TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitim hayat boyu devam eder

Karşıyaka İlçesi’nin Esin Sitesi’nde bulunan Ali Kaya İlkokulu’nun Müdür Yardımcısı Ömer Tokuç ile okulun bulunduğu çevreyi, öğrencilere yönelik yapılan çalışmaları ve eğitimin bireyin hayatındaki önemi konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2015 08:38
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eğitim hayat boyu devam eder

EMİNE ŞEKER

Ali Kaya İlkokulu’nun Müdür Yardımcısı Ömer Tokuç, Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü’nden mezun olduğunu belirterek, ilkokul öğretmeni olarak göreve başladığını ifade etti. Meslek hayatında 23 yılı geride bıraktığını vurgulayan Tokuç, Ali Kaya İlkokulu’nda 6 yıl öğretmenlik yaptığını ve 8 yıl boyunca da müdür yardımcılığı görevinde bulunduğunu söyledi.

 VELİLERİMİZ GEREKLİ İLGİYİ GÖSTERİYOR

Okulun bulunduğu çevrede eğitim ve öğretim kalitesiyle fark yaratan bir kurum haline gelmeyi vizyon edindiklerine dikkat çeken Tokuç, öğrencilerini kendi ayakları üzerinde duran, insani değerlere sahip, çağın gereklerine uyum sağlayan, duyarlı bireyler olarak yetiştirmeyi de misyon edindiklerini açıkladı. Tokuç, “Okulumuzun bulunduğu bölge Siteler ve Yamaçtan oluşan iki bölümlü bir mahalle olup İzmir ili Karşıyaka ilçesine bağlı bulunmakta. 14 yıl önce okula ilk geldiğim zamanlarda çevremizde yaşayan ailelerimizin gelir düzeyleri oldukça düşüktü. Ama zaman içerisinde çevrenin gelişmesi ile birlikte okulumuzun bulunduğu bölgede yaşayan insanların ekonomik gelir düzeyleri de arttı. Ama tabi çevremiz yapılan yeni konutlarla birlikte gelişmeye devam ediyor. Ancak yamaç tarafında oturan vatandaşlarımızın büyük kısmı kırsal kesimden gelmiş.  Ekonomik durumları çok da iyi değil açıkçası. İşçi ve sezonluk işçi olarak çalışanlar ağırlıkta diyebilirim. Okulumuzun velilerinin ekonomik gelir düzeyleri ne olursa olsun çocuklarının eğitim ve öğretim hayatlarına gereken ilgiyi gösteriyorlar. Genel olarak ailelerimiz çocuklarını okul dışı faaliyetler açısından da destekliyorlar” dedi.

AYNI BİNADA HİZMET VEREN TEK OKULUZ

Tokuç, Ali Kaya İlkokulu’nda fiziki anlamda bir eksikliğin bulunmadığını belirterek, ilkokul bölümünde bulunan tüm sınıflarda bilgisayar bulunduğunu söyledi. Tokuç, “Çocuklarımızın eğitim ve öğretim hayatlarını kolaylaştırmak ve onların hayatlarına katkıda bulunmak için tüm sınıflarımızda projeksiyon ve internet erişimi bulunmakta. Bahçemiz geniş bir alana sahip. Okulumuzda ikili öğretim yaptığımız için bahçe çocuklarımız için yeterli oluyor. Biz Karşıyaka İlçesi’nde aynı binada hem ilkokul hem de ortaokul olarak hizmet veren tek okuluz. Sabah ve öğlen saatlerinde ortaokul öğrencileri öğleden sonra ilkokul öğrencilerimiz okula geliyor. Karşıyaka’da bulunan tüm okullar dönüşümünü tamamlamış durumda. Ancak bizim çevremizde başka bir okul binasının olmaması sebebi ile aynı binada hem ilkokul hem de ortaokul öğrencilerine hizmet vermekteyiz” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLERİMİZE OKUMANIN ÖNEMİNİ ANLATIYORUZ

Okulun öğrencilerinin çok geniş bir kütüphaneye sahip olduklarını vurgulayan Tokuç, “Biz eğitimciler kütüphanenin önemi çok iyi biliyoruz. Ancak teknolojinin ilerlemesi ile birlikte her eve bilgisayarın girmesi ve her çocukta bir cep telefonu olması sebebi ile çocuklarımız gerekli şekilde kitap okumuyorlar. Biz okul bünyesinde öğrencilerimizin okuma alışkanlığını artırma adına zaman zaman çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Okuma saatleri düzenliyoruz. Kütüphanemizin devamlı kullanılması için bir plan yaptık. Her sınıf için gün içinde bir saat belirledik. Bu çalışmalarla da kalmayıp bulduğumuz her fırsatta her öğrencimize okumanın önemini anlatmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

SOSYAL AKTİVİTELERİ ÖNEMSİYORUZ

Tokuç, ilkokul öğrencilerine yönelik çeşitli sosyal aktiviteler düzenlediklerini açıklayarak, İzmir içinde gezilerde düzenlediklerini belirtti. Tokuç, “Halk oyunları ve satranç gibi kurslarımız var. İlçe tarafından düzenlenen yarışmalara çocuklarımızı hazırlayarak katılıyoruz. Okulumuzda jimnastik takımı vardı. Hem il içinde hem de ilimizi temsil etmek üzere Ankara’da yarışmalara katıldılar. Futbol ve basketbolda minikler takımımız var. Yine bu çocuklarımızda ilçe tarafından düzenlenen tüm yarışmalara katılıyorlar. Anasınıfı öğrencilerimizi her yıl rutin olarak itfaiye, trafik eğitim parkı ve Latife Hanım Köşkü gibi yerlere götürüyoruz. Dördüncü sınıf öğrencilerimizi de yakın zamanda Selçuk Efes’e götürerek kültür gezisi yapacağız. Çocuklarımızın akademik başarılarının yanı sıra sosyal aktiviteler düzenleyerek yetenekli oldukları alanda kendilerini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Çocuklarımız için düzenlediğimiz aktiviteler sonucu çocuklarımızın akademik başarılarında artış oluyor. Biz de bu yüzden sosyal aktiviteleri önemsiyoruz. Yine okulumuzda velilerimize yönelik çeşitli eğitimlerde veriyoruz” diye konuştu.

TEMEL DAVRANIŞLARI KAZANDIRIYORUZ

Eğitimin; insanın doğumundan ölümüne kadar geçen bir süreç olduğunu vurgulayan Tokuç, sözlerini şöyle bitirdi: “Eğitimin sadece bir bölümü okulda geçiyor. Ama geriye kalan diğer bölümü hayat boyunca devam ediyor. Biz okulumuzda çocuklarımıza 4 yıl boyunca temel davranışları kazandırmaya çalışıyoruz. İlkokul öğrencilerimizin müfredatı akademik bilgiden çok davranış kazandırmaya yöneliktir. Biz de öğrencinin hayatı boyunca olumlu davranışlar sergileyebileceği davranışları okulda kazandırmaya uğraşıyoruz. Öğrenciler doğru ve olumlu davranışları kazandığı zaman zaten akademik başarı kendiliğinden geliyor. Olumlu davranışları çocuklarımıza kazandırmak için öğretmenlerimiz çeşitli etkinlikler uyguluyor. Öğretmenlerimizin yapmış olduğu aktiviteler ise çocuğu teşvik edici uygulamalar oluyor. Ayrıca okulumuz Karşıyaka ilçesinde TEOG sınavlarında üçüncü İzmir ili içinde on beşinci sırada yer alıyor.”

ALİ KAYA İLKOKULU’NUN TARİHÇESİ NEDİR?

Okulumuzun arsası, okulumuza adı verilen Ali Kaya’nın annesi Fatma Neşe Kaya tarafından bağışlanmıştır. Bağışlanan arsaya okul yapılması için Esin Sitesi Başkanı Sedat EREN ve Yamaç Mahallesi Muhtarı Emekli Öğretmen Hasan Söyüt’ün İzmir Valiliği’ne 12.09.1998 ve 21.05.1999 tarihli dilekçe yazıları ile yaptıkları müracaat sonucunda 01.06.2000 tarihinde temeli atılarak, eğitime katkı payı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaptırılmıştır. Çevre düzeni ve tüm donanımı dahil, inşaatı bir yılda tamamlanmıştır. 25.08.2001 tarihinde öğrenci kayıtlarına başlanılmış olup 2001-2002 Öğretim yılında 8 yıllık ilköğretim okulu olarak Eğitim Öğretime açılmıştır. 11.4.2012 tarihli ve 28261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 30.03.2012 tarihli ve 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile zorunlu eğitim süresi 8 yıldan 12 yıla çıkarılmış olup okulumuz Ali Kaya İlkokulu binasında Ali Kaya Ortaokulu olarak eğitim öğretimine devam etmektedir.

ÇEVRENİN TARİHSEL DURUMU NEDİR?

Mahallemiz, Cumhuriyet Mahallesi üstünde gecekondulaşmış, Örnekköy mahallesine bağlı iken 1983 tarihinde Yamaç mahallesi adı ile Örnekköy mahallesinden ayrılmıştır. Genellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinden yoğun göç alarak gecekondulaşma büyümüş. Esin Sitesi ve Oyak Sitesi bölümü şu an Körfezköy sitesi, Yeni Oyak Siteleri ve Nar evleri, yüksek vadi evleri eklenmiş olarak dağ yamaçlarında kurulmuştur. Toplu konut alanı olarak ayrılan bu arazilerin tamamı Kayalar ailesine ait olup 1993 yılında Ordu Yardımlaşma Kurumu ve İbrahim Ketenci tarafından yaptırılan Esin yapı kooperatifine satılmıştır.1994 yılında inşaatına başlanan siteler, 1996 yılında tamamlanarak iskana açılıp, bu iki sitede yamaç mahallesine bağlanmıştır.2010 yılında Yamaç Mahallesi İnönü ve Mustafa Kemal Mahallesi olarak bölününce okulumuz Mustafa Kemal Mahallesi sınırları içinde kalmıştır. Mahallenin toplam nüfusu 9 bin civarındadır.

KÜLTÜREL DURUMU

Mahallenin yamaç tarafı değişik yörelerden gelen insanların oluşturduğu için kültürler de farklıdır. Her bölgeden ve ilden gelenler kendi aralarında gruplaşmış olup yörelerinin kültürlerini korumaktadırlar. Mahalle arasında düğün yapmakta, ev ekmekleri yapmakta, bayramlarda ev ziyaretlerine önem vermektedirler. Aile yapıları Anadolu aile yapısını yansıtmakta, kardeş ve dedeler aynı apartmanı ya da yan evleri paylaşmaktadırlar. Genellikle baba aileye hakimdir. Esin ve diğer sitelerde eğitim seviyesi biraz daha yüksektir. Mahallede lise ve dengi okul bulunmamaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.