TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Süvari Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Süvari Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Ali Yüksel’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdik

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2015 07:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Süvari Mahallesi

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (195 nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Süvari

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35240

Mahallenin nüfusu:  4.300

Mahallenin seçmeni:  2.780

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 18

Mahallenin muhtarı:  Ali Yüksel

Agora’dan Hürriyet Anadolu Lisesi’nden kaleye doğru çıkarak ulaşılan Süvari Mahallesi Muhtarlığını dar bir o kadarda bakımsız 803 nolu sokağın başında buluyorsunuz. 3 dönemden buyana mahallenin muhtarı olan Ali Yüksel, aslında 1970’ten buyana Süvari Mahallesi’nde yaşayan birisi. Böyle bir geçmişe sahip olduğu içinde hemen hemen mahallede yaşayan herkesi tanıyor ve sokakların neresinde hangi ev var, kim kimin komşusu bunları çok iyi biliyor.  Kendisinden önce mahalleye 50 yıl üst üste muhtarlık eden Abdurrahman Zenger’in yaşlandığı için muhtarlığı bırakması üzerine muhtar olan Ali Yüksel o dönemleri anımsarken yüzünü hüznün kapladığını görüyorum. Ali Yüksel mahallesi ile bütünleşmiş bir muhtar olarak sorunları çok iyi bildiğini muhtar olmadan öncede sokağında yaşanan sıkıntıları direk ilgililere aktarıp konuyu takip ederek çözüm bulduğunu belirterek, “Benden önceki muhtarımız Abdurrahman Zenger’de buranın yerlisi. Aynı zamanda burada 50 yıl ara vermeden muhtarlık yaptı. Muhtarımızın ısrarı ile 2004 yılı mahalli seçimlerinde ben aday oldum ve o günden buyana bende layığı ile görevimi yapmaya gayret ediyorum. Mahallemizin adı bizim mahalle ile Altay Mahallesi sınırında bulunan eski Topaltı İlkokulu’nun bulunduğu yer çok eskilerde Süvari Kışlası olduğundan bizim mahallenin adı oradan geliyor. Mahallemin tamamı SİT Alanı olduğu için yeni yapılaşma veya kentsel dönüşüm gibi alternatifler buraya düşünülmüyor. Eski binaların bir bölümü kaderine terkedilmiş durumda sağlam olanlarda ise mahalle sakinlerimiz oturmaya devam ediyor. Mahallemde yaklaşık 4 bin 300 nüfusun 2 bin 780’i seçmen. Bununla beraber 4’ü merdivenli toplam 18 sokağımız var. Mahalle sınırlarımız içindeki 503 binada 721 konut 36’da işyeri bulunuyor. Mahallemde okul yok, çocuklarımız Sakarya ve Yeni Mahalledeki okullara devam ediyor. Sağlık Ocağı içinde yine komşumuz olan Yeni Mahalledeki sağlık ocağından yararlanıyoruz. Süvari Mahallesi eski bir mahalle ve SİT kapsamında oluşu nedeniyle park ta bulunmamakta. Belediyelerimiz park yapmak istediler ancak bu konuda bir metrekarelik yer bile bulamadık” dedi.

ÜÇ YOKUŞUN BİRLİŞTİĞİ MAHALLE

Agora  Antik Müzesi’nin EşrefPaşa Caddesi tarafından girildikten sonra Hürriyet Anadolu Lisesi’nden tırmanılan yokuş sokağa önceleri Eşek O. Denildiğini ifade eden muhtar Ali Yüksel, “Bu sokaklarımız yıllar öncesine kadar asfalt değildi. O zamanlar Arnavut taş dediğimiz taşlarla kaplıydı. Sokağın çok dik oluşu ve burada yük taşıyan Eşeklerin zorlandığı gözlendiği için bu sokağımıza bu isim verilmiş. Yine Eşrefpaşa İki Çeşmelik tarafından gelecek itfaiye araçlarının kullandığı geniş sokağımız ise Yangın Yokuşu ismi ile bilinir. Bir diğer sokağımızın adı ise Patlıcanlı Yokuşudur. Bu sokağımızda Ağora’dan inerek Tilkiliğe ‘Anafartalar Caddesi) kadar uzanır. Sokağın orta kısmına yakın bölgenin kıvrım görüntüsünü patlıcana benzeten bu bölgenin eski sakinleri buraya da ‘Patlıcanlı Yokuş’ adını vermiş. Halen eski kuşak bu sokakları bu isimle anar. Sokaklarımızda karşılıklı bulunan gösterişli cumbalı tarihi evlerde bundan 50 yıl öncesine kadar İzmir’in tanınmış bürokratları ve saygın kişilerin oturduğu bu bölge zamanla ev sahiplerinin buraları satıp gitmesiyle İzmir’e gelen göçlerin önemli adresi oldu. Önce Batı Trakya’dan gelen muhacirler, ardından çoğunluğu Mardinli olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinden gelenler buradaki boş evleri satın alarak veya kiralayarak yerleşti. Son olarak 14 ailede Suriyeli mültecinin kaldığı Süvari Mahallesi, tipik bir eski Rum Mahallesi görünümünde. Evlerin mimari özellikleri olsun buradaki doğal yapının son döneme kadar korunmasında etkili olunmasına kadar bir çok açıdan sokaklardaki tarihi siluet 1900’lü yıllarının başlarına kadar götürüyor buraya gelenleri. Mahalle içinde Piyale-zade Hacı Mehmet Ağa tarafından 18 nci Yüzyıl başlarında yaptırılan Dibekbaşı Piyaleoğlu Cami bulunmakta. Ayrıca Patlıcanlı Yokuşunda 1905 yılında yaptırılan Patlıcanlı Cami komşu mahallemizde bulunsa da bizimde kullandığımız bu yokuş yol üzerindedir” şeklinde konuştu.

NEYZAN TEVFİK

Süvari Mahallesi sınırları içinde Patlıcanlı Yokuşu’nun iki yanında bulunan yeşil alan olarak görünen yerlerin önceden Neyzan Tevfik’in ‘Neyzanesi’ olduğu da ileri sürülüyor. Neyzan’ın İzmir bağı ise şu şekilde, “Neyzan Tevfik’i babası yatılı olarak “İzmir İdadisi”ne yazdırdı. Ancak sara nöbetlerinin yeniden başlaması üzerine okulu tamamen bıraktı. Ney’e duyduğu derin sevgiyle İzmir Mevlevihanesi’ne girdi. Neyzen Tevfik, burada Tokadizade Şekip, Tevfik Nevzat, Ruhi Baba, ve Şair Eşref gibi pek çok ünlü isimle ile tanıştı ve onlardan Türkçe'nin yanı sıra Arapça ve Farsça dersleri aldı. Şair Eşref, yalnızca dostu ve hocası olarak kalmayarak ona hicvin kapılarını da açtı. İlk şiiri bu günlerde, 13 Mart 1898'de “Muktebes” dergisinde yayımlandı.”

KAZILAN ÇUKURLAR KAPATILMIYOR

Süvari Mahallesi’nin alt yapısının oldukça eski olduğunu ancak İZSU tarafından çekilen mavi su borularının bazı zamanlarda basınca yada dış etkilerden patladığını burada çok su kaybının yaşandığını belirten muhtar Ali Yüksel, “Bu kaçağı bildiriyoruz, ekipler gelip kazıyor, arızayı gideriyor ama o çukuru öyle bırakıp gidiyor. Ben bunun üzerine Konak Belediyesi’ne rica ediyorum, bir çok kez burası bu sorun olan çukurları kapatıp yollarımızı asfaltladı. Ama her zaman aynı şeyi yapamıyoruz. Oysa İZSU gelip tamirat yaptığı yeri aynı anda İZBETON ve Fen İşlerine bildirse de burada açılan çukur kapatılıp, üzeri de asfaltlansa bizlerde bu çileden kurutuluruz. Mahallemizin var olan diğer sorunları hemen hemen bu bölgedeki birçok mahallenin sorunu ile birbirine benzer. Sizler bunları bildiğiniz için ben bunları ayrıca söylemeyeceğim. Bizim mahalle bir anlamda oturmuş bir mahalle olduğu ve oturan ailelerin büyük bölümünün işinde gücünde olan kişilerden olması hasebiyle burada öyle hırsızlık, kavga veya madde bağımlılarının yarattığı rahatsızlıklar yaşanmaz. Bizi bir çok mahalleden ayıran en özel yanlarımızdan birisi budur” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.