TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitime sarı şerit engeli

İzmir Büyükşehir Belediyesi  “Engelsiz İzmir” sloganıyla yola çıkarak bugüne kadar engellilerin sokağa çıkması ve topluma kazandırılması yönünde adımlar attı ama engellilerin sıkça kullandıkları ve eğitimleri açısından da büyük önem taşıyan Atatürk İl Halk Kütüphanesi yolu üzerinde görme engelliler için yapılan sarı çizgiler bulunmuyor

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2015 08:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eğitime sarı şerit engeli

TANER UYANIKER

Büyükşehir Belediyesi tarafından  “Engelsiz İzmir” sloganıyla yapılan çalışmalar neticesinde birçok engelli vatandaşı sokaklarda görmeye başladık. Özellikle görme engelli vatandaşlar için yapılan sarı çizgiler bu konuda fayda sağladı ama bazı alanlarda bu sarı çizgilerin olmaması büyük sıkıntılara yol açıyor. Bunların başında gelen ve yetkililerden aldığımız bilgilere göre günde en az 20 görme engelli vatandaşın geldiği Atatürk İl Halk Kütüphanesi yolu üzerinde yer almayan sarı çizgiler nedeniyle burayı kullanmak isteyen görme engelli vatandaşlar sorun yaşıyor. Bu konu hakkında konuştuğumuz ve aynı zamanda kütüphanede eğitim alan görme engelli vatandaş Funda Yaman yol haritası ve sarı çizgilerin olmasının kendilerine fayda sağladığını ve bu uygulamanın kütüphane önündeki yolda da olması gerektiğini söyledi. Yaman, “ Kütüphanede eğitim görüyoruz ve burayı çok fazla kullanıyoruz. Buraya gelirken sorun yaşıyoruz. Otobüs duraklarının olduğu yerlerde çok fazla çukur alanlar ve bu caddeyi zor geçiyoruz. Sarı çizgiler olursa yolumuza daha kolay buluruz ve kütüphaneye kadar bir engelle karşılaşmayız” dedi. Birde şoförlere seslenen yaman karşıdan karşıya geçerken yanan kırmızı ışıklarda şoförlerin kendilerinin geçmesini beklemediklerini ve ezilme tehlikesi yaşadıklarını belirtti.

EĞİTİMİMİZ SEKTEYE UĞRAMASIN

Görüşlerine başvurduğumuz görme engelli vatandaş Okan Tohumeker, kütüphaneye gelirken sarı çizgilerin ve ses sisteminin konulması gerektiğini ve böylelikle kütüphaneyi daha rahat bulabileceklerini söyledi. Sertaç sezer adlı vatandaş ise, “Kütüphane yolu üzerinde çok fazla pano ve direkler bulunuyor. Sarı çizgiler olmadığı için biz bu pano ve direklere çarpıyoruz. Kesinlikle sarı çizgilerin orada olması gerekiyor. Biz kütüphaneye eğitim görmeye ve okumaya geliyoruz bunun sekteye uğratılmasını istemiyoruz ve bu konuda yardımcı olunmasını istiyoruz” dedi. Tohumeker, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden kılavuz çizgilerin yapılması için yardım istediklerini söyledi.

1 YILDIR BİR ÇALIŞMA YOK

Kütüphaneyi devamlı kullandığını söyleyen görme engelli vatandaş Aydan Gün, “Kütüphaneye geliş gidişlerde sarı çizgilerin olmaması nedeniyle büyük sorunlar yaşıyoruz. Eğitim aldığımız bu yerin öncelikle ele alınmasını isterdik. Kullandığımız kütüphane yolu çok dar bu yüzdende sıkıntı yaşıyoruz. Ayrıca yapılacak sarı çizgileri daha uygun olmasını istiyoruz çünkü bazı sarı çizgiler yağmurda kayganlaşıyor ve bu sebeple düşme tehlikesi yaşıyoruz” diye konuştu. Kütüphane yetkililerinden aldığımız bilgilere göre çok sayıda görme engelli vatandaş kütüphaneyi kullanıyor ve bunların hepsi yolda yer almayan sarı çizgilerden şikayetçi. Yetkililerin söylediklerine göre bir yıl öncesi için bununla ilgili yetkili mercilerden bir istekte bulunulmuş ve kısa zamanda yapılacağına yönelik cevap verilmiş ama aradan geçen 1 yıla rağmen hiçbir çalışma yapılmamış.

ORADA İHTİYAÇ VAR

Atatürk İl Halk Kütüphanesi yolu üzerinde görme engelliler için sarı çizgilerin bulunmaması sorununu sorduğumuz Beyaz Ay Derneği Başkanı Salih Arıkan böyle bir ihtiyacın söz konusu olduğunu ve bu çalışmanın orası için yapılması gerektiğini söyledi. Arıkan, “Orayı kullanan görme engelli vatandaşlar eğitimleri için kullanıyorlar ve orası için böyle bir ihtiyaç var bununda karşılanması gerekir. Sadece sarı çizgilerin oraya konması sorunu çözmeyecektir bu sarı çizgilerin standartlara uygun olması gerekmektedir. Kaldırımlar üzerinde bulunan araç gibi engelleyici ürünlerin kaldırılması gerekir” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.