TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu, yeni ‘İş Güvenliği Paketi’ni açıkladı

Hükümetin hazırladığı iş güvenliği paketi Başbakan Davutoğlu tarafından açıklandı. Yeni düzenlemeye göre, ölümlü kazada kusuru olan işveren 2 yıl kamu ihalelerinden men edilecek. Paketteki yeniliklerden biri de maden işçilerine hayat sigortası zorunluluğu

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2014 12:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Davutoğlu, yeni ‘İş Güvenliği Paketi’ni açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümetin iş kazalarının önüne geçmek için hazırladığı iş güvenliği paketini açıkladı. Yeni düzenlemeye göre, ölümlü kazada kusuru bulunan işveren alacağı cezaya ek olarak 2 yıl kamu ihalelerinden men edilecek. Yeni paketle tehlikeli işlerde çalışan 2.7 milyon çalışana mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilecek. Ayrıca maden firmalarının, belirli bir geçiş süreci içerisinde, işçilere hayat sigortası yapması zorunlu olacak.

İç güvenlik paketini bu hafta Meclis'e vereceklerini söyleyen Davutoğlu, "AK Parti iktidarları döneminde iş güvenliği konusunda ciddi adımlar atıldı. AB normalarına uygun iş sağlığı ve güvenliği yasasına kavuştu. İş güvenliği uzmanlarının sayısını artırdık. İLO'nun madenlerde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili süreçleri hızlandırdık. Denetim faaliyetlerine de ağırlık verdik. Asansör kazasından sonra, bin 610 inşaat durduruldu. Yasal düzenlemeler süreci yönetmek bakımından yeterli olamayabiliyor” dedi.

Protesto etmek çok kolay, muhalefet etmek çok kolay ama nihayetinde herkes üzerine düşen görevi yapmalı açıklamasında bulunan Davutoğlu şunları söyledi; “Asansör kazasından sonra her Bakanlar Kurulu'nda iş güvenliği konusunu görüştük. Eğitim-denetim-yaptırım dengesinin sağlıklı bir şekilde inşa edilmesine ihtiyaç var. Zor şartlarda çalışan kardeşlerimizin hukuku her şeyin üzerindedir."

“DURMAZSA HAPİS CEZASI”

Davutoğlu düzenlemede yer alan maddeleri açıkladıktan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konuyla ilgili TCK'da daha önceden düzenleme yapıldığını hatırlatan Başbakan, "Mali ve idari yaptırımlar getirildi. İhtiyaç olması halinde yeni düzenlemeler yapılır ama bunlar yeni yapılan düzenlemelerdi sonuçlarının görülmesi lazım. Cezalar dışında işveren için en caydırıcı hususlardan biri durdurma ve kamu ihalelerinden men cezasıdır. Durdurulan bir iş yerinde işe devam edilirse para cezasına çevrilmeyecek bir hapis cezası verilecek" dedi. Davutoğlu, düzenlemenin en kısa zamanda yürürlüğe gireceğini söyledi.

İş güvenliği ve sağlığı konusunda bir zihniyet problemi olduğunu söyleyen Başbakan, "Devletin yasağını delmek gibi bir zihniyet problemi var. Bu toplumsal kültürü değiştirmek gerekiyor. Özel sağlık sigortasıyla maden işçileri için özdenetim olacak" ifadelerini kullandı. (İHA/ANKARA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.