TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yırca köylüleri yeniden suç duyurusu yaptı

Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, zeytin ağaçlarının kesilmesinin ardından, köylüler adına avukatları Deniz Bayram, Vali, Kaymakam, İlçe Tarım Müdürü ve İlçe Jandarma Komutanı hakkında, Zeytincilik Yasası gereği o alanı korumadıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ancak savcılık, Bakanlar Kurulu'nun 'Acele Kamulaştırma Kararı'nı gerekçe gösterip, kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti. Ancak Danıştay'ın, 'acele kamulaştırma' için yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine, avukat Bayram, aynı kişilerin cezalandırılması istemiyle üst mahkemeye itiraz etti

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2015 08:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yırca köylüleri yeniden suç duyurusu yaptı

Kolin Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, ilk olarak geçen Eylül ayında, ardından da 7 Kasım'da kesim için 2 otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iş makinelerini gönderip, ağaç katliamı yaptı. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki binlerce zeytin ağacı iş makineleriyle üzerlerindeki ürünüyle birlikte sökülüp, atıldı. Binlerce zeytin ağacının kesilmesinin ardından Danıştay 6'ncı Dairesi'nden, 'acele kamulaştırma' için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bunun üzerine de araziyi çevreleyen tel örgüler köylüler tarafından söküldü, yeni zeytin fidanları dikildi. Danıştay'ın, kararının ardından 50'si özel güvenlik görevlisi, geri kalanı inşaat işçisi olmak üzere yaklaşık 100 kişinin işine şirket tarafından son verildi. Kökünden sökülüp kırılan toplam 6 bin 666 zeytin ağacı, Mal Müdürlüğü tarafından, yeddiemin olarak Yırca Muhtarı Mustafa Akın ve köylülere teslim edildi.

DANIŞTAY, İPTAL ETTİ

Danıştay 6'ncı Dairesi, termik santral yapılacak alan için Bakanlar Kurulu'nun verdiği acele kamulaştırma kararını, yürütmesini durdurmasının ardından, esastan da iptal etti. Danıştay, acele kamulaştırma kararının ancak yurt savunması için ve Bakanlar Kurulu tarafından, olağanüstü hallerde alınabileceğini, ayrıca mevcut santral yapımının, var olan Zeytincilik Yasası uyarınca zeytinliklere 3 kilometre mesafede kimyevi atık bırakan toz, duman çıkaran tesis yapılamayacağı, işletilemeyeceği hükmüne de aykırı olduğunu da iptalinde, gerekçe gösterdi.

DANIŞTAY'IN KARARI ÜZERİNE,

VALİ VE KAYMAKAM İÇİN İTİRAZ EDİLDİ

Bu arada geçen eylül ayındaki ağaç kesimlerinin ardından Yırcalı köylüler adına aynı zamanda Greenpeace'nin de avukatlığını yapan Deniz Bayram, Manisa Valisi, Soma Kaymakamı, Soma İlçe Tarım Müdürü ve Soma İlçe Jandarma Komutanı hakkında, zeytincilik yasası gereği o alanı korumadıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ancak savcılık, Bakanlar Kurulu'nun, acele kamulaştırma kararını gerekçe gösterip, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Danıştay'ın acele kamulaştırma kararını iptalinin ardından Avukat Deniz Bayram, yeniden harekete geçti. Danıştay'ın acele kamulaştırma kararını iptal ettiğini, bu nedenle savcılığın kovuşturmaya gerek olmadığına dair kararının unsurlarının kalktığını gerekçe gösteren avukat Bayram, Manisa Valisi, Soma Kaymakamı, Soma İlçe Tarım Müdürü ve Soma İlçe Jandarma Komutanı hakkında, yeniden soruşturma açılması için Akhisar Sulh Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu.

Deniz Bayram, "Yırca'da kömür yakıtlı termik enerji santrali için acele kamulaştırılan zeytinlik alanlarında gerçekleştirilen hukuka aykırı zeytin ağacı kesimine, görev ve yetkileri dahilinde olmasına karşın engel olmadılar. Yetkilerini kullanmadıkları, görevlerini yerine getirmedikleri için suçlular. Yırca'da kesilen binlerce zeytin ağacı ile ilgili olarak bu hukuksuzluğa engel olmayan ilgili idari birimlerin yasal sorumluluklarını yerine getirmemesi, tıpkı zeytinliklerin kirli enerji yatırımlarına açılması hakkındaki yasa tasarısı gibi bir tehdittir. Soruşturmanın kapatılması ile ilgili karar, acele kamulaştırma kararına dayanıyor. Ancak bu kararın esastan hukuka aykırılığı tüm toplumun gözünde olduğu gibi yargı nezdinde de tespit edildi. Zeytinliklerin enerji yatırımlarına açılması için yasal düzenlemeler yerine, bu hukuka aykırılıkların önlenmesi, yasal sorumlulukların artırılması için düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bu hukuksuzluk nedeni ile ilgililerin yasal ve cezai sorumlulukları konusunda her türlü cezayı almalarını istiyoruz" dedi. (DHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.