TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Jeoloji mühendisleriden TOKİ konutları uyarısı

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, heyelan nedeniyle kriz yaşanan Çiğli'nin Evka-5 Mahallesi TOKİ konutları bölgesinin jeolojik ve jeoteknik etüdler yapılmadan imara açıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2015 07:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Jeoloji mühendisleriden TOKİ konutları uyarısı

TOKİ konutları temelinden çıkan malzemenin de şevlere yığıldığını, derelerin doldurulduğunu, bu nedenle arazide 27 metrelik dolgular olduğunu belirten Murathan, 1'inci derecede deprem bölgesi ve 13 aktif fayın olduğu İzmir'de 5.0 büyüklüğündeki bir depremin heyelanı aktif hale getirebileceği, bu nedenle riskli konutlarda oturanların başka alanlara yerleştirilmesi gerektiği uyarısı yaptı.

Jeoloji Mühendisleri Odası'nı düzenlediği 'İzmir'in enerjisi, jeotermal kaynaklar sempozyumu' İzmir Mimarlık Merkezi'nde yapıldı. Sempozyumun açılışına Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan'ın, bir haftadır İzmir'in gündeminde ilk sırada yer alan Çiğli Evka-5 Mahallesi TOKİ konutlar bölgesindeki heyelanla ilgili sözleri damgasını vurdu. Murathan bölgede TOKİ ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin konutları bulunduğunu, burada yaşayan insanların can ve mallarının ciddi tehdit altında olduğunu sölyedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası uzmanlarının bölgede inceleme yatıklarını belirten ve 9 Mayıs Cuma günü, hazırladıkları raporla ilgili basın toplantısı düzenleyeceklerini belirten Murathan, "Bölge jeolojik ve jeoteknik etüdler yapılmadan imara açılmış. TOKİ buraya konutlar yapmış. Temelden çıkan malzemeyi şevlere yığmışlar, dereler doldurulmuş. Yeni arsa elde edilmiş. Yapılan sondajda 27 metre dolgu olduğu ortaya çıktı. 100 hektarlık bir alan. Bakanlık imara açılma sürecinde kendi inisiyatifini uygulamış. Jeoloji mühedisleri uygulamaları olmadığı için yanlışlar var. Bugün ciddi risk olduğu için burada yaşayan insanların başka yerlere taşınması gerekir. Bu riskin ne AFAD, ne TOKİ ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi farkında! Bu kent 1'inci derecede deprem bölgesinde ve 13 aktif fay üzerine kuruludur. 5.0 şiddetinde depremde heyelan aktif hale gelecektir. Bu nedenle TOKİ konutlarında oturanlara 'başının çaresine bak' denemez. Buradaki vatandaşların başka yerlere yerleştirilmesi gerekir" dedi.

"KONAK'TAKİ KEŞİF ARTIŞI İLE BİNLERCE METRE JEOTERMAL SONDAJ YAPILIRDI"

Sempozyumun konusuyla ilgili da konuşan Alim Murathan, Türkiye'nin jeotermal kaynak açısından dünyada yedinci sırada, ciddi potansiyele sahip olduğunu söyledi. Son yıllarda enerji üretimi, seracılık çalışmalarının öne çıktığını belirten Murathan, Karaburan Yarımadası'nın doğru stratejik planlamayla dünya markası haline gelebileceğini kaydetti. Bölge halkının beklentisnin bu olduğunu belirten Murathan, "Mutlaka jeotermal kaynakların stratejik planlaması yapılmalıdır. Bunun için kaynak ayırmalıyız. Konak Tüneli'ndeki yanlış jeolojik tespitler nedeniyle 150 milyon TL keşif artışı meydana geldi. Sadece bu keşif artışı ile bile jeotermal sektörde binlerce metrelik sondajlar yapılarak yeni jeotermal kaynaklar bulunabilirdi" dedi. Jeotermal sondajlar için yerel yönetim ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün çalışması, çaba göstermesi gerektiğine dikkat çeken Murathan, "Öte yanda jeotermal sondajların pek çok yerde denetimsiz. Bu da geri dönülmez şekilde çevreyi olumsuz etkiliyor. Büyük Menderes ve Gediz Havzası'nda bu nedenle ciddi sorunlar var" dedi

 

EBSO Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Vatansever ise açılışta yaptığı konumada, jeotermal kaynakların önemli olduğunu, yenilenebilir enerji kaynağı olarak doğru planlama yapılması gerektiğini söyledi.

Sempozyum iki gün sürecek ve jeotermalle ilgili 21 tebliğ sunulacak.

TOKİ Başkan Yardımcısı Şahin:

“Evleri boşaltmaya lüzum yok”

TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, heyelan riski taşıyan İzmir'in Çiğli ilçesi Evka-5 Mahallesi'nde incelemede bulunarak, ''Yapılan ilk değerlendirmede şu an için evleri boşaltmayı gerektirecek bir durum yok'' dedi

Evka- 5 Mahallesi ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konutları arasında bulunan bölgede bir süre önce derin yarıklar oluştu. Bölgede Dokuz Eylül Üniversitesi’nden gelen uzman ekibin incelemesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışma başlattı. En riskli bölgede başlayan çalışmalar doğrultusunda şu ana kadar toplam 28 fore kazık çakıldı. Bölgeye toplam 216 fore kazığın çakılmasının planlandığı öğrenildi. Heyelan riskinin ortaya çıkmasından sonra inceleme yapmak üzere TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin bölgeye geldi. Şahin evleri ve bölgeyi gezerek vatandaşları dinleyip incelemelerde bulundu.

“DETAYLI ÇALIŞMALAR YAPILDI”

Konu ile ilgili açıklama yapan Ahmet Şahin, ''Bu bölge 1995 yılında Harmandalı Belediyesi tarafından imar planlarında konut alana ayrılmış yerler. Bizim de 2009 yılı içerisinde yaptığımız konutlar. Teknik ekiplerimiz hem zemin konusunda uzman ekiplerimiz hem de üst yapılarda uzman arkadaşlarımızı buraya gönderdik. En son AFAD’ın bize gönderdiği yazıdan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi ve yapımcı firmayı da devreye sokarak bir çalışma rica ettik. Buraya cumartesi günü 2 Prof. Dr. ile 2 Doç. Dr. hocamızın bulunduğu heyet geldiler ve çalışma yaptılar. Ön tetkiklerde şu anda herhangi bir ev boşaltmayı gerektirecek, vatandaşlarımızın endişe duyuracak şekilde asla bir durum söz konusu olmadığı bildirildi. Yalnız detaylı çalışmalar sonrasında bu raporlarını, çözüm önerilerini bize sunacaklar. Bir de buradaki toprak hareketlerinin hangi boyutta hangi derinlikte ve hangi hızla geliştiğine yönelikte çalışmalarını yapacaklar. Bu çalışmalar hassasiyetle yapılıyor'' dedi.

“VEBALİ BİZ ALMAYIZ”

Kendisinin de bölgeyi gözlemlediğini belirten Şahin, ''Kendimde bir inşaat mühendisi olarak bireysel gözlemlerimi yapabilme adına bütün civarda gözlemlerimi aynı zamanda vatandaş şikayetlerini, bina içerisinden ve dışarısından görünen çatlakların yapısal bir risk arz edip etmediği konusunda kendimde gözlemde bulundum. Dolaysıyla bizim hassasiyetimiz buradaki insanların endişeye mahal verecek bir durum olup olmadığını insanların endişe duymaması için. Hocalarımızın çalışmaları ve bizimle gözlemlerimizle endişeye mahal verecek bir durum yok ortada. İstanbul Teknik Üniversitesi oldukça yetkin bir hoca heyeti çalıştı, ön değerlendirmelerini bize belittiler, önümüzdeki hafta içerisinde bize nihai durumu açıklayacaklar. Şu an için boşaltmayı gerektirecek bir durum yok. Öyle bir vebali biz almayız'' dedi. (İHA/DHA/İZMİR)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.