TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hem eğlendiler hem bilinçlendiler

Ulusal Down Sendromu Derneği “Hoş Geldin Bebek” isimli proje ofisinin açılışını çeşitli gösteri ve eğlenceler eşliğinde gerçekleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2014 06:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hem eğlendiler hem bilinçlendiler

DAVUT İPEK

Ulusal Down Sendromu Derneği, Karşıyaka Şemikler’de “Hoş Geldin Bebek” isimli proje ofisinin açılışını yaptı. Sabancı Vakfı’nın da mali hibe desteğini alan proje, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir İl Sağlığı Halk Müdürlüğü ve Ulusal Down Sendromlular Derneği ortaklığında gerçekleştirildi. Down sendromlu otuz çocuktan oluşan FolklorUp Topluluğu’ nun gösterisiyle başlayan açılış daha sonra kırk kişiden oluşan RitimUp Topluluğu’nun gösterisiyle devam etti. İzleyenlere eğlenceli dakikalar yaşatan RitimUp Topluluğu’nun hemen sonrasında dernek kurucusu Sami Altunel bir açılış konuşması yaptı. Konuşmasında Down Sendromu hakkında kısaca bilgi verdikten sonra derneği kurma amaçlarından da söz eden Altunel, proje ofisi açılışı için kurdeleyi kestikten sonra alan tekrar eğlence için boşaltıldı. Eğlencenin ardından ‘Hoş Geldin Bebek’ gönüllü toplantısı için kayıtlar alındı.

“AMACIMIZ TOPLUMU BİLİNÇLENDİRME”

‘Hoş Geldin Bebek’ projesi ile down sendromlu yeni doğumlarda ailelerin, mümkün olduğunca bu konu hakkında bilgilendirilmesini amaçladıklarını belirten Sami Altunel: “Birçok amacımız var. Down sendromlu bireylerin ailelerini evlerinde ziyaret ederek bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmak istiyoruz. Down sendromlu bireylerin sosyal hayata ve faaliyetlere katılımları konusunda çalışmalar yapmak amaçlarımızdan sadece bazıları.” dedi.

NEDİR BU DOWN SENDROMU?

Down Sendromu, vücut hücresinde fazladan bir kromozomun bulunmasıyla oluşan genetik bir durumdur. Down Sendromu bir hastalık ya da kalıtsal bir durum değildir. Hamilelikte tesadüfen meydana gelir. Down Sendromlu herkes, farklı derecelerde öğrenme güçlüğüne sahiptir. Bazı fiziksel özellikler down sendromlular arasında yaygındır ve onlar bazı tıbbi problemlere yatkın olabilirler. Fakat unutulmaması gereken şey down sendromlu bireylerin farklı karakterlerde olduklarıdır. Onların kim olduğunu yine kendilerinin güçlü ve zayıf yanları belirler. Down sendromlu bütün insanlar öğrenme güçlüğü çekerler. Bazı şeyleri akranlarına göre daha geç öğrenirler. Çocuk ve yetişkin olan down sendromlular tıpkı diğer insanlar gibi öğrenmeye devam edebilirler. İyi bir tbbi destek ve doğru seviyedeki sosyal desteklerle down sendromlu insanlar arkadaş edinebilir, okula gidebilir, iş edinebilir, kendi hayatları ve gelecekleri için karar verebilirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.