TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her şeyden önce eğitim

Çamdibi Semti’nde Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde bulunan Uzun Hasan İlkokulu’nun Müdürü Halil İbrahim Demirel ile bir bireyin hayatında eğitimin önemini ve çocuğun hayatına dokunabilmek adına neler yapılması gerektiğini konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2015 07:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Her şeyden önce eğitim

EMİNE ŞEKER

Uzun Hasan İlkokulu’nun Müdürü Halil İbrahim Demirel, Isparta Eğitim Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Denetim Bölümü’nden mezun olduğunu belirterek, yaklaşık 3 ay boyunca Uzun Hasan İlkokulu’nda müdür olarak çalıştığını ifade etti.

ÇAĞIN GEREKTİRDİĞİ ŞARTLARA UYGUN BİREYLER YETİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ

Ahlaklı, medeni, akılcı ve çalışkan gibi özellikleri ilke edinip hem eğitim, hem de yetiştirdiği insan kalitesi ile model olacak bir kurum olmayı vizyon edindiklerini söyleyen Demirel, “Türk Milli Eğitimi’nin amaçları ve ilkeleri doğrultusunda da yarınımızın teminatı olan öğrencilerimizi bilgili, donanımlı, çağdaş, ahlaki ve öz değerlerimizi benimseyen sahip çıkan, eleştirel düşünebilen, yargılayabilen çağın gerektirdiği şartlara uygun bireyler olarak yetiştirmeyi de misyon edinmiş durumdayız. Okulumuz Bornova Çamdibi semtinde metronun Stadyum durağının yanında şehrin her tarafından her türlü toplu taşım aracı İle ulaşılabilecek bir konumdadır. Okulumuz 3 Bloktan oluşmaktadır. A Blok ana bina 13 derslik ve Fen Laboratuvarı mevcuttur. B Blok ta Anasınıfı ve 5 derslik bulunmaktadır. C blokta spor odası, Müzik ve Teknoloji ve Tasarım dersliği bulunmaktadır. Okulumuzun 1 müdür,1 müdür yardımcısı yanında kadrolu 41 öğretmeni mevcut.420 Ortaokul,185 İlkokul öğrencisi ile eğitim öğretim hayatını devam ettirmekteyiz. Okulumuzda ikili öğretim yapıyoruz” dedi.

AİLELERİMİZ GEREKEN HASSASİYETİ GÖSTERİYOR

Demirel, Uzun Hasan İlkokulu’nun Fatih Caddesi’nde bulunduğunu dile getirerek, okulun Konak ilçesi ile Bornova ilçesinin en uç noktasında yer aldığını ifade etti. Okulun bulunduğu çevrede ağırlıklı olarak Avrupa’dan gelen göçmen ailelerin yaşadığı söyleyen Demirel, “Makedonya, Bosna ve Bulgaristan gibi çeşitli yerlerden vatandaşlarımız zamanında gelerek okulumuzun bulunduğu semte yerleşmişlerdir. Bölgemizde kira ücretlerinin düşük olması sebebi ile Türkiye’nin başka illerinden de gelen vatandaşlarımız var. Bizim olduğumuz bölgede Suriyeli vatandaşlarımız yok. Suriyeli vatandaşlarımız Altındağ tarafında ikamet etmekteler. Velilerimizin birçoğu asgari ücret ile çalışarak hayatlarını sürdürüyorlar. Ama okulumuzda bulunan öğrencilerimizin velileri eğitime önem veren aileler. Çocuklarının eğitimi için gayret gösteren veli profiline sahibiz. Yaptığımız tüm veli toplantılarına eksiksiz katılmaya çalışıyorlar. Çocuklarının gelişerek daha da ilerlemeleri için okula gelip birebir öğretmenleri ile görüşüyorlar. Çünkü çocuklarının iyi bir eğitim almasına önem veriyorlar” ifadelerini kullandı.

VAR OLAN EKSİKLİKLERİMİZ ZAMAN İÇERİSİNDE GİDERİLECEK

Uzun Hasan İlkokulu’nun 1920’li yıllarda inşa edildiğini anlatan Demirel, okulun sadece 1950’li yıllarda yenilendiği söyledi. Demirel, “Okulumuzun binalarının eski olması sebebi ile pencere doğramaları ve kapılar metalden oluşuyor. Teknolojik eksikliklerimiz de var. Ama biz çocuklarımızın iyi bir ortamda iyi bir şekilde teknolojinin sunmuş olduğu imkanları kullanabilmek adına elimizden gelenin fazlasını yapmak için uğraşıyoruz. Eksikliklerimizi belirleyerek en acil olanları ilk sıraya alarak gerekli yerlere bildirdik. En kısa süre içerisinde eksikliklerin giderileceği bildirildi. Bornova Belediyesi de okulumuzun iç ve dış boyasını yapacak. Zaman içerisinde eksikliklerimizi gidermiş olacağız” şeklinde konuştu.

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI OLMAYAN BİR ÇOCUK BAŞARILI OLAMAZ

Demirel, bulunduğu okulda öğrencilerin aktif bir şekilde kullanabileceği bir kütüphanenin olduğunu vurgulayarak, geçmiş yıllara göre teknolojinin ilerlemesi ile kütüphane alışkanlığının azaldığını söyledi. Demirel, yine teknolojinin ilerlemesi ile birlikte insanların okuma alışkanlığının da azaldığını belirterek, “Bizim toplumumuzda zaten kitap okuma alışkanlığı yok denecek kadar az. Açıkçası biz çok fazla okuyan bir toplum değiliz. Öğrencilerimizde mevcut olan araştırma ödevlerini en kısa yoldan bilgisayardan çözüyor. Oklumuz bünyesinde çalışan Türkçe Öğretmenlerimiz öğrencilerimize okuma alışkanlığını kazandırabilmek adına çeşitli çalışmalar yapıyor. Çünkü bizim için kitap okumak ve okuma alışkanlığının kazanılması önemli bir yere sahip. Çocuklarımız için her şeyden önce kitap okumalarına önem vermemiz gerekiyor. Kitap okuyan bir birey toplum içinde geniş bir kitleye çok rahat bir şekilde hitap edebilir ve çok rahat bir şekilde istenilen konu hakkında sayfalarca yazı yazabilir. Kitap okuma alışkanlığı kazanmış olan bir birey kendisini her şekilde çok rahat bir şekilde ifade edebilir. Bir insan ne kadar çok kitap okursa o kadar çok üretebilir. Bizim ülke olarak eğitim politikamızda kitap okumanın ayrı bir yeri olması gerekiyor. Toplum okumaz ise yeni icatlar yapamayacağı gibi günlük hayatta da kullandığı kelime sayısı çok az olur. Kitap okuma alışkanlığı olmayan bir çocuk hiçbir konuda başarılı olamaz” diye konuştu.

ÖDÜL ALAN ÖĞRENCİLERİMİZ VAR

Okulda ikili eğitim yaptıklarından dolayı öğrencilere yönelik sosyal ve sportif aktivitelere vakit kalmadığını anlatan Demirel, sözlerine şöyle devam etti: “Ortaokul gurubu sabah ilkokul gurubu öğleden sonra eğitim ve öğretim görüyorlar. Sürekli bir koşturmaca içindeyiz. Öğrencilerimiz için bir aktivite düzenlemek istesek hem vakit olmuyor hem de yer. Müfredat dışında sosyal faaliyetler ve sportif aktiviteler yapamıyoruz. Tam gün eğitim sistemi içinde olmuş olsak boş vakit olacağı gibi öğrencilerimize yönelikte birçok çalışmalar yapılabilir. Zaman içerisinde eğer tam gün eğitime geçersek çocuklarımız için kendilerini geliştirme adına çalışmalar yapacağız. Ama velilerimizin desteği ile çocuklarımız farklı alanlarda kendilerini geliştirmeye çalışıyorlar. Jimnastik, okçuluk, futbol ve hentbol gibi birçok dalda yarışmalara katılarak ödül alan öğrencilerimiz var. Bu başarı okuldan daha çok velilerin gayretidir. Bizde çocuklarımızın yanında olarak kendilerine destek oluyoruz. Çünkü ders haricinde sosyal aktivitelerle uğraşmak çocuğu sosyalleştirir. Çocuğa özgüven kazandırır. Okul dışında bir aktivite içinde olmayan çocuk dışarda uygun davranışları olmayan kişi ile arkadaşlık kurma içine girer. Velilerimizde bu durumun farkında oldukları için çocuklarının iyi birer bireyler olması için çaba sarf ediyorlar. Her çocuğun kendi yeteneğine göre mutlaka ve mutlaka bir dal ile uğraşması gerekiyor.”

AİLELER ÇOCUKLARINA OKULU SEVDİRMELİ

Demirel, eğitimin aileden başladığını belirterek, anne ve babanın eğitimli olması takdirde çocuğun kendini geliştirmesinin daha kolay olduğunu ifade etti. Demirel, “Her şeyden önce ailelerimiz çocuklarımızın eğitimine önem vermeli. Çünkü her şeyden önce eğitim gelir. Bunun içinde aileler çocuklarını ilkokul çağında okulu, öğretmenlerini ve arkadaşlarını sevdirmeleri gerekiyor” dedi.

NASİHAT VERMEK BİZLERDEN DAHA ÇOK UZAKLAŞMALARINA YOL AÇAR

Son olarak da çocuğun hayatına dokunabilmek için ruhuna inmek adına yapılabilecekleri anlatan Demirel, sözlerini şöyle tamamladı: “Yeni neslin farklı yetiştirilme tarzına sahip oldukları için, düşünce tarzları, olaylara yaklaşım biçimleri bizlerden çok farklıdır. İşe bulundukları ortamlarda onları gözlemleyip, onları tanımaya çalışmak, nelerden hoşlandıklarını öğrenmek, örnek olmaya çalışırken, onları anlayabildiğimizi göstermekle başlamak gerekir. Sürekli nasihat vermek, eleştirel davranmak, bizlerden daha çok uzaklaşmalarına yol açar. Bu nedenle; dinlemek, anlamaya çalışmak, onları önemsediğimizi hissettirmek, sevgimizi koşulsuz sunabilmek ruhuna inmek adına yapılabilecek en güzel şeylerdir.”

UZUN HASAN İLKOKULU’NUN TARİHÇESİ NEDİR

Yaptığımız araştırmalar sonucu; Okulumuz bahçesinde şu anda Atatürk Anıtı’nın olduğu yerde bulunan ve 1976 yılında yıktırılan iki katlı Taş binanın Osmanlı İmparatorluğu devrinde Mahalle Mektebi olarak, 1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Karakol olarak hizmet verdiği tespit edilmiştir. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte bina tekrar okul haline dönüştürülmüş ve Mersinli İlkokulu adını almıştır. Öğrenci mevcudunun artmasıyla ve binanın yetersiz kalması üzerine 1955 yılında şu anda atölye olarak kullanılan 3 derslikli ek bina inşa edilmiş ve çeşmelerin olduğu yerde Amerikan Barakası kurulmuştur. Girit Kandiya eşrafından Makri Hasan’ın iki defada bağışladığı arsa üzerine şu andaki ana binamız inşa edilerek 1963 yılında hizmete girmiş ve okulumuzun adı Uzun Hasan İlkokulu olarak değiştirilmiştir. Binamızın yetersiz kalışı nedeniyle okulumuzun doğusunda bulunan ve Bornova Belediyesi tarafından sağlanan arsa üzerine 1990 yılında ek bir bina eklenmiştir. 1993-1994 Öğretim yılı başında okulumuz İlköğretim okuluna dönüştürülerek, Uzun Hasan İlköğretim Okulu adını almıştır. 2013 Eğitim yılından itibaren Uzun Hasan İlkokulu-Uzun Hasan Ortaokulu olarak hizmet vermektedir. Kademeli olarak Uzun Hasan Ortaokuluna dönüşecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.