TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Promosyon hakkı gasp edilemez’

DİSK Emekli-Sen İzmir Şubeleri bir araya gelerek emeklilere promosyon verilmesi için Konak PTT Şubesi’ne dilekçe verdi

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2014 09:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Promosyon hakkı gasp edilemez’

EMİNE ŞEKER

DİSK Emekli-Sen Konak, Karşıyaka, Buca, Bornova ve Gaziemir Şubeleri emeklilere promosyon verilmesi için basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’nın yanı sıra Genel-İş Şube Başkanları ve Emekli-Sen üyeleri de katıldı. Basın açıklaması yapılırken üyeler tarafından, ‘Promosyon hakkımız engellenemez’, ‘Saraya değil emekliye bütçe’, ‘Gün gelecek devran dönecek AK Parti halka hesap verecek’, ‘Promosyon hakkı gasp edilemez’ ve ‘Hükümet istifa’ gibi sloganlar atıldı. Basın açıklamasının ardından Konak PTT Şubesi’ne yürüyerek tek sıra halinde yazdıkları promosyon dilekçelerini gönderdiler.

HER BANKA PROMOSYON VERMEKTE

Basın açıklamasını yapan Bornova Emekli-Sen Şube Başkanı Mehmet Düşünceli, Türkiye’de uygulanmakta olan sözde serbest piyasa gereği her bankanın, çalışanlara promosyon vermekte olduğunu iddia ederek, “Çalışanların maaş ödemelerini almak için kıyasıya bir yarış içinde olan bankalar, 11 milyon emeklinin promosyon vermeme konusunda zimmi bir anlaşma içindedirler. Bu zimmi anlaşmayla bankalar hem anayasanın 10. maddesindeki eşitlik ilkesini, hem de kendilerinin kutsadıkları serbest piyasa kurallarını çiğnemektedirler. Zira çalışanlar bugün sarf ettikleri emeklerinin karşılığı olan maaşlarım bankalar aracılığıyla, emekliler ise geçmiş emeklerinin ve ödedikleri primlerin karşılığında hak ettikleri aylıklarını bankalar aracılığıyla alan kişilerdirler. Bu ortak özelliklerinden dolayı kamu yönetiminin iş ve işlemlerde eşit uygulama yapmasını gerektirir” dedi.

EMEKLİLERİ KORUMAK YERİNE…

Düşünceli, istediklerinin bankaların elde ettiği karın sadece cüzi bir miktarın promosyon olarak emeklilere verilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu ise bankalarla protokol yapan Sosyal Güvenlik Kurumunun protokollere madde koyması ile mümkündür. Dolayısıyla SGK 2007/21 sayılı başbakanlık genelgesini dikkate almalı ve her ay, 11 milyon emeklinin aylığına karşılık, 12 milyar lira para aktardığı bankalarla yaptığı ödeme protokollerine promosyon maddesi koymalıdır. Çünkü SGK bir kamu kurucudur ve başbakanlık genelgesine uyma zorunluluğu vardır. Ancak SGK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, anayasanın eşitlik ilkesini gözetmek ve emeklileri korumak yerine bankaları korumaktadırlar. Nitekim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, 2012 yılında, TBMM’de bankaların emeklilere promosyon vermeleri konusunda herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı yolunda kendisine yöneltilen soru önergesine, ‘Bankaların kaynağı olmadığı için emeklilere promosyon vermiyorlar’ diye yanıtlamıştı. Aslında bu yanıt bakanın ve yönetimindeki Sosyal Güvenlik Kurumunun mantığını açıkça ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.

DAVA AÇACAĞIZ

Yıllardır birçok eylem ve etkinlikle seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirten Düşünceli, sözlerine şöyle devam etti: “Emeklilere promosyon verilmesi için gerekli adımların atılmasını sağlamaya çalıştık. Bu amaçla yürüyüşler yaptık, imza kampanyaları düzenledik. Ancak diğer birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da, hükümet sesimizi duymadı ve gerekli adımları atmadı. Dolayısıyla bu gün tüm Türkiye çapında, üyelerimiz hazırlanan matbu dilekçeyi Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na göndermektedirler. Amacımız, üyelerimizin promosyon talebini Sosyal Güvenlik başkanlığın son bir kez iletmelerini sağlamaktır. Buradan sizin aracılığınızla, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanına bir kez daha sesleniyoruz, bu dilekçeleri dikkate almadığınız ve emeklilere promosyon verilmesini sağlamadığınız taktirde, anayasanın eşitlik ilkesini ihlal etmekten hakkınızda hukuk yollarına başvurmanın yanı sıra, ve başta sendikamız üyeleri olmak üzere, tüm emekliler geçmiş alacaklarını da talep eden davalar açacaklardır.”

HAKLARIMIZI ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Basın açıklamasından sonra konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, mücadelenin her gün yeni bir boyut kazanarak devam etmekte olduğunu vurgulayarak, şu şekilde konuşmaya devam etti: “Bizim kazançlarımız üzerinden nemalandığınız promosyonları kendi cebinize indiriyor ve harcıyorsunuz. Örneğin belediyeye bağlı şirketler ve özel sektördeki çalışanlarda banka promosyonlarından faydalanamıyor. Bu durumda Ak Parti’nin eşitlik ilkesinin nasıl işlediğini gösteriyor. İleri demokrasinin ne olduğunu gözler önüne seriyor. Hükümet lüks içinde yaşarken emeklilere ve çalışanlara asgari ücreti ve 750 lirayı reva görmektedir. Bu haksızlıktır. Biz sendikalar çalışanlara, ormanlarımıza, barajımıza ve suyumuza sahip çıkmaya haklarımızı aramaya devam edeceğiz.” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.