TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öztürk’ten Körfez ve ÇED açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Mustafa Öztürk, İzmir’deki kentsel dönüşüm, İzmir Körfezi ve ÇED süreci hakkında bir basın açıklaması düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2015 07:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Öztürk’ten Körfez ve ÇED açıklaması

NEŞE YAVUZ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Mustafa Öztürk, İzmir Sanayi Odası’nda bir basın açıklaması düzenledi.  İzmir’in çevre konularının tartışıldığı toplantıda konuşmacılar arasında EBSO Başkanı Ender Yorgancılar da vardı. İzmir’de yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Öztürk, konuşmasına katı atık bertaraf tesislerinin yeterli olmaması sorunu ile başladı. Öztürk, “Katı atık bertaraf tesislerinin yeterli sayıda olmaması önemli sorunlardan birisi. Biz Bakanlık olarak bu tesislerin arttırılması üzerine her türlü çalışma yapmaya hazırız. Bu tesislerden İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumlu olduğu için, çalışmalarını bir an önce hızlandırmalı diyoruz. Vahşi depolamanın önüne geçmek için birlikte elimizden geleni yapmalıyız” ifadelerinde bulundu.

“İŞLETECEKSİN EY BELEDİYE”

Son zamanlarda İzmir’in gündeminden düşmeyen körfez konusunda da bazı açıklamalarda bulunan Öztürk, “Ben aslında bu konuda konuşmayacaktım ama bir şeyler söyleyeyim yine de. Büyükşehir Belediyesi İzmir Körfezi’ne kolektör yaptı. Ama bunu işletmiyor. Böyle bir şeyi yapıyorsan işleteceksin ey belediye. Eğer işletmezsen körfez kirlenir. Bu yüzden sürekli işletmen lazım. Önce kirliliği önlemen daha sonra da bu alana yatırım yapman lazım. Kirletilen bir alanı temizlemek 10 liraysa, kirletilmemiş bir alanı temizlemek 1 liradır. Bunun dikkate alınması lazım. Derelerin çevrelerine kolektörler yapılmış. Tamam güzel, bu doğru bir hareket ama bunun sonu arıtma tesisi olmalı. Arıtma tesislerinin de kapasitesi bunlara uygun olmalı” ifadelerinde bulundu.

“ONLİNE İZLEME YAPIYORUZ”

İzmir’deki çevre konusunda yapılan düzenlemeler ve çalışmalardan da kısaca bahseden Öztürk, Türkiye’nin ‘Mavi Bayrak’ konusunda dünyada 3. sıradan 2. sıraya yükseldiğini, İzmir’de 43 tane ‘Mavi Bayrak’lı plaj olduğunu söyledi.  Ayrıca İzmir’de bulunan 13 tane sanayi tesisinin bacalarının, bir sistemle Ankara’dan izlendiğini belirten Öztürk, “Online izleme yapıyoruz. Belirlediğimiz seviyeler var kirlilik konusunda. Bu seviyeler aşıldığı zaman alarm veriliyor ve gerekli tedbirleri alıyoruz” dedi. Denizlerin de online olarak izlendiğini söyleyen Öztürk, bu çalışmaların TÜBİTAK ile birlikte yapıldığını ifade etti.

“GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ”

İzmir’in gürültü haritasını çıkardıklarını söyleyen Öztürk bu konuda da çalışmalar yapıldığını belirterek, “Binalarımız sürekli bir gürültü kirliliği altında. Bu da hepimizi psikolojik olarak etkiliyor. Yorgun, asabi ve gergin hissediyoruz. Bu konuda bir harita çıkardık, özellikle İzmir’de gürültü kirliliği nereden kaynaklı onu çözmeye çalışıyoruz. Böylece binalarımızı da yalıtım yaparak gürültü kirliliğinden uzaklaştıracağız” diye konuştu.

Öztürk, açıklamasının devamında şu ifadelerde bulundu: “İzmir’i yaşanabilir bir şehir haline getireceğiz. Bisiklet yollarını ulaşımın bir parçası haline getirmeliyiz. İnsanlara kişi başına 10 m3 yeşil alan sağlayacağız. Bakanlığımıza 5 tane sosyolog aldık. Yerleşimleri, insanların taleplerine göre hazırlıyoruz artık. İnsanlarımız kendilerini ne şartlarda rahat hissedeceklerse o şekilde evler düzenleyeceğiz.” 

“MESELE HALKI BİLİNÇLENDİRMEK”

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar da karşılıklı istişare etmenin önemine vurgu yaptı. Oda bünyesinde de çevre çalışma grupları olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Mesele ağaç dikmekte değil aslında, mesele halkı çevre konusunda iyi bir şekilde bilinçlendirmektedir. Sanayicilerin karşısına çevre konusunda bazen bazı engellemeler çıkıyor, bu engellemeler de insanları soğutuyor işlerinden. Bence ceza yöntemi yerine, yol gösterici sistemler belirlenmeli” dedi.Basın açıklamasının sonunda Ender Yorgancılar,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Mustafa Öztürk’e bir plaket takdim etti. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.