TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sürgün Davalar

Doğu ve Güneydoğu'da 1990-1996 yılları arasında  gerçekleştirilen toplu infaz davaları sürekli il değiştiriyor. İnsan Haklarından sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu  “1990’larda işlenen suçlar cezasız kaldıkça ne geçmişle hesaplaşabiliriz ne de geleceği kurabiliriz. Bu suçları işleyenler mutlaka cezalandırılmalı” dedi

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2015 08:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sürgün Davalar

SAMİ GÖKÇE/ANKARA

Sezgin Tanrıkulu mecliste düzenlediği basın toplantısında 1990’lardaki hukuksuzlukların hesabının sorulması gerektiğini açıkladı. AK Parti iktidarının 1990’larda işlenen suçların cezasız kalması için gayret ettiğini öne süren Tanrıkulu  “Çünkü biliyor ki 1990’larda işlenen suçların aynısını kendisi de sürdürmüştür! Faili meçhuller, yargısız infazlar, gözaltında, hapiste ölümler AKP iktidarında devam etmiştir.  Bildiğiniz gibi Mete Sayar davası güvenlik gerekçesiyle Şırnak’tan Ankara’ya nakledildi. Başından itibaren dava nakillerinin zanlıları aklamanın bir yöntemi haline getirildiğini ifade ediyoruz.  Gerek 1990’larda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili davalar gerekse AKP dönemindeki yargısız infaz davaları sistematik bir biçimde olayın gerçekleştiği yerden başka bir yere naklediliyor. AKP sadece kendi dönemindeki davaları değil, insan hakları örgütlerinin yoğun çabası sonucu açılan 1990’larla ilgili davalarda da failler lehine yoğun bir çaba sarfediyor” diye konuştu.

İşte sürekli yer değiştiren o davalar:

-1993’te Mardin’de 13 sivil infaz edildi. Tuğgeneral Musa Çitil hakkında ‘birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürme’ suçundan 8 Eylül 2012 yılında Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dava daha sonra Çorum’a nakledildi. Burada yapılan birkaç duruşmadan sonra Çitil’in beraatine karar verildi.

-1993’te Muş’un Altınova ilçesinde aynı aileden dokuz kişinin evlerinde yakılarak öldürülmesi ile ilgili çok sayıda jandarma görevlisinin yargılandığı dava Muş’tan Kırıkkale’ye nakledildi.

-1993’te Silopi ilçesi Görümlü beldesinde ikisi baba-oğul ve biri köy imamı olmak üzere altı köylünün gözaltında kaybedilmesiyle ilgili, aralarında emekli General Mete Sayar’ın da bulunduğu dava Şırnak’tan Ankara’ya nakledildi.

-1993’te Diyarbakır Lice ilçesinde dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın da olduğu 16 kişinin öldürülmesi ve Lice’nin yakılmasıyla ilgili dava önce özel yetkili mahkemenin olmadığı Eskişehir’e, ardından İzmir’e nakledildi. İzmir ise askeri kişilerin yargılanmasının izne tabi olduğunu belirterek, dosyayı Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

-1993’te Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 11 köylünün gözaltında kaybedilmesi ile ilgili aralarında emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk’ün de bulunduğu sanıkların yargılanmasına ilişkin dava Ankara’ya nakledildi.

-Van’ın Çaldıran ilçesinde çok sayıda şüpheli örgüt mensubunun sağ yakalandıktan sonra infaz edilmesiyle ilgili açılan dava Van’dan Ankara’ya nakledildi.

-Hakkâri’de Nezir Tekçi isimli köylünün öldürülmesi ile ilgili dava ise Eskişehir’e nakledildi.

-Kürt aydın-yazar Musa Anter’in JİTEM tarafından öldürülmesiyle ilgili dava Ankara’ya nakledildi.

-Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 1993-1995 yılları arasında işlenen 20 faili meçhul cinayetle ilgili açılan dava Eskişehir’e nakledildi. Davada emekli Albay Cemal Temizöz, itirafçı ve köy korucuları yargılanıyor.

-Mardin’de 1992-1996 arasındaki 22 faili meçhul cinayet, gözaltında kaybetme ve köy yakmalara ilişkin dava daha başlamadan güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya nakledildi.

-Uğur Kaymaz’dan başlamak üzere Gezi olaylarında öldürülen gençlere kadar faili meçhul davaların pek çoğu başka illere nakledildi.  Tanrıkulu güvenlik gerekçesiyle şehir değiştirilen davaların asıl amacının suçluları beraat ettirmek olduğunu ifade etti.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.