TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AŞKLA “SARMAŞK”

Gazeteci, şair Ünal Ersölü’nün Sarmaşk isimli 8’inci şiir kitabı piyasaya çıktı

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2015 08:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
AŞKLA “SARMAŞK”

ANIL YIKGEÇ

Gazeteci, şair Ünal Ersözlü’nün son şiir kitabı Sarmaşk, şiirseverlerle buluştu. Yakın Kitapevi’nde düzenlenen imza gününde kitabını imzalayan Ersözlü ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

1959 yılında, Ankara'da doğdum. İzmir Eczacıbaşı İlkokulu, Manisa Şehitler Ortaokulu, İzmir Bornova Suphi Koyuncuoğlu Lisesi, Adana Karşıyaka Lisesi ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde okudum. 1987 yılında gazeteciliğe haftalık haber dergisi Yeni Gündem’de muhabir olarak başladım. Gazetelerde muhabirlik dışında, yazı işleri yöneticiliği ve yazarlık da yaptım. İzmir Yeni Asır Gazetesi, Sabah Gazetesi ve Ateş Gazetesi'nde gazetecilik ve yayıncılık; Kanal Ege televizyonunda ve İzmir TV'de program sunuculuğu, Kanal E televizyonunda ise haber spikerliği yaptım. 1994 yılında Zülfü Livaneli ve 1999’da ise Ahmet Piriştina seçim kampanyalarını koordine ettim. Sabah Gazetesi Akdeniz Bölge Temsilciliği görevinden sonra, İzmir’e dönerek Sabah Gazetesi Ege Bölge Temsilciliğini yaptım. Geçen yıl Mayıs ayında o görevimden de ayrıldım. Hakkımda açılmış bazı öğrenci davaları nedeniyle, 12 Eylül askeri darbesi sonrasında, 3,5 yıl siyasi tutuklu-hükümlü konumunda kaldım. Bu dönemin benim hayatımda ve şiirlerimin üstünde rolü büyüktür.

 

Şiir yazmaya nasıl başladınız?

Benim kuşağım 78 kuşağı olarak algılanıyor. Kuşağımız, sevgiyle, saygıyla anabileceğim, çok değerli şairlere sahip. Bu şairlerin, benim de dahil olduğum bazıları, 1980'li yılların başlarında uzun sayılabilecek yıllar cezaevlerinde olgunlaştı. Cezaevlerinde yazmayı sürdürenlerin bir bölümü sonrasında şiirden uzaklaştı. Çok azı sürdürdü. Şiirin geneli, sadece cezaevleri ardına sığdırılamaz. Ama demir parmaklıkların arkası da, hem şiire başlamak, hem de şiiri sürdürmek için, kışkırtıcıdır. Çünkü şiirimizin güzel ustası Ahmet Arif'in dizeleriyle; 'Akşam erken iner mapushaneye'... Bu nedenle 12 Eylül sonrası cezaevi yıllarımın, şiirim üzerinde hep derin etkisi olmuştur.

İLK DİZELER LİSEDE

Şiir yazmaya başlamanız nasıl oldu?

İlk dizeler lise, ardından üniversite yıllarıma dayanıyor. O gün yazdığım şiirlerin önemli bir bölümü kayıp. Yani şiir serüvenim, 1980'den bugünlere dek, kesintisiz olarak sürüyor. Dönem dönem yoğunlaştı, dönem dönem bir kıyıda dinlendi. Ama hep sürdü. Kendimi değerlendiremem; ama zorlansam, galiba 'az yazan, yazdıklarını yaşanmışlıklardan süzmeye çalışan bir şair' olarak nitelemek isteyebilirim. Çok iyi şairlerin yaşadığı, geçmişinde büyük ustaların olduğu, şiiri güzel, değerli; ama acısı her zaman çok bir ülkedeyiz. Onca iyi usta şairin yanında, şiir serüvenimde amacım, hep iyi şiirin peşinde koşmak oldu; zaman dehlizinde, insanlık sahnesinde, şiirle kalıcı olmak istedim.

Gazetecilikle şairliği nasıl bir arada götürmeyi başardınız?

Şiir ve şairlik, benim için, bazen totaliter sınırlarla, bazen zorbalıklarla çevrilen, soluklarımıza kıyılmış bu telaşlı gündelik hayattan; emek vererek, mücadele ederek kurtarılmış bir ada. Ancak o 'özel adaya sığınarak', yaşamı tüm boyutlarıyla hissedip, yaşayabiliyorum. O şiir adası acı ile bazen de yoğun sevinçlerle kurulu. Yazdığım her dizeyi, emek vererek, kocaman Türk şiirine layık olmaya çalışarak, üretme çabasında oldum. Ayrıca kendimi derinlikli şiir sanatının, çok mütevazı bir yolcusu, sadece bir şiir işçisi olarak görüyorum.

Birçok farklı kentte yaşadınız. Şiirlerinizde en çok hangi şehrin etkisi var?

Birçok kent uzam olarak şiirimi beslemiştir. Kendimi daha çok Smyrna'ya (İzmir) ait görmekteyim.

Son şiir kitabınız Sarmaşk’ın kime yazdınız?

Kitabı, içindeki tüm şiirlerle birlikte Eşim Efsun Ersözlü'ye ithaf ettim. Zaten kitabın adı, kitaptaki ilk şiirin adıdır.

KİTAPLARI

-          OKYANUSLARIN NOT DEFTERİNDEN

-          ZAMAN AYNA BIÇAK

-          GİDİYORUM, ADIM UNUTULUŞ OLSUN DİYE

-          AŞK-I HAKİKİ

-          GENÇLİĞİN DÜN GECESİ

-          KAPIYI ÇALIYORUM

-          SARMAŞK.

ÖDÜLLERİ

-          Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülünü

-          1998 Behçet Aysan Şiir Ödülünü aldı

-          2011 Yunus Nadi Şiir Ödülü

Hyde Park

Hyde Park’ta bir öğle hüznü

Kıştan alacaklı Ağustos günü

Yapraklar mevsimine dokunuş

Dilara, Monica, Murat ve Ata

Birlikte salındık, dolaşıyoruz

Diana, yansıyor buruk gölde

Bir prensesin, yaslı hikâyesi

Ama ılık taze umut fışkırıyor

Büyülü kuğu gözleri uzaktaki

Damarlarımız akan sevecenlik

Bulutlar, yağmurlar nöbetçisi

Güneş, sesleniyor soğuyarak

Mırıldanıyor, aşkın, iyiliğin

Çocuklarımızın güzel Tanrısı

Yerlerde coşkuyla yuvarlanan

Çimlerle ağaçların, yeşil dansı

Hyde Park rüzgârların huzur evi

İşimiz var, ah sevgili Kraliçemiz

Ama artık lütfen rahat bırak bizi

Alıp başımızı, akşama gideceğiz

Güzellikler kokulu buğulu günler

Kuşlarla, kucakta uçuyor çünkü

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.