TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir parmaklarınızın ucunda

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Görme engellilerin seslerini kaydettiği, işitme engellilerin de görüntülerini çektiği kısa filmlerin Türkiye’de ve Polonya’da gerçekleştirilecek sempozyumlarda sunulacağını ve enerji tasarrufu bilincini yaygınlaştıracak “Anaokulundan Üniversiteye Enerji Verimliliği Bilincini Arttırma Projeleri” nin gerçekleştirileceğini açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2015 08:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir parmaklarınızın ucunda

NİLGÜN TAZE

Üniversitenin kuruluşunu ve bugüne kadar geçirdiği süreci anlatır mısınız?

Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı 1999 yılında Yaşar Üniversitesi adıyla bir üniversite kurma kararı aldı. Endüstriye olan katkısı ve öncülüğü ile bilinen Yaşar Topluluğu yine öncü niteliği taşımayı amaçlayan bir üniversite yaratmak için yola çıktı. Yaşar Üniversitesi, 2002-2003 akademik yılında kent içindeki Alsancak Kampüsü’nde eğitime başladı. 2004-2005 öğretim yılında bu kampüse ek olarak Bornova “DYO Kampüsü” eğitime açıldı. 2008-2009 öğretim yılından itibaren eğitim öğretim çalışmalarımız Selçuk Yaşar Kampüsü’nde devam etmekte. 2008-2009 öğretim yılında Bornova’da hizmete açılan Selçuk Yaşar Kampüsü, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının her türlü ihtiyacına cevap verebilecek modern, yüksek teknoloji donanımlı, öğrenci başına düşen doğal çevre ve fiziki mekan ölçütleri açısından belirlenmiş uluslararası standartların uygulandığı bir akademik mekan olarak hizmet vermektedir.

Öğretim görevlileri ve öğrencilerin şu an üzerinde çalıştığı ses getireceğine inandığınız çalışmalar var mı?

Yaşar Üniversitesi ile İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçen Sinema Terapi Projesi kapsamında, görme ve işitme engelli öğrenciler öğretmenleriyle birlikte aldıkları eğitimin ardından kısa film çekmeye başladı. Görme engellilerin seslerini kaydettiği, işitme engellilerin de görüntülerini çektiği kısa filmler, Türkiye’de ve Polonya’da gerçekleştirilecek sempozyumlarda sunulacak. Enerji tüketiminde yüzde 75 oranında dışa bağımlı olan Türkiye’de, enerji tasarrufu bilincini yaygınlaştıracak “Anaokulundan Üniversiteye Enerji Verimliliği Bilincini Arttırma Projesi” gerçekleştiriliyor. Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencilerinin girişimi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) desteği ile hazırlanan projeyle anaokulu, ilköğretim, üniversite öğrencilerinin yanı sıra ev hanımlarına yönelik bilgilendirme toplantıları ve etkinlikler düzenlenecek.  Yaşar Üniversitesi’nin de ortak olduğu İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün “İzmir Parmaklarınızın Ucunda” konulu projesi ile “İzmir’de kültür ve turizm ile ilgili bilgi servislerine elektronik ortamda erişim sağlanacak, birbirine entegre ve kesintisiz ulaşılabilir hale getirilecek. Turizm alanında İzmir’in marka değerini artıran mobil kent uygulamaları yaygınlaştırılacak. İzmir’in tanıtımı için teknolojik, teknik ve bilişim altyapısı oluşturulacak. İzmir’in tarihi, kültürel ve turistik alanlarının Web üzerinden gezilebileceği bir mecra oluşturulacak. Uzaktan Eğitim’e ilişkin birimimizin çalışmaları devam ediyor. Enstitülerimizin çok sayıda “oda”, “belediye” ve STK’lar ile Yüksek Lisans programlarına ilişkin çalışmaları devam ediyor.

Sizi diğer üniversitelerden ayıran kendinize özgü bir misyonunuz ya da özellikleriniz var mı?

Misyonumuz; bilim kültürünü yerleştiren, yerel ve küresel anlamda toplumun gelişmesine katkıda bulunan yüksek kaliteli eğitim ve araştırmadır. İyi bir eğitim sunabilmenin gereklerini biliyoruz. Vizyonumuz belli; dünya ile entegre, kendine güvenen, başta kendi olmak üzere ailesine ve yaşadığı topluma duyarlı, özgür ve modern bir ortamda, başardıkları ile yetinmeyen ve sürekli yenilik arayan bireyler yetiştirebilecek bir üniversite yaratabilmek. ‘Değişimi izleyen’ değil, ‘değişimi yaratan’ bireyler yetiştirerek, ekonomik ve toplumsal ilerlemeyi sağlayabileceğimize olan inançla rotamızı çiziyoruz. Yaptığımız tüm çalışmalar ve belirlediğimiz hedeflerin temelinde de bu duygular yatıyor. Tüm bu unsurlar bize büyük bir sorumluluk yüklüyor ve kendimizle yarışmamızı gerektiriyor. Bilgiyi her an takip etmemiz, bizlerin de yöneticiler olarak kendimizi yenilememiz gerekiyor.

Mevcut öğrenci ve öğretim görevlisi sayılarınız nelerdir? Ve ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli sosyal ve kültürel olanaklar var mı?

Mevcut öğrenci sayımız 7 bin 389, akademisyen sayımız 417’dir. Yaşar Üniversitesi, kültürel açıdan sosyal ve mesleki alanda birçok öğrenci topluluğu oluşturmuş ve bu topluluklara öğrencilerin aktif katılımlarını sağlayarak, öğrencilerine birlikte düşünme, çalışma ve üretme imkanlarını sunmuştur. Her topluluk bir akademik danışman kontrolünde çalışmalarını sürdürmekte danışman yönetiminde topluluğa her türlü mali destek üniversitemiz yönetimi tarafından sağlanmaktadır.

Şu an mevcut olan bölümleriniz nelerdir ve YÖK’den onay bekleyen yeni bölümleriniz var mı?

Fen Edebiyat Fakültesi,Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi ana bölümlerimiz bunların da alt bölümleri de mevcut. Meslek yüksek okullarımız ise Bilgisayar Programcılığı Programı, Grafik Tasarımı Programı, Gıda Teknolojisi Programı, Dış Ticaret Programı, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, Bankacılık ve Sigortacılık Programı, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı, Lojistik Programı, Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı, Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı, Marina ve Yat İşletmeciliği Programı gibi bölümlerden oluşuyor. Bölümlerimizden Adalet Meslek Yüksekokulu programı olan Adalet Programı’na ilk kez bu sene öğrenci alacağız.

Dil eğitiminde öğrencilere sunulan imkanlar nasıl?

Yabancı Diller Yüksekokulumuz üç temel alanda eğitim vermektedir. İngilizce Hazırlık Sınıfı, öğrencilerine bölümlerinde İngilizce verilecek eğitimlerini sürdürebilmeleri için gerekli dil becerilerini kazandırmayı hedeflemektedir. Avrupa Ortak Ölçüt Çerçevesi (CEFR) esas alınarak hazırlanan dil eğitim programı çoğu alanında yüksek lisans derecesine sahip etkin ve yetkili Türk ve yabancı İngilizce eğitmenler tarafından uygulanmaktadır. İngilizce Hazırlık Sınıfı, 2011 yılında dünyanın dil alanında en önemli kalite derecelendirme kurumu olan ABD Merkezli Commission on English Language Program Accreditation (CEA) tarafından akredite edilerek Türkiye’de yabancı dil alanında CEA akreditasyonu alan ilk kurum olma başarısını yakalamıştır. Hazırlık Sınıfında eğitim programı, öğrenciler için yapılan İngilizce sosyal etkinlikler ile de desteklenmektedir. İngilizce Hazırlık Sınıfı düzenlediği bu destek etkinlikleri ile 2012 yılında Avrupa Dil Başarı Ödülüne layık görülmüştür. Yabancı Diller Yüksekokulu, bölümlerine geçtiklerinde de öğrencilere akademik İngilizce dersleri de sunarak İngilizce eğitimlerini desteklemeye devam etmektedir. Bu dersler kapsamında öğrenciler ileri İngilizce dersleri ile diğer derslerini takip ederken kullanacakları becerilerle donatılmaktadır. Temel ilkelerinden birisi olan uluslararası anlaşma için çok dillilik ve çok kültürlülük kapsamında, Yaşar Üniversitesi, öğrencilerine Rusça, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Japonca, Fransızca, Almanca gibi dillerde de ikinci dil imkanı sunmaktadır. Öğrenciler, gelecekteki çalışma alanları tercihlerine göre istedikleri dili seçerek, diledikleri düzeye gelebilmektedirler. Bunların yanında Yabancı Diller Yüksekokulu her yıl sunduğu ve tüm dünyada geçerliliği olan SIT TESOL İngilizce Öğretmenliği Sertifika Programı ile sadece dil öğretmekle kalmayıp dil öğretmeyi de öğretmekte, öğretmen yetiştirme alanında da katkı sağlamaktadır.

Üniversitedeki yabancı uyruklu öğrenci sayısı nedir ve en çok hangi ülkelerden öğrenci geliyor?

Yaşar Üniversitesi, İzmir’e kazandırdığı değerlerin yanı sıra uluslararası kent üniversitesi olma yolunda da hızla ilerliyor. Okulumuzda Çin’den ABD’ye, Pakistan’dan Nikaragua’ya kadar 50 ülkeden toplam 193 yabancı öğrencimiz bulunuyor. En fazla öğrenci 26 kişi ile Pakistan’dan okulumuzda yer alırken bu ülkeyi İran, Almanya, Azerbaycan, Irak ve Nijerya izliyor.

Erasmus programına kaç öğrenci katılıyor?

2005 yılında yükseköğretim kurumlarının birbirleriyle işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik öğrenci değişim programı Erasmus’a dahil olan Yaşar Üniversitesi bu güne kadar 500’ün üzerinde Erasmus öğrencisine ev sahipliği yaptı. Okulumuzun, halen 26 partner ülkeden çeşitli okullarla 174 Erasmus değişim ve staj anlaşmaları bulunuyor. Okulumuzdan, bu yıl, 85 öğrencimiz Erasmus ve staj için Avrupa ülkelerine giderken çeşitli ülkelerden de 185 öğrenci Yaşar Üniversitesi’ne geldi.

 Çifte diploma alma sürecini anlatır mısınız?

Öğrenciler çift ana dal veya yan dal programlarına en erken 3. yarıyıl, en geç  5. yarıyıl başında başvurabilirler. İkinci ana dal ve yan dal programlarına başvuracak olan öğrenciler, programa başvurdukları yarıyıla kadar ana dal programlarında almış oldukları tüm derslerden başarılı olmalı ve çift ana dal için ana dal programlarında genel not ortalamalarının, 100 üzerinden en az 70 ve üzeri, yan dal için ise 100 üzerinden en az 60 ve üzeri olması gerekmektedir. Çift ana dal veya yan dal programlarına başvuru koşullarını sağlayan ve programa kabul edilen öğrencilerimizin genel not ortalamaları 4,00 üzerinden 3,25 ve üzeri olduğu takdirde programlara yüzde 100 burslu olarak kayıt yaptırabilirler. Koşulları uygun olan öğrenciler, aynı anda hem yan dal hem de çift ana dal programlarına kayıt yaptırabilir. Çift ana dal veya yan dal programlarına kayıt olan öğrencilerin çift ana dal veya yan dal programlarında alacakları dersler ve intibak işlemleri ilgili fakülteler tarafından belirlenmektedir. Dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler, mezuniyet hakkı kazanmakta ve çift ana dal programından mezun olan öğrencilere ikinci ana dal diploması, yan dal programını bitiren öğrencilere ise yan dal sertifikası verilmektedir.

Mezun öğrencilerin istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalarınız var mı?

Yaşar Üniversitesi Kariyer ve Mezunlar Merkezimiz, öğrencilerimizin geleceklerini planlamalarında yardımcı olmak amacıyla, hem öğrencilik yaşamlarında hem de mezuniyet sonrası iş yaşamında kullanabilecekleri bilgi, beceri ve donanımları kazandırabilmek için kuruldu. Merkezimizin amacı  öğrencilerimiz için eğitim etkinlikleri düzenlemek, onlara iş yaşamına geçiş sürecinde, mezun oldukları bölüme uygun sektörlerdeki iş olanaklarını tanıtmak, iş seçiminde ve işe giriş sürecinde gerek duyacakları bilgileri vermek, aldıkları eğitime ve niteliklerine uygun, başarılı olacakları işlere yerleşmeleri konusunda yol gösterici olmak, eğitimine devam eden öğrencilere staj olanakları yaratmak, üniversite içinde ve dışında yarı zamanlı iş olanakları bulmalarına yardımcı olmaktır. Öğrencilerimizin, mezun adaylarımızın ve mezunlarımızım, işveren kuruluşlarla bir araya getirerek, iş yaşamlarında içinde yer alacakları sektörleri ve şirketleri tanıma olanağı sağlamaları için her yıl, yıl içerisinde etkinlikler ve projelerin yanı sıra “Kariyer Günleri” adı altında 40 gün olmak üzere Kariyer Etkinlikler - Staj ve İşe Alım Mülakatları – Kariyer Eğitimlerinden oluşan etkinlikler gerçekleştirilmekte, kampüste, öğrencilerin ve mezunların firmalarla Staj ve İşe Alım Mülakatları yapma olanağı sağlanmaktadır. Farklı sektörlerden işadamı, yönetici, uzman vb. kişiler ile öğrencileri bir araya getiren seminerler ve konferanslar düzenlenmektedir. Bu seminerlerde firma temsilcileri, öğrencilere çalıştıkları iş alanlarını tanıtarak, iş yaşamında onları nelerin beklediğini anlatmakta, meslek seçimi ile ilgili öğrencilerimize bilgi vermekte ve tavsiyelerde bulunmaktadırlar.Mezun adaylarına, ayrıca, iş arayışlarına başlarken görüşmelere hazırlık, işe başvuru, özgeçmiş hazırlama, kariyer hedeflerini belirleme konularında destek verilmektedir.Ara sınıftaki öğrencilerimize, gelecekte çalışmak istedikleri alan ve sektörlerdeki staj programları ve yarı zamanlı iş olanakları duyurulmaktadır. Ayrıca mezunlarımıza düzenli olarak firmalardan gelen iş ilanları, üniversitemizde düzenlenen etkinlikler gönderilmektedir. Birçok mezunumuz da hali hazırda Yaşar Üniversitesi ya da Yaşar Holding şirketlerinde istihdam edilmektedir.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.