TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadına şiddete son!

Tüm Yerel-Sen kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadınların yaşam haklarının garanti altına alınmasına dikkat çekmek için 25 Kasım Uluslararası Kadına Şiddete Hayır Günü’nde basın açıklaması düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2014 08:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kadına şiddete son!

EMİNE ŞEKER - Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadınların yaşam haklarının garanti altına alınmasına dikkat çeken Tüm Yerel-Sen üyeleri öldürülen kadınları temsilen kefen giyerken, çocuk gelinleri protesto etmek için temsili gelinlik giyildi. Toplanan üyeler basın açıklaması esnasında ‘Kadın erkek el ele örgütlü mücadele’, ‘Şeriat orta çağdır’, ‘Sınıfsal, ulusal, cinsel saldırıya son’, ‘Kimsenin namusu değiliz’, ‘ Çocuk gelinler istemiyoruz’ ve ‘Kadınız haklıyız kazanacağız’ gibi sloganlar attı.

SON 12 YILDA ARTIŞ OLDU

Basın açıklamasını yapan Tüm Yerel- Sen İzmir Şubeleri Kadın Komitesi Üyesi Gamze Şatana, toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumun temel taşı olduğunu ifade ederek, kadın ve erkeklerin, yaşamın her alanında eşit fırsatlara, eşit hak ve yükümlülüklere sahip oldukları anlamına geldiğini söyledi. Şatana, “Kadın ve erkeklerin çalışarak geçimlerini sağlayabilmeleri, meslek ile aile hayatlarını bir arada yürütebilmeleri ve bir ilişki içinde yaşayan kadınların şiddete maruz kalma gibi endişeleri olmaması demektir. Her şeyin eşitçe paylaşıldığı kadın ve erkeklerden oluşan sınıfsız bir toplumda, her şey daha adil ve demokratik olacaktır. İyi gelişmiş bir refah sistemi ise iki cinsiyetin iş ve aile hayatı arasındaki dengeyi sağlayacaktır ve kadınlar çifte sömürüye, şiddete, öldürülmeye maruz kalmayacaktır. Ama ne yazık ki ülkemiz için bunlardan söz etmek mümkün değil. Kadın cinayetlerinde son 12 yılda büyük artışlar oldu. Kadına yönelik şiddet yüzde 1400 arttı. 2002 yılında 66 kadın öldürülürken, 2009 yılında bu sayı 1126’ya yükselerek, yüzde 1400’lük bir artışla rekor sayıya yükseldi. Öldürülen bu kadınların katilleri ise, ya kocaları, ya babaları ya da sevgilileri oldu. Bunlardan yargılananların ise ancak 3'te biri cezalandırıldı. Cezalandırılan faillerin hemen tamamı ise ‘haksız tahrik’ indiriminden yararlanarak hafif cezalar aldılar” dedi.

ÖRGÜTSÜZ HALK KÖLE HALKTIR

Kadın sorununun çözülmesini ve kadına uygulanan insanlık dışı duruma son verilmesi gerektiğini vurgulayan Şatana, “Yapılması gereken koruyucu-önleyici çalışmaların yanında sorunun ekonomik nedenlerini ortadan kaldıracak şekilde toplumsal refahın gelişmesini sağlayacak sosyal politikalara ağırlık verilmelidir. Kadını bunaltan, aptallaştıran ve evin kölesi haline getiren ev işlerinden uzaklaşması ve üretime katılması sağlanmalıdır. Kadınların mücadele içerisinde tam olarak yer almaları sağlanmalıdır. Kadının evinden dışarı adım atması, sosyal üretim içinde ve hayatın her alanında en aktif biçimde yerini alması sağlanmalıdır. En önemlisi de kadının ekonomik bağımsızlığını kazanması ve ayaklarının üzerinde durması sağlanmalıdır. Kadının, ekonomik hayatta da, siyasi ve günlük hayatta da erkeğe eşdeğer bir görev alması sağlanmalıdır. Yani ekonomik hayatta erkeğin hâkimiyetine son verilmelidir. Kadınla erkek eşitlenmelidir. Kadınların, sendikalarda, siyasi partilerde, derneklerde, kooperatiflerde örgütlenmesini ve çalışmalara aktif bir şekilde katılması sağlanmalıdır. Çünkü tek başına hiçbir şey yapamayız. Bilmeliyiz ki ‘Örgütsüz Halk Köle Halktır’” şeklinde konuştu.

KAPİTALİST DÜZEN İNSANLARI SÖMÜRÜYOR

Şatana, her şeyden önce insanlığın dolayısıyla kadının ezilmesi sömürülmesi kapitalist düzenden kaynaklandığını iddia ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Kapitalist düzen kadın- erkek demeden eziyor ve sömürüyor. Bu bilinçle de bulunduğumuz her alanda kadın ve erkek el ele omuz omuza mücadele etmeliyiz. Gerçek Kurtuluşumuz için, dünyanın yarısı olan biz kadınların diğer yarısı olan erkeklerle beraber hayatın her alanında örgütlenmesi ve ortak mücadeleyi yükseltmesi gerekmektedir. Bu sağlandığı takdirde, kadınlarımızın kafaları en çağdaş bilimle, demokratik ve laik kültürle donatılacak, sosyal hayatın her alanında aktif bir biçimde çalışmak isteyecek ve toplumda hak ettikleri yeri alacaklardır. Tabi bu iş siyaset yapmayı da kendiliğinden içerir. Doğaldır ki bu alanda da erkeklerle yarışacaklar. Böylelikle kurtarılmayı, yardım edilmeyi bekleyen ve uman; zayıf, güvensiz insanlar olmaktan çıkacaktır. Tüm Yerel-Sen olarak; kadınlarımızın bu duruma yükseltilmesi için ne gerekiyorsa duraksamadan, kararlıca yapacağız.”

Tüm Yerel-Sen basın açıklamasının ardından, kadına uygulanan şiddetin, kadın cinayetlerinin ve çocuk gelinlerin son bulması için koruyucu ve önleyici yasaların biran önce çıkartılmasını sağlamak için, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne iletilmek üzere imza kampanyası başlattıklarını açıkladı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.