TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Önümüzde güvenlik sorunu var”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “11 Eylül gösterdi ki eğer bütünsel ve kapsayıcı bir güvenlik yoksa dünyada kimse güvende değildir. Son olarak Paris’teki saldırılar, 11 Eylül güvenlik depreminin artçı şoklarının sürdüğünü gösterdi. Önümüzde bir güvenlik sorunu var” dedi

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2015 09:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Önümüzde güvenlik sorunu var”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen ve Türkiye Başkanlığındaki G20 gündemi konferansı kapsamındaki verilen akşam yemeğine katıldı. Burada katılımcılara hitap eden Davutoğlu, “İstanbul dünya ekonomisini ve siyasetini konuşmak için doğru yer. İstanbul modernite öncesinde, geçmişte dünyanın geleneksel ekonomik yapıların merkezi olmuştu. Asya’dan Avrupa’ya ve Afrika’ya uzanılan İpek Yolu’nun son durağı olarak ekonominin, ticaretin ve bütün diğer kültürel etkileşimlerin merkezi olmuştur. Pek çok tarihi istatistiğe göre İstanbul 17. yüzyılda dünyanın en büyük şehriydi. İstanbul’u Pekin ve Kahire takip ediyordu. İkisi Osmanlı sınırlarındaydı. Ekonomik faaliyet de Akdeniz çevresindeydi. İstanbul Sanayi Devrimi’nden sonra da önemli bir şehir olmayı sürdürdü. İstanbul bugün de çok dinamik bir dönüşüm sürecinde. İstanbul’u dünyanın ekonomi ve finans merkezlerinden biri yapmak istiyoruz. Dünyanın en büyük havalimanını inşa ediyoruz, yılda 150 milyon yolcu kapasitesi olacak. Geçen yıl Asya ile Avrupa’yı Boğaz’ın altından birleştirdik” dedi.

Teknolojide büyük bir dönüşüm yaşandığını ifade eden Davutoğlu, “Uluslararası bağlamda son 25 yılda, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra ve soğuk savaşın sona ermesinin ardından iyimserlik hakimdi. Liberalizm, ekonomik büyüme ve demokrasi temelli… O günden bugüne teknolojide büyük bir dönüşüm yaşandı ama dünya sistemindeki uluslararası yapılar bakımından çeşitli sorunlar var” diye konuştu.
Dünyada son 25 yılda yaşanan siyasi olaylara değinen Başbakan Davutoğlu, “Son 25 yılda 4 büyük deprem yaşadık. İlk deprem SSCB’nin 1990’daki çöküşünden sonra yaşanan jeopolitik depremdi. Balkanlar, Doğu Avrupa, Orta Avrupa, Karadeniz, Kafkasya ve Orta Asya dönüşüm geçirdi. AB ve NATO’nun izlediği iyi strateji sayesinde Orta Avrupa ve Doğu Avrupa’da pozitif bir dönüşüm gerçekleşti. Ancak Balkanlarda çeşitli sorunlar yaşandı ve bunlar hala Bosna-Hersek’te ve Kosova’da gördüğümüz gibi geçerli. 20 yıl sonra hiç kimse Ukrayna gibi istikrarlı bir ülkenin bugün yaşadığı krizi yaşayacağını beklemiyordu. Bu bize jeopolitik kaymanın ve onun artçı şoklarının devam ettiğini gösteriyor”
dedi.

“ARTÇI ŞOKLAR SÜRÜYOR”
11 Eylül saldırısını örnek gösteren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İkinci deprem 2001’de yaşanan 11 Eylül saldırısıydı. 11 Eylül bir güvenlik şoku yarattı. Büyük şehirlerde yaşanan ve terörü uzakta zannedenler için. 11 Eylül gösterdi ki eğer bütünsel ve kapsayıcı bir güvenlik yoksa dünyada kimse güvende değildir. Son olarak Paris’teki saldırılar, 11 Eylül güvenlik depreminin artçı şoklarının sürdüğünü gösterdi. Önümüzde bir güvenlik sorunu var.” (İHA/İSTANBUL)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.