TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarladan tabağa gıda güvenilirliği

İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, 07-14 Nisan tarihleri arasının Dünya Sağlık Haftası olması sebebi ile gazetemize yazılı açıklama yaparak, özel paylaşımlarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2015 07:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tarladan tabağa gıda güvenilirliği

EMİNE ŞEKER

Gıdanın, insanların en temel ve vazgeçilmez ihtiyaçlarından birisi olduğunu vurgulayan İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, güvenli gıda, beslenme ve gıda güvenilirliğinin ayrılmaz biçimde birbirleri ile bağlantılı olduğuna dikkat çekti.

HER YIL TAHMİNEN 2 MİLYON ÖLÜME SEBEP OLMAKTA

İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, Gıdanın, insanların en temel ve vazgeçilmez ihtiyaçlarından birisi olduğunu vurgulayarak, “Herkes sürdürülebilir, güvenilir, uygun fiyatta, kaliteli, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirecek gıdaları satın alma ve tüketme hakkına sahiptir. Bu en temel hak İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile de güvence altına alınmıştır. Güvenilir olmayan gıdalar küresel sağlığı tehdit etmektedir. Bebekler, küçük çocuklar, hamileler, yaşlılar ve altta yatan başka bir hastalığı olanlar hassas gruptadırlar. Zararlı bakteri, virüs, parazit veya kimyasal madde içeren, güvenilir olmayan besinler ishalden kansere kadar geniş bir aralıkta 200’den fazla hastalığa yol açmaktadır. Bu hastalıklar sağlık hizmeti sistemini zorlayarak ve ulusal ekonomi, turizm ve ticarete zarar vererek sosyo-ekonomik gelişimi sekteye uğratır. Gıda ve su kaynaklı ishalli hastalıklar, birçoğu çocuklar olmak üzere her yıl tahminen 2 milyon ölüme sebep olmaktadır” dedi.

GÜVENİLİR GIDA ÜRETİMİ TEMİZ SUYLA BAŞLAR

Ülkeler için beslenme ve gıdaya erişimde toplum sağlığının korunmasının esas olması gerektiğini dile getiren Hıdır, “Bu nedenle ‘Gıda Güvenliği (Food Security) ve Gıda Güvenilirliği (Food Safety)’ son yıllarda halk sağlığı açısından önemi giderek artan konulardan biri olmuştur. Gıda güvenilirliği; gıda ürünlerinin tarladan tabağa kadar, üretimin her aşamasında gerekli kontrolleri yapılmış, sağlıklı ve güvenilir biçimde elde edilme süreci olarak tanımlanmaktadır. Bir başka deyişle gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve diğer her türlü zararın bertaraf edilmesi için alınan önlemler bütünüdür. Güvenilir gıda üretimi temiz havada, temiz topraklarda ve temiz suyla başlar. Üretim sırasında doğru, koruyucu önlemlerin kullanılmasıyla devam eder. Hasat ve sonrasındaki tüm işlemlerde de sağlığı tehdit eden risklerin dikkate alınması ve önlenmesi gereklidir. Herhangi bir aşamadaki zayıflık gıda güvenilirliğinin yitirilmesine neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

İNSANLAR, GÜVENİLİR OLMAYAN GIDALARI TÜKETMEKTE

Hıdır, güvenli gıda, beslenme ve gıda güvenilirliğinin ayrılmaz biçimde birbirleri ile bağlantılı olduğunu ifade ederek,  sözlerini şöyle bitirdi: “Gıdaların güvenilir olmadığı durumlarda insanlar daha sağlıksız beslenme biçimlerine yönelerek ‘güvenilir olmayan gıdaları’ tüketmektedirler. DS֒nün kurulduğu gün olan 7 Nisan 1948 tarihinden bu yana her yıl 7 Nisan günü ‘Dünya Sağlık Günü’ olarak kutlanmaktadır. Her yıl bu günde, dünya genelinde önemli bir halk sağlığı problemi gündeme getirilmektedir. 2015 yılı Dünya Sağlık Günü Teması da ‘Tarladan Tabağa Gıda Güvenilirliği’ olarak belirlenmiş ve toplumda gıda güvenilirliği konusunda farkındalık yaratılması, konuya ilişkin paydaşların rollerinin öneminin vurgulanması hedeflenmiştir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.