TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Barbaros Mahallesi

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2014 06:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Barbaros Mahallesi

 

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Barbaros Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar İsmet Çağdaş’tan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (164 ncü Mahalle)

Mahallenin adı: Barbaros

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35260

Mahallenin nüfusu: 8.700

Mahallenin seçmeni: 5.800

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 35

Mahallenin muhtarı: İsmet Çağdaş

Mithatpaşa Caddesi, Karataş’tan yukarı doğru merdivenli sokakların başladığı mahallenin adı Barbaros Mahallesi. Mahallenin ilk sakinleri Musevi ailelerin birer birer buraları terk etmesinden sonra şimdi iki görünümlü bir hal alan Barbaros Mahallesi 164 ncü durağım oldu. Muhtar İsmet Çağdaş, 2 nci dönem mahalleye muhtarlık yapıyor. 2009’a kadar bay bayan kuaförlüğü yapan Çağdaş, mahallenin 37 yıllık sakinlerinden. Resmi verilere göre mahalle sınırları içinde bulunan 522 binada 3 bin 316 konut 399’da işyeri bulunmakta. Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rifatpaşa Caddeli arası mahallenin ev sahiplerinin çoğunlukta olduğu varsıl kesimine ev sahipliği yapıyor gibi görünmesine karşılık Halil Rifatpaşa ve yukarısı tamamen kiracılar ve göçle gelen yoksul insanların yaşadığını yer görünümünde. Zenginlik ve yoksulluğu mahallenin iki ayrı yakasında çok bariz gözlemenin mümkün olduğuna dikkat çeken muhtar İsmet Çağdaş, “Muhtarlık ofisimizin de Adile Naşit parkımızın üst tarafı eski ve tek katlı evlerden oluşuyor, buraların sahiplerinin büyük bölümü buradan taşındı buralarda Sit uygulamasının da tesiri ile herhangi bir iyileştirme veya dönüşüme imkan sağlanmayınca bu evlerde göçle gelen aileler yaşıyor. Mahallemizde 32 sokağımızın yanısıra Mithatpaşa, Halil Rifatpaşa ve Şehit Nihat Bey Caddelerimiz vardır. Barbaros Mahallesi sakinlerinin çocukları Hacı Şakir Ortaokulu ve Karataş Anadolu Lisesi’nde eğitim görmekte ayrıca sağlık sorunlarımızı ise Turgut Reis Mahallesi’ndeki sağlık ocağından sağlıyoruz.” dedi.

YANIK KİLİSE

Bazılarına göre Cumbalı Kilise, bazılarına göre de Yanık Kilise olarak bilinen Agia Paraskevi Kilisesi Karataş da Adile Naşit Parkında kaderine terkedilmiş bir durumda uzanacak bir yardım elini yıllardır umutsuzca beklemektedir. Geçmişte burada yaşayan ailelerin çocuklarının yıkık duvarları arasında saklambaç oynadığı bu tarihi yapı İzmir Metropolitine bağlı bir Ermeni Kilisesidir. Kilise Antakyalı Azize adına yapılmış olup daha sonraları Rum Ortodoks cemaati tarafından uzunca yıllar kullanılmıştır. Kilse yığma taş, tuğla ve mermer kullanılarak inşa edilmiştir. Kilisenin bahçesine girilen orijinal kapı kemeri zamanın bütün ilgisizliğine ve zorbalığına karşı hala ayakta. Kilise binasının bir köşesini günümüze kadar ayakta tutan işlemeli sütun Ermeni ustalarını nazar boncuğu sanki. Kilise merdivenlerinde kullanılan mermer basamaklar parktan çıkmak isteyenlere basmak görevi yaparken, ayakta kalmış birkaç duvarı ise buraya gelenleri sanki tarihin gizemli günlerini anlatırcasına karşılıyor.

ÜNLÜLERİN ADINA PARKLAR

Barbaros Mahallesi muhtarlığının da içinde bulunduğu Türk Sinemasının unutulmaz isimlerinden Adile Naşit’in adını taşıyor. Yine mahalledeki bir diğer park ise Türk Sanat Müziğinin ‘Paşa’sı Zeki Müren ismiyle kuruldu. Karataş Parkı ise mahalledeki önemli üçüncü park olarak karşımıza çıkıyor. Muhtar İsmet Çağdaş, ile parklardan konuşurken özellikle Zeki Müren Parkı’nda yaşadıkları sıkıntıyı üzerine basa basa anlattı. Muhtar Çağdaş, parkların sorunlarının çözümü için özel güvenlik ve mobese kamera sistemi kurulmasının şart olduğuna dikkat çekerek, “Ben göreve geldiğimde özellikle Zeki Müren Parkımız madde bağımlıları ve bunların satıcılarının meskeni olmuştu. Buraları asayiş toplantılarında yetkililere defalarca iletmeme rağmen sonuç almakta oldukça zorlandım. Sonra konu medyaya yansıyınca emniyet ve belediyemiz el ele vererek buralarda özellikle cep gibi görünen kuytu yerler duvarlarla çevrildi. Bu güzelim park o hale getirilmişti ki, buralara yatak yorgan bile getirecek duruma gelinmişti. Şimdi hem muhtarlık hem mahalle sakinlerimiz ve yunus timleri kararlı bir biçimde mücadele edince bu parkımızı bunlardan temizledik. Konuyu Konak Belediye Başkanımız Sema Pekdaş’a ilettim. Başkanımız “Kişilerin özel hayatlarına müdahale sayılır” diyerek benim kamera önerime sıcak bakmadı. Oysa parklar kamuya ait yerlerdir, buraya gelen insanlarda kamuoyu önünde oturmaktadır. Biz kameraları kimsenin evine veya işyerine çevirmeyeceğiz. :u nedenle bu parklarımızın mahalle sakinlerimize ve çocuklarına rahatça hizmet verebilmeleri içine buralara caydırıcı olması nedeniyle kamera sistemi ve özel güvenlik hizmeti istiyoruz.” şeklinde konuştu.

SOKAK HAYVANLARI SORUNU

Barbaros Mahallesi Muhtarı İsmet Çağdaş, mahallede park ve sokak kenarlarına sokak hayvanlarının yemesi için bırakılan yemek artıklarının yağlarının hem sokakları pislediğini hem de burada oluşan kötü koku ve yerlerin yağlı olması oldukça sıkıntı yarattığını belirterek, “Mahalle sakinlerimiz bu yemek atıklarını böyle sokaklara dökerek iyilik yaptığını sanıyor. Oysa buralar yokuşu çok olan sokaklar insanlar kayıp düşüyor, leş gibi bir koku ve görüntü oluyor. Belediyemizde belirli aralıklarla buraları deterjanlarla temizlese en azından kokudan kurtuluruz. Ayrıca başıboş sokak köpekleri özellikle çocuklarımızın ve yaşlılarımızın korkulu rüyası. Bu konuda yerel yönetimlerin kalıcı çözümler bulmasını bekliyoruz ancak bu konuda belediyeler gelip hayvanı alıp barınağa götürüyor, kulağına küpe takıp, kısırlaştırıp tekrar getirip aynı yere bırakıyor. Bu konuda Sema Pekdaş ve ekibinin önümüzdeki günlerde bir hamle yapmasını bekliyoruz. Mahallemizin eski sakinlerinden Musevi ailelerden halen 5 kadarı burada yaşıyor. Üst taraflarda çoğunluk Mardin’den olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’dan göçen aileler yaşamakta. Son dönemde bir çok mahallede olduğu gibi bizim mahalleye de bildiğimiz kadarıyla 5 Suriyeli aile geldi. Bu şekilde farklı bölgelerden insanların yaşadığı bir mahallede sıcak komşuluk ilişkilerinden bahsetmek te elbette zor” diye konuştu.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.