TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlar: Suriyeliler kaosa neden oluyor

CHP Mersin Milletvekili adayı, eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, Suriyeli sığınmacıların Mersin'in ekonomik ve sosyal yaşamında 'kaosa' neden olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2015 07:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sağlar: Suriyeliler kaosa neden oluyor

Fikri Sağlar, seçim çalışmaları kapsamında kentin bütün ilçelerini gezdiğini, bu gezilerde Mersinlilerin en çok şikayetçi oldukları konuların başında Suriyeli göçmenlerden kaynaklanan sıkıntıların geldiğini açıkladı.

"Bu şikayetler basit bir yabancı huzursuzluğu olarak algılanmamalı. Durumun yabancı düşmanlığına dönüşmesi an meselesidir” diyen Sağlar, “Şu anda Türkiye'de kaç Suriyeli olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ayrıca göçmenlerin kentlere nasıl dağıldıklarına dair bir bilgi yetkililerin elinde bulunmamaktadır. Mersin Valiliği kesin bir sığınmacı sayısı veremiyor. Yerel kaynaklar 250 bin civarında olduklarını söylüyor. Mersin- Silifke arasında ikinci konutların tamamına yakını Suriyeliler tarafından kullanılmaktadır. Mersin'de konut fiyatları ve kiralar ortalama yüzde 121 artmış. Beraberinde hayat pahalılığı da yüzde 17 artmıştır" şeklinde konuştu.

AYRICALIK KARGAŞA YARATIYOR

Suriyelilerin Mersin'in ekonomik ve sosyal yaşamındaki dengeleri altüst ettiğini, buna rağmen AK Parti iktidarının Suriyelilere olağanüstü kolaylıklar tanıdığını kaydeden Sağlar, "Başta, öncelikli ve parasız sağlık hizmeti vermektedir. Muayeneler ve yataklı bakımlarda yurttaşlarımızın önüne geçme hakları vardır. Masraflar Vilayet tarafından karşılanmaktadır. Araçları kayıtlı değildir. Suriyelinin çarpması halinde sigortalar Türkiye Cumhuriyeti yurttaşına bedel ödememektedir. Sığınmacılara sağlanan iş yapma kolaylığı, kayıt dışına göz yumma anlayışı, haksız rekabeti getirmiştir. Hükümet Suriyelilere çalışma hakkını da tanıdı. Mersin'de işsiz sayısı Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. İşi olanlar ise düşük ücretle çalışan Suriyeliler nedeni ile kazançlarının yarısını kaybettiler. Ekonomik krizden etkilenmiş olan esnaf, bu durumu artık sineye çekmekten vazgeçmiş. Açıkça tepkilerini dile getirmeye başlamış. İşsizliğin artışı, emeklerinin karşılığının verilmemesi, zaten büyük sıkıntı yaşayan Mersin halkını daha da çaresiz hale sokmuş. Orta kesimde ekonomik, alt kesimde güvenlik krizi yaşanıyor. Önceleri insanlık adına savaştan kaçanlara kucak açanlar, şimdi ekmekleri ve canlarının tehlikede olduğu gerekçesiyle açıkça Suriyelileri istemediklerini belirtiyorlar. Suriyeliler ekonomik ve sosyal olarak kaosa neden oluyor. Gaziantep ve diğer kentlerde meydana gelen olayların benzeri Mersin'de de ihtimal dahilindedir. Kısa zaman içinde gerekli önlemler alınmazsa bu olayın sonu çözümsüz bir soruna dönüşebilir” değerlendirmesini yaptı. (DHA/MERSİN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.