TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bornova-İnönü Mahallesi

Bugün Bornova İnönü Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ise aynı zamanda Bornova’nın en genç muhtarı olma özelliğini taşıyan Necla Yaman Turp. Bornova’nın yüksek bir alanında kurulan mahallemizin güzel bir manzaraya sahip olması da gözlerden kaçmıyor. Mahalleye ilk girildiğinde insanda bıraktığı ilk izlenim ise sessiz ve sakinliğiyle; huzur ortamı. Mahallenin kuruluşu biraz eskiye dayansa da ilk muhtarlık 1978 yılında geliyor. Yaklaşık 40 yıllık bir geçmişi olan mahallemizi sizlere tanıtmak için mahalle muhtarımızla konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2015 08:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bornova-İnönü Mahallesi

TANER UYANIKER

Mahallemiz sosyo-ekonomik konumunda orta sınıf ve altı insanların barındığı bir yer. Türkiye’nin ve İzmir’in bir gerçeği olan çarpık kentleşme bu mahallede de kendini göstermiş. Mahalleye 2,5 kat izni verilmiş olmasına rağmen burada da 4 kata varan binalar mevcut. Sakinliği ve manzarayı severler için tercih edilebilecek bir yer olan mahalle aynı zamanda ulaşım olarak yeterli durumda. Mahalle muhtarından aldığımız bilgiye göre kiralar 450 düzeyinden başlıyor. Burayı tercih edecekler için yüksek bir alanda olması nedeniyle yazın serin esecek rüzgarın ise kışın sert eseceğini de hatırlatmak isterim.

EŞİM ISRAR ETTİ

Muhtar olma sürecinizle ilgili başlayalım…

Daha önceki muhtarlarla tanışmıştım ve onlara mahalle ile ilgili yardımlarda bulunmuştum. Bir gün yine eski muhtarımız yardım istemişti orada yardımda bulunurken, ‘sen bu işi iyi yapacaksın gel seni muhtar yapalım’ dedi. Ben de durumu eşime anlattım. Kararı bana bıraktığını ama kendisinin beni desteklediğini ve muhtar olmamı istediğini söyledi. Bende ilk başlarda biraz tereddütte kaldım ama daha sonra adaylığımı koydum ve seçimleri kazandım.

40 YILLIK MAHALLE

Mahalle hakkında bilgi alalım sizden…

Mahallemize muhtarlık ilk olarak 1978 yılında geliyor. O tarihten itibaren İnönü Mahallesi olarak kayıtlardaki yerini alıyor. Yerleşmiş bir mahallemiz var. Mahallemizde kütüphane, sağlık ocağı ve dört tane okulumuz mevcuttur. İzmir'in Bornova ilçesine bağlı 32 mahalleden biridir. İdari sınırlarına bakıldığında batısında Laka; güneyinde Atatürk; doğusunda Erzene; kuzeyinde ise Evka-4 bulunur.

MAHALLEYE SU BASIYOR

Mahallenizin sorunları neler?

Mahallemizde yağmur suyu kanalımız yok. Yağmurlu havalarda mahallemizdeki evleri su basıyor. Bununla ilgili şikayetlerimiz oldu. Yetkili mercilere bu durumu bildirdik.  Bu çalışmalar sonucunda ihaleye gidildi dendi ama şimdiye kadar hiçbir çalışma olmadı. Mahalle halkımız bu konuda bir çok kez bana şikayetlerini iletiyor ama benim de yapabileceklerim sınırlı sonuç olarak bunu çözecek kurum belediyedir. Şu an için görünen en büyük sıkıntımız bu. Bunun dışında küçük çaplı sorunumuz ise çöp konteynırlarının nereye konulacağı tartışması. Nereye koyarsak oraya yakın oturan kişilerden şikayet geliyor. Benim evimin yanına koymayın bize koku geliyor diye şikayet ediyorlar. Sonuç olarak o çöp konteynırları bir yere konulacak.

Muhtarlık olarak çalışmalarınız nelerdir?

Yardıma ihtiyacı olan kişileri Bornova Belediyesi’nin açtığı dost market uygulamasına yönlendiriyoruz. Bunun dışında giysi kutumuz var burada biriken kıyafetleri ihtiyacı olan vatandaşlara veriyoruz.

MAHALLELİYE SİTEM

Mahalle sakinlerinden beklentileriniz neler?

Mahalle halkımızın biraz daha duyarlı olmalarını istiyorum. Bir gün organ bağışı ile benimle görüşmeye geldiler. Organ bağışı yapılması yönelik yapılan bir çalışmaydı. Ekiple beraber mahallede yer alan pazar, kahvehane gibi vatandaşların yoğun oldukları yerleri gezdik. Saatlerce dolaşmamıza rağmen tek bir kişi bile yüzümüze dönüp bakmadı. Gelen ekipler bile şoke oldu. İnsanlara durumu izah etmeye çalışıyoruz bizi dinlemiyorlar bile. Günün sonunda tek bir tane bile organ bağışında bulunan olmadı.

Necla Yaman Kurt kimdir?

1983 yılında dünyaya geldi. Bornova’nın en genç muhtarı. Muhtarlıktan önceki mesleği: muhasebecilik. 7 yıldır evli ve 4 yaşında bir kızı var.

Muhtarlığın tarihçesi ve görevleri:

Geçmiş dönem Osmanlı düzeninde, tımarlı sipahilere bağlı olarak köyde güvenliğin delikanlılarınca sağlandığı, bunların başında ”Yiğitbaşı”nın bulunduğu, ayrıca dirlik sahibinin temsilcilerinin de köylerde görev aldıkları bilinmektedir. Ayrıca Köy kethüdalarının bulunduğu ancak bunlar hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Anadolu’da köy ve muhtarlık örgütünün kuruluşu 1833 yılında Kastamonu Taşköprü’de karşımıza çıkmaktadır. Ayanların kötü davranması nedeniyle ilk muhtarlık seçimi yapılmıştır. 1864 ve 1871 Nizamnameleriyle oluşturulan yapı, 1913 yılında çıkarılan İdare-i Umumiye-i Vilayet Kanunu Muvakkati’ne kadar devam etmiştir. 1913’deki bu düzenleme ile 1864 ve 1871 Nizamnameleri yürürlükten kaldırılmıştır. Bu gelişme sonrası köyler, 1924 yılına kadar yasal dayanaktan yoksun kalmış, ancak hükümet izniyle görevlerine devam etmişti.

Cumhuriyet dönemi ile muhtarlığın görev ve tanımı; Muhtar, köy veya mahalle tüzel kişiliğinde, yönetiminin başında bulunan kişidir. Kökeni Arapçadır ve "seçilmiş kişi" anlamına gelir. Muhtar, köy veya mahalle halkı tarafından seçilir. Muhtar seçiminde siyasi partiler aday gösteremezler. Türkiye'de muhtarların görev süresi 5 yıldır. Muhtar köy tüzel kişiliğini temsil eder. Muhtar köye ilişkin kararlarını 4 azasıyla birlikte alır. Muhtar köyün yol, köprü, çeşme vb ortak mallarını inşa ettirir, inşa olunanların bakım ve onarımını yaptırır. Muhtar köyde yapılması gereken işleri imece usulu ile gerçekleştirir. Aynı zamanda muhtar, genel yönetimin temsilcisi sıfatıyla da yasaları ve hükümet emirlerini halka duyurur, köy içinde dirlik ve düzeni sağlar. Genel yönetimle ilgili işlerin köyde uygulanmasına yardımcı olur.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.