TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kriterleri gece gündüz çalışıyoruz

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Tören Salonu'nda düzenlenen Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kurulmasının desteklenmesi projesinin açılış toplantısında, AB'nin çok önemli iki ülkesi İspanya ve Fransa ile Türkiye'nin kamu denetçiliği kurumlarının yürüttüğü bu ortak projenin anlamlı olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2014 08:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kriterleri gece gündüz çalışıyoruz

Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "AİHM'in verdiği kararlar, bunların üye ülkeler tarafından uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi, insan hakları ihlallerinin en kısa süre içinde telafisinin nasıl giderileceği konusunda soru işaretleri var, tereddütler, hatta endişeler var. Elbette mahkemeler içinde reformlar yapabilirsiniz, başkanlıklar, daireler oluşturabilirsiniz, daha hızlanmasını sağlayabilirsiniz, başvuruların kabul edilip edilmeyeceği konusundaki mekanizmaları daha etkili çalıştırabilirsiniz. Ama sonuçta tüm değerlendirmeler ve tespitler, özellikle ülkelerin kendi içindeki alması gereken tedbirlerle ilgilidir. Yani ihlalleri nasıl azaltabiliriz. Bunun için etkin iç hukuk yollarının çok iyi kurulması gerekiyor."

 Avrupa'nın değerlerini tehdit eden akımları, AB Parlamentosu seçimlerinde herkesin gördüğünü ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Irkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, nefret, nefret suçları ve söylemleri ve siyaseti... Bu seçimden sonra, bu konudaki ciddi tehdidi tüm Avrupa kurumları ve halkları da görmeye başladı. Artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadeleyi tek başına siyasetçiler yapamaz. Ombudsmanlık kurumlarının çok önemli, aktif rol oynaması gerektiğini düşünüyorum. Hele hele Avrupa siyasetinde bırakın bu marjinal partileri, merkez partilerin bile kaybettikleri desteği almak için, bu popülizme doğru kaydıklarını üzüntüyle gördük. Dolayısıyla biz siyasetçilere bu işi bırakırsanız, maalesef oy kaygısıyla bu konuda samimi adımlar atmakta tereddüt ediyoruz, işimize de gelmiyor; o nedenle de sizin gibi kurumlara güveniyoruz. Hep birlikte Avrupa'nın geleceğini tehdit altına almaya başlayan bu akımlarla da mücadele edeceğinizi düşünüyoruz."

 

"(KIZLARIMIZI GERİ GETİRİN) DİYE HAYKIRMALIYIZ"

İspanya Ombudsmanı Soledad Becerril ise kamu denetçiliği kurumlarının, vatandaşların haklarını korumak, bireyi savunmak ve onlara yardım etmek amacıyla kurulmuş kurumlar olduğunu söyledi.

Ombudsmanların, sağlam prensipler ve karşılaştırmalı eylem planları oluşturmak durumunda olduğunu, savunulmaya ihtiyacı olan bireylerin yanında olması gerektiğine işaret eden Becerril, "Geçtiğimiz günlerde Nijerya'da 200 kız çocuğumuzun durumu insan hakları ihlallerinin en somut örneğidir. Her birimiz bu olayı kınamakla kalmamalıyız, insan haklarının savunucusu olarak seslerimizi birleştirip özgürleşmelerini savunmalıyız, 'kızlarımızı geri getirin' diye haykırmalıyız" dedi.

 Becerril, ülkesinde ombusdmanlık kurumunun Anayasa Mahkemesi'ne başvurma yetkisi olduğuna işaret ederek, "Bu yetki, kurumun sağduyu ile ön plana çıktığı önemli bir güç ve etkisinin sınırlarını artıran bir özelliktir" dedi.  Becerril, ülkesinde ombusdmanlık kurumunun, cezavlerindeki insan hakları ihlallerini de incelediğini söyledi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi de Türkiye'de kamu denetçiliği kurulmasının, Türkiye'nin AB üyeliği açısından önemli bir kriter ve başarı olduğunu vurguladı.

Kamu denetçiliği kurumunun sahada resen inceleme yapmasına izin verilmesi, Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkı tanınması ve kararlarının Meclis'te tartışmaya açılması gerektiğini belirten Manservisi, kamu denetçiliği kurumunun Türkiye'de Anayasal mirasın değişmez parçası ve demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birisi haline geleceğinden şüphesinin olmadığını kaydetti.

Projenin temel amacının, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Avrupa Birliği standartları ve Paris İlkeleri'ne uygun olarak kapasitesinin güçlendirilmesinin sağlanması olduğu belirtildi. (AA/ANKARA)

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.