TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ruh sağlığı ve şiddete eğilim kontrolü getirilsin

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Kadın Komisyonu Üyeleri Mersin’de hunharca öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın son kurban olması temennisinde bulunarak kadına yönelik şiddeti kınadı

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2015 08:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ruh sağlığı ve şiddete eğilim kontrolü getirilsin

NİLGÜN TAZE

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Kadın Komisyonu Üyeleri adına konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kadın Komisyonu Başkanı Mukaddes Çelik Mersin Tarsus’ta insanlıktan uzak canilerce vahşice katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın “kadına şiddet’’in son kurbanı olmasını diledi. Dernek Merkez Binası’nda düzenlenen basın toplantısında mevcut yasaların etkin bir şekilde uygulanmasının yanında can ve mal güvenliğinin emanet edildiği mesleklerde belli aralıklarla ruh sağlığı ve şiddete eğilim kontrollerinin yapılması gerektiğini söyleyen Çelik, ‘’Bilimsel verilerle yapılacak bu muayenelerden geçemeyenlerin meslekten men edilmeleri gerek. İnsan Hakları Derneği’nin yayınladığı "2014 Kadına Yönelik Hak İhlalleri" raporuna göre 2014 yılında 282 kadın taciz ve tecavüze uğrarken, 257 kadın ise erkekler tarafından öldürüldü. Bu rakamlar adli makamlara yansımış olayları gösteriyor. Kadına şiddette Adli mercilere yansımamış gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Değişen kanunlarda koruma ve önlem uygulamaları da ne yazık kadına şiddeti önlemekte yetersiz kalmakta ki bu koruma ve önlem tedbirleri daha çok eş ya da aileden, yakınlardan gelen şiddeti önlemeye yönelik.  Son olay gibi 3’üncü şahıslardan kaynaklanan şiddet ve tacizler için de özel önlemler, yaptırımlar gerektiğini gösteriyor. Toplum olarak bu konuda herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli, elini taşın altına koymalı, tam bir mutabakat ve işbirliğiyle yapılması gerekenleri vakit geçirmeden bir ‘Özgecan’ımızın daha kılına zarar gelmeden, bir fidanı daha kaybetmeden yapmamız gerekiyor” dedi.

RUHSAL MUAYENE YAPILSIN

Özellikle kadını eş, aile ve akrabaların yanında 3’üncü şahıslardan gelebilecek taciz ve şiddete karşı korumak için daha etkin tedbirlerin alınması gerektiğini, ruhsal rahatsızlıklarında bir hastalık olduğunu ve bazı mesleklerde bunun muayenesi ve kontrolünün birçok üzücü olayın önüne geçeceğini ifade eden Çelik, ‘’Gıda sektöründe çalışmak için bir sürü muayeneden geçmek zorundasınız, örneğin tüberküloz veya hepatit veya farklı bulaşıcı bir hastalık taşıyorsanız o sektörde çalışamıyorsunuz.  Bu konuda tüm kadın derneklerine, STK’lara ve siyasi partilere işbirliği çağrısında bulunuyorum.  Hayatının baharında aramızdan koparılan Özgecan, maalesef kadına şiddetin, kadına yönelik suçların sadece son kurbanı oldu. Ülkemiz birçok konuda AB standartlarını zorlarken, üzülerek ifade ediyorum ki, insan hakları konusunda, özellikle de kadın hakları ve özgürlükleri hususunda masa üstünde iyi görünse de uygulama da her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bizler İZSİAD Kadın Komisyonu olarak tüm kadın derneklerine, tüm insan hakları derneklerine, tüm STK’lara, tüm siyasi partilerimize hemen harekete geçilmesi çağrısı yapıyoruz. Yürürlükteki kadını şiddetten koruma ve önlemeye yönelik kanunların, tedbirlerin uygulamasının daha da etkinleştirilmesi kanunlarda ki cezaların daha caydırıcı hale getirilmesi için bugünden çalışmaya başlanılmasını talep ediyoruz. Bu tür 3’üncü şahıslardan gelecek taciz ve şiddeti önlemeye yönelik olarak ek tedbirlerin, önlemlerin ve yaptırımların vakit geçirilmeden yürürlüğe konmasını istiyoruz. Bu tedbirlere özellikle can ve mal güvenliğini emanet ettiğimiz meslek gruplarında çalışanların, belli süreler de ruh sağlığı ve şiddete eğilime yönelik olarak muayeneden geçirilmelerini, gerektiğinde tedaviye tabi tutulmalarını, bilimsel verilerle bu muayene ve testlerden geçemeyenlerin o mesleği yapmalarına izin verilmemesinin eklenmesini öneriyoruz. Böyle bir tedbir ve uygulamanın sadece kadına yönelik şiddeti değil topyekun şiddeti önlemeye çok büyük katkısı olacağına inanıyoruz ‘’ açıklamasını yaptı.

Çelik, toplantı sonunda Özgecan’ın ailesine, yakınlarına başsağlığı dileyerek tüm ulusun yüreğini dağlayan bu olayın kadına, çocuğa, insanın insana uyguladığı şiddetin sonu olmasını temenni etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.