önce kurduğu Böbrek Nakil Merkezi ile bugüne kadar yüzlerce hastaya böbrek naklini başarıyla gerçekleştiren Şifa, bu merkeziyle birlikte karaciğer nakli de yapabilen Türkiye’deki sayılı hastaneler arasında yerini aldı.

Karaciğer Nakil Merkezi’nin kuruluşu ile ilgili bilgiler veren Şifa Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Direktörü Doç.Dr. Faik Fevzi Okur, “Her sağlık grubunun ya da merkezin altından kalkamayacağı bu zor alanda üzerimize görev düşüyordu. Çünkü Şifa; tecrübesi, donanımı, hekim ve teknik personel alt yapısı ile Türkiye’de bu işi en iyi yapabilecek merkezlerden biridir. Bu misyonla çalışmalarımızı başlattık. Alt yapımızı hazırladık ve Sağlık Bakanlığı’ndan karaciğer nakil merkezimizin ruhsatını aldık. Ardından; karaciğer naklindeki başarıları ile tanıdığımız Karaciğer Transplantasyon Cerrahları Doç. Dr. Onur Yaprak ve Op. Dr. Necdet Güler’i transfer ederek, nakil ekibimizi güçlendirdik. Karaciğer nakil merkezimiz, önümüzdeki günlerde ilk nakillerini yapmaya başlayacak. Bu merkezimiz, aynı zamanda kompleks karaciğer ve safra yolları cerrahisinde de ülke ve bölge insanımızın hizmetinde olacak” diye konuştu.

Doç.Dr. Okur, Karaciğer Nakil Merkezi’nin Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yeni binasında hizmet vereceğini de sözlerine ekledi.

BİNLERCE HASTAYA UMUT OLDU

Bugüne kadar bine yakın karaciğer nakli gerçekleştiren ve Amerikalı doktorlara dahi bu alanda eğitim veren İstanbul’daki bir merkezden transfer edilen Karaciğer Transplantasyon Cerrahı Doç.Dr. Onur Yaprak ise ülkemizde karaciğer nakillerinin sayılı merkezlerde yapılabildiğine işaret etti. Doç.Dr. Yaprak, “Şifa Üniversitesi Hastanesi’nin Karaciğer Nakil Merkezi kurması; nakil bekleyen binlerce hasta için bir umut ışığı olmuştur. Karaciğer nakli zor bir konudur ve Şifa gibi tecrübesi, donanımı ve alt yapısı yeterli grupların bu konuda görev alması bizim de arzu ettiğimiz şeydir. Çünkü bu tür operasyonlar, cerrahından hemşiresine kadar küçük bir sağlık ordusu ile yapılabiliyor” dedi.

BÖLÜNEN KARACİĞER ÜÇ AYDA KENDİNİ TAMAMLIYOR

Organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle ülkemizde karaciğer nakillerinin daha çok canlı vericiden gerçekleştiğini anlatan Doç.Dr. Yaprak, “İdeal olan organın kadavradan alınmasıdır. Çünkü çürüyecek bir organı alıp onunla bir insana hayat sağlamak mümkünken; organ bağışı çok düşük düzeylerde kaldığından zorunlu olarak sağlıklı olan bir insanın karaciğerinin yarısını alıp, başkasına naklediyorsunuz. Ancak karaciğerde şu avantajımız var; bölünüp bir parçası başka birine nakledildiğinde, verici ve alıcı tarafındaki her iki parça da 3 ila 6 ay içinde kendini tamamlayarak, birer tam karaciğere dönüşüyor. Karaciğer bu özelliğe sahip tek organdır” bilgisini verdi. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.