TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uçak yapmaya bir adım daha

Gaziemir’deki Ege Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Boenig ve Ege Üniversitesi işbirliğinde kompozit laboratuarı kuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2015 08:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Uçak yapmaya bir adım daha

NİLGÜN TAZE

Ege Üniversitesi’nin Boeing firması desteğiyle hayata geçirdiği laboratuvarın açılış törenine  İzmir Valisi Mustafa Toprak, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Mehmet Çetin, Hava Astsubay MYO ve Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ahmet Cural, Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz, Ege Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş, Boeing Türkiye yetkilisi Bernard Dunn ve akademisyenlerin katılımıyla açıldı. Açılışta Rektör Candeğer Yılmaz, laboratuvar için Boeing firmasından uçak istedi

Açılışta konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz öğrencilerin temel havacılık dersinin yanı sıra uçak üretimi, bakımı, motor konusundaki uygulamalı derslerde bu laboratuvarı kullanacağını ifade ederek kompozit malzemenin geleceğin yeni teknolojisi olduğunu söyledi. Yılmaz, “Öğrencilerimiz bu materyali yakından tanıyacak, nasıl ölçü almaları gerektiğini öğrendikten sonra da modelleme ve üretim aşamasına geçecekler. Ayrıca ürettikleri parçaların test ve kontrollerini de burada yapabilecekler. Sektörün ve sanayicinin beklentileriyle hedeflerimizi eşitlemeye çalışırken ESBAŞ’ın da benzer atılımlarla havacılık alanında üretim yapan firmalara yer vermesi bizi kalifiye eleman yetiştirmek konusunda heveslendirdi. ESBAŞ’a da yakınlığı nedeniyle Gaziemir’deki Ege MYO’ya uçak ve havacılık alanında bir laboratuvar kurma fikri oluştu. Okulun Gaziemir’e geldiği 2010 yılında “bölgeyi uçuracağız” sloganıyla çalışmalara başladık artık daha büyük uçaklara ve teknolojilere ihtiyacımız var” diyerek Boeing Türkiye yetkilisi Dunn’dan laboratuvar için Boenig uçağı istedi.

EN ÖNEMLİ METERYAL KOMPOZİT

Boeing Türkiye ve Kuzey Afrika Başkanı Bernrad Dunn, Türkiye’nin özellikle havacılık alanında önemli adımlar attığını, laboratuvarda elde edilecek bilgilerin Uçak Teknoloji Programı’nda kullanılacağını söyleyerek, “Boenig gelecek yıl 100’üncü yaşını kutlayacak. Bu sürenin 3’te 1’inde Türkiye ile işbirliği yaptık. Bugün ise ülkemiz Boing’in 9’uncu büyük ticari işbirliği yaptığı ülke. Biz gençlerin de eğitimine destek veriyoruz. Açtığımız laboratuvar da bunu hedefliyor. Çünkü gençleri desteklerseniz o ülkenin geleceğini de desteklemiş olursunuz. Son 10 yılda Türkiye’deki havacılık sektöründeki gelişmeler düşünüldüğünde bu projede yer almaktan çok mutluyuz” ifadelerini kullandı. Kompozit malzemenin havacılık sektörünün en önemli materyali olduğuna dikkat çeken Dunn, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu malzeme hem güçlü hem de hafif. Biz de bu nedenle 2011 yılında 787 Boeing uçağımızı  kompozit malzemeden yaptık. Bu sayede yüzde 25 daha az yakıt tüketimi sağlandı. Diğer yandan çevreci ve üstün performans sergilemesi de bu uçağın başarılı olmasında önemli etkidir. Dünyü’daki 60 ülkeye de kompozit malzemeli bu uçaklarımıza sipariş geldi. Biz de burada Ege Üniversitesi’ne destek olup, öğrenciler kompozit malzemeyle tanışıp onu forma sokmayı öğrenecek. Ayrıca sadece uygulamalı eğitim değil, kaliteli bir eğitimle de Türk havacık sanayisine ciddi katkı sağlanacaktır. Boenig olarak Türkiye’nin de bizim geleceğimizin bir parçası olmasından dolayı çok mutluyuz.”

KENDİ TESİSLERİMİZİ KURMAK GEREK

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise havacılık sanayinde gelişmiş ülkelerin dünya üzerinde söz sahibi olduğunu hatırlattı. İnovatif ve katma değerli ürünlerin havacılık sektöründe çokça ortaya çıktığına dikkat çeken Toprak, “Havacılık sanayisi, diğer sektörlerin de önünde gitmekte. İzmir’in havacılık anlamında kümelenmesi ve ESBAŞ’ta yapılan çalışmalar bölgeyi bu alanda önemli bir noktaya getirdi. Ama Türkiye olarak bizim de kendi milli uçağımızı yapmamız ve kendi milli uydu fırlatma tesisimizi kurmamız gerek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ege MYO Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş ile Rektör Candeğer Yılmaz pilot ceketi giyerek heyetle birlikte laboratuvarı gezdiler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.