TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitim; yaşamın özüdür

Serintepe Mahallesi’nde bulunan İzmir Ticaret Odası İlkokulu’nun Müdürü Üzeyir Hamarat ile okulun bulunduğu çevreyi ve eğitimin bir bireyin hayatındaki önemini konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2015 07:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eğitim; yaşamın özüdür

EMİNE ŞEKER

İzmir Ticaret Odası İlkokulu’nun Müdürü Üzeyir Hamarat, 1960 yılında Kars ilinde doğduğunu belirterek, ilkokulu kendi köyünde okuduğunu ve Kars Otuz Ekim Ortaokulu’ndan mezun olduğunu söyledi. Hamarat, “Öğretmen sınavlarını kazandım. Sivas Öğretmen girişli ilk Öğretmen Lisesi mezunlarındanım. 1980 yılında eğitim enstitüsünden mezun oldum. Çeşitli illerde çalıştıktan sonra İzmir iline 1995 yılında geldim. İzmir ilinde de farklı okullarda çalıştıktan sonra 15 Aralık 2014 yılında İzmir Ticaret Odası İlkokulu’na müdür olarak atandım” dedi.

GELECEĞE GÜVENLE BAKMAK KALİTELİ EĞİTİM İLE OLUR

Öğrencilerin çağın getirdiği donanıma sahip, sorumluluk sahibi, kişilikli, üretken, sorgulayan ve kendine güvenen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak için var olmayı misyon edindiklerini belirten Hamarat, okulun vizyonunu ise şu şekilde açıkladı: “Geleceğe güvenle bakmak kaliteli eğitim ile olur; bunun yolu da İzmir Ticaret Odası İlkokulu’dur.” Hamarat, “Okulun bulunduğu çevre göçmen vatandaşlarımızdan oluşmakta ve ailelerimiz genellikle asgari ücret düzeyinde geçimlerini sağlamaktadırlar. Okulumuzun öğrencilerinin velilerinin eğitim düzeyi orta seviyede diyebilirim. Ama biz velilerimiz için her türlü kursu açmaya çalışıyoruz. Velilerimiz de açmış olduğumuz kurslara kendilerini geliştirerek yetiştirmek adına ilgi gösteriyorlar. Benden önceki idareci arkadaşlarım okulun çevresi ile çok güzel iletişim kurmuşlar. Okulu veliye, veliyi okula ısındırmışlar. Bende bu durumun üzerine bir tuğla koymaya çalışıyorum. Velilerimiz ile ilişkilerimiz gayet iyi durumda. Velilerimiz ile birlikte sürekli okulun eksiklikleri hakkında ve öğrencilerimiz konusunda sürekli fikir alış verişi içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

HER İNSAN İNSANCA YAŞAMAYI HAK EDER

Hamarat, 1. sınıf seviyesinde olan Suriyeli öğrencilere eğitim verdiklerini söyleyerek, yaşları büyük olan Suriyeli öğrencilere ise başka bir sınıf içinde okuma, yazma ve Türkçe eğitimi verdiklerini açıkladı. Hamarat, “1. sınıf düzeyinde olan Suriyeli öğrencilere Milli Eğitim’in örgün eğitim kısmından diğer guruplara ise Halk Eğitim Merkezi’nin yaygın eğitim bölümünden halk eğitimin görevlendirdiği öğretmenler vasıtası ile Suriyeli öğrencilerimizi geliştirerek eğitim vermekteyiz. Bu öğrencilerimize biz Türkçeyi, okuma ve yazmayı öğretirken sanıyorum ki İzmir’de ve çevrede örnek olacak şekilde yapıyoruz. Öğretmenlerimiz de bu konuda çok özverili bir şekilde çalışıyorlar. Bu başarı ayrıca sadece benim dönemime ait bir başarıda değildir. Senenin başından beri benden önceki görevini yapan idareci arkadaşlarım da aynı hassasiyeti göstermiş. Ben de her konuda olduğu gibi bu konuda da bir adım daha öteye nasıl götürebiliriz şeklinde şimdiki idareci arkadaşlarımla mücadele yürütüyoruz. Çünkü her insan insanca yaşamayı hak eder” şeklinde konuştu.

VELİLERİMİZ BİZE DESTEK OLUYOR

Hemen hemen her okulda eksikliklerin var olduğunu ve İzmir Ticaret Odası İlkokulu’nun da eksikliklerinin bulunduğunu belirten Hamarat, okulun mevcut olan eksikliklerinin bir kısmını hayırsever vatandaşlar ve okulun çevresinde bulunan vatandaşların katkısı ile çözmeye çalıştıklarını söyledi. Hamarat, “Okulumuz 1998 yılında İzmir Ticaret Odası tarafından inşa edilmiş. Ama belirli bir süre sonra okulumuza İzmir Ticaret Odası tarafından herhangi bir yatırım ya da mevcut olan eksiklikleri tamamlama gibi bir girişim olmamış. Biz kendi imkanlarımız ölçüsünde sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz. Okulumuzun en büyük sorunu olan tuvaletler. Tuvaletlerin fayanslarının ve kapılarının değişmesi gerekiyor. Yeterli katkıyı bulduğumuz zaman en kısa süre içerisinde bu sorunumuzu çözmek istiyoruz. Çevremizdeki vatandaşların yapmış oldukları katkıların çocuklarımızın yararına olduğunu gördükçe bizim yanımızda yer alıyorlar. Bize destek oluyorlar. Biz de çevremizde duyarlı insanların olmasından çok memnunuz. Bazen bazı vatandaşlarımız biz hiçbir şey demeden okulumuza geliyor. Okulumuzun yapılacak bir işi varsa yapıyorlar” diye konuştu.

ÇOK YÖNLÜ BİR ÇALIŞMA ŞEKLİMİZ VAR

Hamarat, İzmir Ticaret Odası İlkokulu’nun sadece öğrencilere ait olmadığını vurgulayarak, okulun çevresinde yaşayan yaşlısından gencine kadar herkese ait olduğunu dile getirdi. Okula Halk Eğitim kanalı ile aerobik kursunun açıldığını ifade eden Hamarat, “Okulumuzda çok yönlü bir çalışma şeklimiz var. Mesela, okulun girişinde ‘Okullar Hayat Olsun’ projesi kapsamında hobi bahçelerimiz var. Okulumuz bünyesinde müzik odası, bilgisayar odası, öğrencilerimiz için kütüphane ve ayrıca velilerimiz için ayrıca bir kütüphanemiz var. Velilerimiz kütüphaneden istedikleri kitabı alarak kendilerini geliştiriyorlar. Merak ettiği konuları öğreniyorlar. Kütüphaneyi zenginleştirmek isteyen vatandaşlarımız kitap getiriyor. Yani biz çocuklarımız ve vatandaşlarımız için her konuda yararlı faaliyetler göstermekteyiz” dedi.

AMA EN İYİ ÇALI SEN OL

Okudukça insanın ufkunun genişleyeceğini söyleyen Hamarat, okul bünyesinde kapatılan kütüphanelerin kapatılmaması gerektiğini ve kapatılan kütüphanelerin aksine kendi okulunda kütüphanelerini zenginleştirdiğini açıkladı. Hamarat, elinden gelse okula bir kütüphane daha yapacağını belirterek, sözlerine şöyle tamamladı: “Eğitim doğumdan ölüme kadar olması gereken bir ihtiyaçtır. Eğitim almayan ya da alamayan bir insan yaşayamaz. Eğitim başlı başına yaşamın özüdür aslında. Eğitim; bilmediklerimizi öğrenmek, yaşamadıklarımızı yaşamak ve hissetmediklerimizi hissetmektir. Eğitimin bittiği yerde hayatın biteceği gibi eğitimin bittiği yerde insanların birbirlerine olan sevgisi de biter. Eğitim; sevgi, hoşgörü, anlayış ve empati yapmaktır. Eğitim insan hayatında ekmek ve su gibi olmaz ise olmazdır. Son olarak da öğrencilerime şu mesajı vermek istiyorum: ‘İster yüce dağ başında ulu bir çınar ol ister derin bir vadide küçük bir çalı ol. Ama en iyi çalı sen ol.’ Velilerime ise; eğer geleceklerini düşünüyorlarsa eğer aydınlık bir ülke düşünüyorlarsa illa ki eğitim yine eğitim yine eğitim…”

SÖYLEDİKLERİMİZLE DEĞİL YAPTIKLARIMIZLA ÖRNEK OLUYORUZ

İzmir Ticaret Odası İlkokulu’nun Müdür Yardımcısı Fadime Bilgin ise, İzmir Ticaret Odası İlkokulu idareci ve öğretmenleri olarak kendilerinin çocukların okula mecbur oldukları için değil mutlu oldukları için gelmelerini amaçladıklarını belirterek, bunun için öncelikle öğrencilerin adını değiştirerek yola çıktıklarını anlattı. Bilgin, sözlerine şöyle devam etti: “Onlardan bahsederken onlara öğrenci demek yerine çocuk dedik. Onların çocuk olduklarını ve onların duyguları olduğunu unutmamamız gerektiğini aklımızın bir köşesinde her zaman bulunduruyoruz. Çocukları dinlemezsek onları anlayamayacağımızın böylelikle sağlıklı bir eğitim öğretim ortamı oluşturamayacağımızın hepimiz farkındayız. Aile ve çevresi ile bir bütün olan çocuklar karşımıza geldiğinde artık her birinin farklı farklı karaktere sahip bireyler olduğunun farkına vararak davrandığımızda sonuçları ve çözümlerin çok daha çabuk kendini gösterdiğini gördük. Mutlu bir sınıfın mutlu bir öğrenme ortamı olacağının ve mutlu bir öğrenme ortamının da mutlu bir gelecek sağlayacağının bilincinde olan bizler okulumuzun mutlu bir ortam olması için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Her çocuğun birey olarak kabul edildiği bir ortamda değişimin aslında burada başladığı bu değişimin aileye topluma yansıyacağını bilerek özverili çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda yürüttüğümüz Okullar Hayat Olsun projesiyle, yaratıcılığı ve çocukların bireysel gelişini destekleyen kurslarımızla, velilerimizle işbirliği içinde yürüttüğümüz sosyal etkinliklerle çocuklarımızın mutlu olmasını sağlıyoruz. Sevginin ve hoşgörünün her kapıyı açacağının farkındayız. Tüm çevremizin de farkında olmasını sağlıyoruz.  Söylediklerimizle değil yaptıklarımızla örnek olup değişim sağlamayı amaçlıyoruz.”

İzmir Ticaret Odası İlkokulu’nun tarihçesi nedir?

İzmir Ticaret Odası İlköğretim Okulu İzmir Ticaret Odası Vakfı tarafından Kandere Serintepe mahallesinde inşa edilmiştir. Mart 1998 tarihinde temeli atılan okulumuz Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in açılışına teşrif etmesini müteakip 14 Eylül 1998 tarihinde eğitim öğretim faaliyetine başlamıştır. İzmir Ticaret Odası İlköğretim Okulu açıldığından beri tam gün eğitim ve öğretim yapmaktadır. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında İlkokula dönüşen okulumuz ikili eğitime geçmiştir. Süreç içerisinde donanım eksiklilerini tamamlamış fiziksel iyileştirmelerini gerçekleştirmiş 694 öğrencisi ve üç idareci, 31 kadrolu öğretmen ve 1 kadrolu hizmetlisiyle eğitim öğretime devam etmektedir. Okulumuz ilim ve irfan takipçileri olan öğretmenleri ve yönetim kadrosuyla geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi yetiştirmeye devam etmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.