TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güneş tutulması ilgiyle gözlemlendi

Hava koşullarının uygun olmaması sebebiyle kısa aralıklarla gözlemlenen güneş tutulması halk tarafından yoğun ilgi gördü

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2015 07:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Güneş tutulması ilgiyle gözlemlendi

ANIL YIKGEÇ

Dün yılın en güzel gök olaylarından biri olan güneş tutulmasını izleme şansı elde ettik. İzmir’de güneş tutulması havanın kapalı olmasından dolayı sadece bulutların ara sıra açılmasıyla görülebildi. İzmir’de Tarihi Havagazı Fabrikası’nda tutulma sırasında Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Serdar Evren ‘Güneş Tutulmaları, Nedenleri ve Etkileri’ konulu bir söyleşi de gerçekleşti.

HAVANIN BULUTLU OLMASI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Sabah saat 10:00-13:00 arası gerçekleşen gözlem etkinliğinde, havanın bulutlu olmasından dolayı güneş filtreli teleskoplarla gözlem yapılamazken çıplak gözle rahatlıkla görülebildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nin düzenlediği etkinlikte Prof. Dr. Evren canlı olarak aktardığı bilgiler ve basit deneylere halk büyük ilgi gösterdi.

Güneş tutulmasının yıl içinde gözlenen en güzel gök olaylarından bir tanesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Evren, “Bu yıl ülkemizden de tutulma gözlendi. Bir dahaki 5-6 yıl sonra gözlemlenebilme şansımız yok. Dünya üzerinde zaten çok sayılı güneş tutulması gözleyebilirsiniz. Ay tutulmasını hemen hemen dünyanın her yerinden gözlenebilir ama güneş tutulması öyle değil” dedi.

BİR DAHAKİ GÜNEŞ TUTULMASI 2025’TE

Son güneş tutulmalarının 1999 ve 2006 yıllarında olduğunu söyleyen Evren, “O tarihlerde hava tamamen kararmıştı. Dünkü öyle değildi. Yüzde 40’ı kapandı. Ülkemizde birçok yerde hava koşulları pek uygun değildi. Bulutlu ve yağmurlu bir hava hakimdi. O yüzden çok iyi gözlemlenemedi. 2025’e kadar ülkemizde tam güneş tutulması gözlemlenemeyecek. Hatta Avrupa’dan bile gözlemlenemeyecek” dedi.

Halkın ilgisini çekmek için birçok etkinlik düzenlendiğini belirten Evren, ne kadar çok kişiye ulaşılırsa o kadar iyi olduğunu ve bu konular hakkında da bilinirliğin artacağını ifade etti. Güneş tutulmasının kötü etkilerinin olduğu inancının hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını belirten Evren, “1900 yılından bu yana güneş tutulmaları sırasındaki tüm veriler elimizde. Güneş tutulmasının bire bir bağlantısı olan ve olumsuz etkilediği bir olay saptanmadı. Bunlar çeşitli kehanetler. Böyle bir şey mümkün değil” diye konuştu.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.