TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şartların iyileşmesini istiyorlar

Türk Sağlık-Sen İzmir 2 No’lu Şube yaptığı açıklamalarla sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekti ve gereği yapılmazsa iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2015 08:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Şartların iyileşmesini istiyorlar

ANIL YIKGEÇ

Türk Sağlık-Sen İzmir 2 No’lu Şubesi, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde iş bırakma eylemi öncesi açıklamalarda bulundu. Türk Sağlık-Sen İzmir 2 No’lu Şubesi Başkanı Şenol Atıcı’nın yaptığı konuşmada sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekildi ve talepler dile getirildi.

Sağlık çalışanlarının hakları söz konusu olduğunda yetkililerin duyarsız kaldığını belirten Atıcı, sorun olacağı baştan bilinse bile bir takım düzenlemelerin yapılmadığına vurgu yaptı.

Ameliyathanede çalışan sağlı personelinin çalışma koşullarının kötü ve ağır olduğunu ifade eden Atıcı, “Mesai saatleri dışında çalıştırılıyor. Ameliyathanede skopi ışınlarına maruz kalıyorlar. Eksik elemanla çalışılmasına rağmen sürekli rotasyona gönderiliyor. Servislerde çalışan hemşire arkadaşlarımız çok zor koşullarda ve eksik personelle çalışıyor, nöbetlerden bunalmış durumdalar ve hastane koşullarında çalışan tüm personelimizin zor koşullarda çalıştığı aşikardı” dedi.

DÖNER SERMAYEDEKİ DENGESİZLİKLER GİDERİLSİN

Döner sermaye sistemindeki adaletsizlik ve haksızlıklara da dikkat çeken Atıcı, “Burada dikkat çekmek istediğimiz bir başka konuda bu yönetmelikte çalışanları adına değişiklikler yaparak döner sermaye sistemindeki adaletsizliklerin ve haksızlıkların giderilmesidir. Çalışma barışını bozan, çalışanlar arasında ayrımcılığa neden olan düzenlemelere de bir an önce son vermelidir. Çalışanları mutlu edecek onların, beklentilerini karşılayacak bir döner sermaye yönetmeliği hayata geçirilmelidir. Haksızlıkları ve adaletsizlikleri ile sağlık çalışanlarının kabusu olan performanssa dayalı döner sermaye sisteminde artık bir düzenleme yapılması şart olmuştur. Döner sermayelerin emekli maaşa yansıtılması ve yıpranma payının mutlaka verilmesi sağlık çalışanlarının hakkıdır. Hekimler ile diğer sağlık çalışanları arasında bir uçurum açan, aynı iş yapan, aynı kadroda bulunan çalışanlar arasında bile ayrımcılık yaparak çalışma barışını bozan, işyerinde huzur bırakmayan ve herkesin birbirinin aldığı döner sermaye miktarını konuşmasına neden olan bu sistem mutlaka yeniden elden geçirilmelidir. Son dönemde hekim dışı personel, anestezi teknisyeni, hemşire, laborant, röntgen teknisyeni, memur, teknik personel döner sermayeden hiçbir şekilde pay almamaktadır. Bu durum iş barışını bozmuş, çalışanların motivasyonunu kırmıştır. Özellikli birimlerde çalışan sağlık personeli yoğun bakımlar, ameliyathaneler, acil ve diğer birimler artık riskli birim ücretlerini dahi alamamaktadır” dedi.

Sağlık çalışanlarının ek ödemelerindeki gelir vergisi alımına da vurgu yapan Atıcı, “Sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde uğradıkları bir diğer haksızlıkta gelir vergisi alınmasıdır. Kamuda hiç kimsenin ek ödemesinden gelir vergisi alınmazken sağlık çalışanlarının ek ödemelerinden gelir vergisi alınmaktadır. Bu haksızlığın mutlaka ortadan kaldırılması gereklidir” diye konuştu.

SKOPİ CİHAZI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Atıcı, halka nitelikli sağlık hizmeti verebilmek için ve emeklerinin karşılığını alabilmek için taleplerini şöyle sıraladı;

“Hem bizlerin hem de hastalarımızın sağlığını tehdit eden skopi cihazının kullanıldığı ameliyathane salonlarında uygun havalandırma ve izolasyon önlemleri alınsın. Uygun koşullar sağlanana kadar skopi cihazları hastanede kullanılmasın. Elektif vakalar saat 15’ten sonra alınmasın. Mesai bitimi saati olan 16:00 süresine uyulsun ve cerrahi branşlar tarafından bu konu imzalı olarak kural altına alınsın.  Laboratuvar ve radyoloji servislerinde çalışan ve acile hizmet veren birimlerimizin acil farkından ve nöbet ücretlerinden acile hizmet verdikleri için acil üzerinden değerlendirilmesi yapılmalıdır. Nöbet ücretlerinin zamanında ödenmesi hafta içi tutulan nöbetlerin ise 16 saat üzerinden ödemesi yapılmalıdır. Öğle arası bir saatlik yemek molasının olmaması ve saat 15’ten sonra alınan hastalar nedeniyle haftalık 40 saat olan mesai saatlerimiz 45 saat ve üzerine çıkmaktadır. Haftalık çalışma sürelerine uyulsun. Hastanemizin tüm birimlerinde sağlık çalışanı sayısı yetersizdir. Bu nedenle iş yükü artmıştır. Uygun mola süreleri uygulansın ve nöbet süresi izin hakkımız tam olarak kullandırılsın. Ameliyathane ve diğer tüm birimlerde çalışan sağlık personelinin insanca yaşaması ihtiyaç duyulan uygun yaşam alanları ve dinlenme odaları oluşturulsun. Çalışanlara yönelik küfür, argo söz, her türlü şiddet ve mobbing uygulamasından vazgeçilsin. Konuyla ilgili gerekli önemleler alınsın, takip ve denetim sağlansın. Hastanemizde çalışan hemşirelerin sayısının yetersiz olması nedeniyle iş yükleri artmıştır. 24 saatlik nöbetler tek tutulmaktadır.

PERFORMANS SİSTEMİNE KARŞIYIZ

Hastanemizde malzeme sıkıntısı yaşanmakta ve bu konunun sorumlusu hasta ve hasta yakınları tarafından hemşireler olarak görülüp sözlü ve psikolojik şiddete maruz kalınmaktadır. Tüm bunlarla ilgili gerekli önlemler alınsın. Angarya çalışmaya son verilsin. Olay bildirimlerin bilgisayara yazılması vb. sekretarya işler sağlık çalışanına yaptırılmaktadır. Bu tür uygulamalara son verilsin. Çalışana yönelik şiddetler ilgili bir an önce önlem alınsın. Performans sistemine karşıyız. Emekliliğimize yansıyan, insanı koşullarda yaşamamızı sağlayacak kadar ödeme talep ediyoruz. Biz performans üretmiyoruz. Halk sağlığı paraya endeksli olmamalıdır. Döner sermaye dağılımı adaletsizdir. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Gerekli düzenlemeler yapılana kadar konu ile ilgili mağduriyetimiz bir an önce giderilsin. Duyduğumuz rahatsızlık Sağlık Bakanlığı’na iletilsin. Gerekli işlemlere bir an önce başlansın. Görev tanımı dışındaki görevlendirmeler yasaklansın. Çalışan sağlığı ve iş yer, güvenliği önlemleri derhal alınsın. Ameliyathanede skopi altında çalışan sağlık çalışanları, radyasyona maruz kalan personel olarak nitelendirilsin. Fiili hizmet zammından ve şua izninden faydalandırılması sağlansın. Buradan sağlık çalışanları olarak sesleniyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönün. Aksi takdirde üretimden gelen gücümüzü kullanarak süresiz iş bırakma eylemine götüreceğiz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.