TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bornova-Erzene Mahallesi

Bornova’da bugünkü durağımız geçmişi eskilere dayanan Erzene Mahallesi. Bornova’nın çekirdeğini oluşturan mahallenin muhtarı ise Ayşe Mücdan Pakyürek. Muhtarımızın bir farklı özelliği ise aile olarak yüz yıldır mahallenin muhtarlığını yürütüyor olmaları. Dedesinden itibaren muhtarlık aynı aile üzerinde dönüyor. Örneğin; babası üst üste 45 yıl muhtarlık yapmış. Sadece bir dönem el değiştiren muhtarlık hep aynı ailede kalmış. Muhtarımız ise bu geleneği sürdüren son temsilci ve 1988 yılından itibaren muhtarlık görevini sürdürüyor. Mahallemiz Bornova’nın merkezinde yer aldığı için ise çok fazla bir problem yaşanmıyor ama her mahallede olduğu gibi burada da belli başlı sorunlar mevcut

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2015 09:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bornova-Erzene Mahallesi

TANER UYANIKER

Bornova Erzene Mahallesi tarihi çok eskiye dayanan bir mahalle. Muhtarlığı ise bir o kadar eskiye dayanıyor. 100 yıldır aynı ailenin bireyleri tarafından yürütülüyor. Muhtarımız ise bu geleneğin son temsilcisi olarak 17 yıldır bu görevi sürdürüyor. Mahalle Bornova’nın aynı zamanda en büyük mahallesi olma özelliğini taşıyor. Ege Üniversitesi, Hükümet Konağı gibi önemli kuruluşları da bünyesinde barındıran mahalle, İzmir’in sorunu az olan mahallelerinden birisi konumunda. Bu mahallemizin en büyük sorunu ise otopark sıkıntısı. Pakyürek, Bornova’nın merkezinde bulundukları için araç trafiğinin fazla olması nedeniyle otopark sorunu yaşadıklarını söyledi. Bir diğer sorunlarının ise İzyuva’da alışveriş ve Pazar yerinin olmaması nedeniyle halkın ihtiyaçlarını karşılayamaması olduğunu belirten Pakyürek, bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyor.

ESKİ ADI HAVUZBAŞI

Mahallenin tarihçesi:

Bornova'nın çekirdeği bugün Erzene Mahallesi diye anılan mahallenin Hükümet Konağı'nın arkasında kalan ve eski adı Havuzbaşı olan kısmıdır. Tarihi 1800'lere varan iki katlı ve bahçeli Rum evlerine hala rastlanabilen (ve çoğu yenileme ve yeniden değerlendirilmeye muhtaç) Erzene, 1924 Nüfus Mübadelesi'nden sonra, önce Kavalalılar ve Giritlilerce iskan edilmiş, 1950 sonrasında da Yugoslavya göçmenlerini barındırmıştır. Ayrıca Erzene'nin yanı başında başlangıcından beri bir Roman Mahallesi bulunmuştur. Kavalalılar, o dönemde tarım arazisi olan Bornova ovasında tütüncülükle, Giritliler sebze meyvecilikle, Yugoslavyalılar ise bölgedeki mensucat fabrikalarında işçilik yaparak Türkiye ekonomisine ilk adımlarını atmışlardır.

Mahalle hakkında bilgi verir misiniz?

Bornova’nın en eski mahallelerinden birisi konumundayız. Ege Üniversitesi, Suphi Koyuncuoğlu Lisesi, Suphi Koyuncuoğlu İlköğretim Okulu, İlçe Jandarma Komutanlığı, Murat Köşkü, Kars Halil Atila İlköğretim Okulu bu mahallenin sınırları içinde bulunur. Bunun dışında 2 tane de sağlık ocağımızda bulunmaktadır. Mahallemiz bir mozaik gibi. Her kesimden insan bulunmakta.

“OTOPARK YOK”

Mahallenizin sorunları neler?

Merkezde yer alan bir mahalle olduğumuz için çok fazla bir sorunumuz bulunmuyor. En büyük sorunumuz olarak, otopark sorunu olduğunu söyleyebilirim. Araç sayısı fazla ama otoparkımız yok. Daha önce bu konu hakkında müracaatlarımız oldu ama bir çözüm bulunamadı. Yetkili merciler bunu çözeceklerini söylüyorlar bizde bekliyoruz. Bir diğer sorunumuz ise İzyuva’da bir pazar ve alışveriş merkezinin bulunmamasıdır. Burada yaşayan insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için Bornova’ya gelmek zorunda kalıyor. Oraya bir Pazar yerinin ve alışveriş yerinin olmasını istiyoruz.

“MAAŞIN YARISI BAĞKUR’A GİDİYOR”

Muhtar bir mahalle için neyi ifade eder?

Muhtar bir mahalle için en önemli kurumdur. Mahalle sakinleri resmi kurum olarak ilk önce muhtarlıklara ulaşır. Belediye Başkanı ya da bir milletvekiline ulaşamaz. Mahallenin kalbi muhtarlıkta atar ve halk orada düşünür ve konuşur. Muhtar o mahallenin psikologudur. İnsanların sırdaşı gibidir. Günümüzde şöyle bir durum var çoğu işlem nüfus müdürlüklerine verildiği için vatandaşlar muhtarı tanımıyor artık. Muhtarlık sadece posta görevi görüyor. İşlemler nüfus müdürlüğünden yapıldığı için muhtarlar ekonomik zorluklar yaşıyor. Maaşımızın yarısını sadece BAĞKUR ödemesine veriyoruz. Belediye sağ olsun elektrik ve telefonumuzu karşılıyor böylelikle burasını sürdürebiliyoruz.

Bir kadın olarak muhtarlığı değerlendirebilir misiniz?

Kadın olduğum için ayrıca bir zorluk yaşamadım. 100 yıldır burada olmamız bu zorluğu minimize ediyor. İnsanlar bence kadın olunca daha ciddiye alıyorlar. Bizimde bir kahvehanemiz olmadığı için günün her saati buradayız, insanlara hizmet ediyoruz. Bir güzel tarafı ise çok fazla kişiyi tanıdım ve bir şeyler öğrendim ve kadınların elinin değdiği her yer güzel. Bornova’da altı kadın muhtarız bence bu sayı daha fazla olmalıdır.

“ÖZGÜR ŞEHİR İZMİR”

Muhtarlık olarak yaptığınız çalışmalar neler?

Vatandaşlara her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. İş arayan insanlara bu konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Evlerinde işçi çalıştırmak isteyenlere bu kişilerden yönlendirmelerde bulunuyoruz. Kullanılmayan eşyaları mahalle içinde ihtiyacı olan kişiler ulaşmasını sağlıyoruz. Bunun dışında Tarlabaşı’nda çok güzel bir kütüphane kurduk.

Peki, muhtar gözüyle İzmir…

Biz güzel köyümüzü seviyoruz. İzmir’in bozulmamış bu yönünü daha çok seviyoruz. İzmir’de özgürlüğünü doyuncaya kadar yaşabilirsin. Gecenin bir vakti dışarıya çıkabilirsin mesela. İzmir insanı sıcaktır. Hemen insanlarıyla kaynaşabilirsin. Hastaneye filan gittiğinde oradaki insanlarla bir sohbete koyulabilirsin. Bir adres sorduğunda insanlar size içten yardımcı olurlar. Örneğin; Ankara’ya gittik birisine adres sorduk bizi dövmediği kaldı neredeyse.

Ayşe Mücdan Pakyürek kimdir:

1962 İzmir doğumlu. Köken olarak Saraybosnalı. Ailenin 100 yıllık muhtarlık geleneğinin son temsilcisi. 1998 yılından beri muhtarlık görevini sürdürüyor. 2 oğlu var eşini yıllar önce kaybetmiş. Lise mezunu. Babası 45 yıl boyunca mahallede muhtarlık görevini yapmış ve o dönemde mahalle sakinlerinin kullandığı söylem ise “vatandaş gitsin valiye o yollasın Salih’e”

Mahallenin künyesi:

Nüfus:40000

Seçmen sayısı:25000

Posta kodu:35040

Cadde sayısı:8

Sokak sayısı:150

Mahallenin muhtarı: Ayşe Mücdan Pakyürek

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.