TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Seçimle ülkenin 50 yılı şekillenecek”

Pazar sohbetlerimizdeki bugünkü konuğumuz Demokratik Sol Parti İzmir İl Başkanı Selçuk Karakülçe. 4 yıldır bu görevi sürdüren Karakülçe ile DSP’nin seçim öncesi çalışmaları ve seçimler sonrasında ülkeyi neler beklediği hakkında konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2015 08:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Seçimle ülkenin 50 yılı şekillenecek”

TANER UYANIKER

Önümüzdeki seçimlerle ilgili çalışmalarınız nelerdir?

DSP bu seçime ciddi ve gayretli hazırlanmakta ve hatta hazır diyebilirim. Arkadaşlar sağ olsunlar hırslı ve istekli bir biçimde çalışıyorlar. Biz çalışmalarımızı bu hafta Aliağa ve Selçuk’tan başlatıyoruz. Cumartesi günü Selçuk, Pazar Aliağa olmak üzere çalışmalara başlıyoruz. Seçimlere kadar her hafta böyle ilçeleri gezerek bir miting havasında çalışmalarımız olacak. O ilçelerde mahalle ziyaretlerimize de yer vereceğiz. Türk demokrasisinin özellikle Türk siyasi hayatımızın tek kutuplu bir siyasete gidiyor olması ve açıkçası gidişat tek partili bir siyasete gitmek üzere, bu tür gidişatı durdurabilmek, engel olabilmek, halktaki öğretilmiş çaresizliği kırabilmek için meydanlarda olacağız. İnsanların dediği gibi ülke AKP’nin tekelinde değildir. Bu siyasi olguyu kırabilecek bir oluşum vardır. Bunlardan en önemlisi devlet yönetimde yer almış ve tecrübesi olan DSP’dir. Bununla birlikte diğer siyasi partilerde gerekli azim ve kararlılığı göstererek,  Türkiye artık AKP dayatmasından diktatörlüğünden kurtulacaktır, kurtulmalıdır. Meclise gelen 'İç Güvenlik Paketi' ve gerekse eğitim sağlık ve sporumuzdaki yaşanan başarısızlıklar ortadadır. Eğitimde belli bir sistem oturtamamış okullarda din dersi okutulsun mu okutulmasın mı gibi sığ tartışmalarla geçmektedir. DSP tam kadro olarak ülkenin tüm il ve ilçelerinde çalışarak seçimlere en iyi bir şekilde hazırlanarak demokrasi şölenini halkımıza tekrar yaşatacak.

“HER PARTİNİN HEDEFİ İKTİDAR OLMAKTIR”

Bir önceki seçimlerde yüzde 1 civarı oy aldınız bu seçimlerde nasıl bir oy bekliyorsunuz? 

Siyasete giren ve siyaset yapan her partinin hedefi iktidar olmaktır. Demokratik Sol Parti İktidar hedefini kendine hedef olarak koymuş bir partidir. Biz de bu seçimlerde iyi bir sonuç alacağımıza inanıyoruz. Halkımız zaten bir arayış içinde beklenti içindedir. Bu beklentilere cevap verebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halk umut arıyor, güvenmek istiyor. Bu kadrolar DSP içinde mevcuttur inşallah seçimlerde iyi bir sonuç alarak çıkarız ve halkımıza laik oluruz.

 Yüzde 10 barajını geçebileceğinize inanıyor musunuz?

 

Tabi. İddiası olmayan hiçbir parti, parti değildir. Demokratik Sol Parti bu barajı daha önceler defalarca aşmış ve bu seçimlerde de aşabilecek bir güçtedir. Elbette geride bıraktığımızda dönemlerde bazı zafiyetler yaşanmış ve barajın altında kalınmıştır ama önümüzdeki seçimler Türkiye için çok fazla önem arz etmektedir. 2015 seçimleri çok çok önemlidir. Çünkü 2015 seçimlerinde ülkemizin gelecek 4 yılı değil 50 yılı şekillenecektir. Biz de yüzde 10’luk seçim barajını geçeceğiz. AKP iktidarının yaptıklarından sonra ülke DSP dönemini aramaktadır. Şu an hukuk esir alınmış durumdadır. Hiçe sayılmış durumdadır. Bunlar bizim önceliğe aldığımız durumlardır. Demokratik sol parti iktidarında Avrupa birliği standartlarında yönetilebilir bir ülke haline getirilecektir. Halkın dini ve manevi duygularını sömürerek halkın oylarına gasp edenler artık halkın bunun farkında oluğunun işaretlerini vermekte ve seçimlerde barajı aşıp Türkiye’de solu iktidar yapacağız.

SOL SAYESİNDE ÜLKE İSTİKRARLI

Sol neden oy oranlarını artıramıyor? Neden kaybediyor?

Sol kaybediyor diye bir şey yok. İktidar çıkmamak kaybetmek anlamına gelmez. Bu sadece anlattıklarınız halk tarafından anlaşılmadığı ya da sizin halka iyi anlatamadığınız anlamına gelir. Türkiye’de sol gerçek bir denge unsuru olmasaydı ve 2002’den beri sağ ağırlıklı ve muhafazakar bir parti yönetiminde ülke hala istikrarlı bir şekilde gitmezdi. Eğer sol aktif bir şekilde olmasaydı, ya da kaybetmiş olsaydı hükümet bu yılları hoyratça kullanabilirdi. Tabi yaptıklarını az bulduğum söylenemez. Ülke çok fazla zarara uğratıldı. Bu ülkede emeğin önemi kalmadı. İnsanların bir değeri kalmadı. Solun muhalefet değeri olmasaydı ve ülkeye bir şeyler katmasaydı ülkenin durumu daha kötü olurdu.

Sosyal demokrasi ile demokratik sol arasında ki fark nedir?

Ecevit bu ülkenin kesinlikle değerlerinden yükselmesini istiyordu. Dış temelli terimlerin ve uygulamaların bu topraklara uygun düşmeyeceğini çok iyi biliyor. Ecevit Anadolu’yu bir kültür olarak görüyor. Bu topraklarda yaşamış her hangi bir medeniyeti yok sayarak anlaşılamayacağını çok iyi bildiği için bu topraklarda yetişmiş insanların isteklerine uygun politika uyguladı. Mevlana bizim devrimcimiz, hoşgörü abidemizi tanıtmış insanlardandır. Karacaoğlan, Yunus Emre gibi yüzlerce Anadolu bilginleri temel unsurlar olup DSP’yi besleyen unsurlardır. Bu topraklarda yaşayacaksak ortak temel bir unsur yaratmamız gerekiyor. O yüzden demokratik sol doğmuş ve ülkenin de en çok ihtiyaç duyduğu saygı, sevgi dili bizim partimizdedir.

ECEVİT TARİHİ BİR KİŞİLİK

Ecevit döneminden sonra DSP’nin hiçbir seçimde barajı geçememesini neye bağlıyorsunuz?

 

Ecevit ile kıyaslamak çok doğru olmaz. Ecevit tek başına tarihi bir kişilikti. Haşhaşın ekilmesi olayında bir emperyalist güç olan Amerika’ya karşı dik duruşu saygıyı hak ediyor. Onun ‘Karaoğlan’ olmasında önemli yerler vardır. Demokratik Sol Parti’de çok ciddi bir yenileşme ve yeni kadrolaşma söz konusudur. Biz hiçbir zaman eski siyasetçileri devşirip içimize almadık. Tabi ki de bizim değerlerimizle örtüşen insanlara kapımız açık ama genel olarak genç simalar bizim kadrolarımızın içinde seçim çalışmalarında bu genç arkadaşlarımızı göreceksiniz.

Başkanlık sistemiyle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Böyle bir şeyin olmasının imkanı yoktur. Onlar ‘seçimi kazandık da şimdi hangi sistemi getirelim’ diye bir tartışma çıkartarak algı operasyonu yapıyorlar. Önce seçimi kazanın. Biz seçimi kazanma oranlarını kesin olarak görmüyoruz. Anketlere göre oy oranları yüzde 30 civarındadır. Bunları kamuoyundan saklıyorlar. Solun iktidara yürümesi için yeni alternatifler üretilebilir. İktidar programını hazırlayarak bu seçimlere girmek zorundadır. AKP’nin varsayımları üzerinden giderek onları ciddiye alıp kafa yoruyoruz. Türk tipi siyasetinin ana unsuru parlamenter seçim sistemidir. Tabi bunlar AKP’nin dayatmasıyla öğrenilecek şeyler değil.  AKP dayatması olarak bu söylemler ne gündemimize gelir ne de tartışırız.

“CHP İLE BİRLEŞME OLMAYACAK”

HDP’nin parti olarak seçime girmesini ve AK Parti ile anlaştıkları yönündeki söylemlere ne diyeceksiniz?

Her parti iktidarı hedeflemek durumunda ve ona göre çalışmak zorunda ve o yetiyi kendilerinde görüyorlarsa girsinler. AKP ve HDP arasında olan biten şeyleri sadece onlar biliyor. Ne güneydoğuda nede batıdaki halk biliyor. Bizim gündemimiz de onların ne yapacaklarını değil sadece bizim ne yapacağımızı konuşmaktır.

CHP ile birleşme olacak mı?

Şimdi bizim çalışmalarımız birleşme odaklı değil. Birlikte iş birliği ya da çözüm arayışı denilebilir ama kesinlikle partinin kapanıp birileriyle birleşme noktasında değiliz.

Kadın ve gençlik kolları çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Bu örgütlerimizin çalışmaları yeni genç arkadaşlara ulaşmak onları partimizin saflarına katmaktır. Kadın arkadaşlarımızın erkeklere göre ev ziyaretlerini yapmaları daha uygun oluyor. Bizim geleneksel yapımızdan erkelerin kapı çalması olmuyor. Orada bizim yaptıklarımızı, yapacaklarımızı, Ecevit’i, Mansur Türker’in bilgili donanımlı yönünü anlatarak politika üretmeye çalışıyoruz. Genç arkadaşlarımızla toplanıp alanlardaki durumu irdeleriz ve genel merkeze bildiririz. Halktan kopuk bir siyaset, siyaset değildir zaten biz ona ayağı yere basmayan siyaset deriz. Gündemden habersiz, gençten habersiz, kadın sorunlarından habersiz olamayız. Bir kadına eriştiğiniz zaman ekonomiden de toplumsal sorunlardan da haberiniz olur ama onlara ulaşamazsanız hiçbir şeyden haberiniz olmaz.

“YAPILAN SİYASET AYIBIDIR”

Cumhurbaşkanının söylemlerini nasıl buluyorsunuz?

Bir cumhurbaşkanı ettiği yemine sadık kalmak zorundadır ve toplumun her kesimini kucaklamak zorundadır. Burada kendi yerine tayin ettiği Başbakan’ı yeterli görmüyor ki sahneye kendisi çıkıyor. Bu ülkemizin geleneği ve demokrasimiz açısından uygun değil. Tayyip Erdoğan’ın bir an önce herkesi Cumhurbaşkanı olduğunu hatırlaması ve bilmesi gerekiyor. Oraya seçilirken kimse onun farklı davranacağını beklemiyordu. Bu durum bir siyaset ayıbıdır. Ben kapısını çalabileceğim, derdimi anlatabileceğim bir cumhurbaşkanı görememekten ,bulamamaktan şikayetçiyim.

Sizin ekleyecekleriniz?

2015 seçimleri gerçekten çok önemli bir seçimdir. Kamuoyuna da bunu seslendirmek ve dillendirmek isteriz zaten kamuoyu da bunun farkında. Bu seçimlerle birlikte Türkiye’nin önündeki dört yıl değil 50 yıllık bir geleceği sorgulanır ve programlanır durumdadır. İstedikleri çoğunluğu elde edip yeni bir anayasa yaparlarsa herhalde bizim artık bundan sonra çok fazla konuşup ve yapacağımız bir şey kalmaz. Biz demokratik Sol Parti olarak bu tür değerlendirmelere konuşmalara yanıt vermeden kendi yapacaklarımız kendi planımız ve programlarımızla halka daha çok yaklaşıp bunların konuşulur olmasını sağlamak zorundayız. Solun iktidarını her şekilde kurmak zorundayız.

Selçuk Karakülçe kimdir?

 4 yıldır Demokratik Sol Parti İl Başkanlığı görevini yürütüyorum. 14 yıldır aktif siyasetin içinde yer almaktayım. İlçe yönetimi, ilçe başkanlığı, il yönetimi gibi DSP içinde her kademede çalışmalar yaptık. 2011 seçimlerinde 4. sıradan milletvekilliği adaylığımı koydum. 2013 yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayıydım. Evliyim. Veterinerlik bölümünü bitirdim. Veterinerlik yapmaktayım.

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.