TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Yaşlılığı kafanıza takmayın”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Alzheimer ve Demans Hastaları Merkezi’nin konuğu olan dünyaca ünlü uzman Prof.Dr. Terence Seedsman, “Yaşlılık kafamızda yarattığımız bir şey. Fazla kafamıza takmazsak, sorun da yaşamayız” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2015 08:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Yaşlılığı kafanıza takmayın”

Türkiye’de sayıları 400 bine ulaşan Alzheimer hastaları için 2013 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri İçin Buluşma ve Danışma Merkezi, uluslararası üne sahip bir konuğu ağırladı. Gerontoloji alanında çalışmalarıyla tanınan Melbourn Victoria Üniversitesi'nden Prof. Dr. Terence Seedsman, Alzheimer ve demans hastalığı ile ilgili hasta yakınlarına önemli bilgiler verdi.

ÖNEMLİ OLAN FONKSİYONEL YAŞ

Toplumda yaşlılığın engelliliği de getirdiği yönünde yanlış bir inanış olduğunu belirten Prof.Dr. Terence Seedsman, “Bireylerin nüfus cüzdanında yazan yaş, çok fazla şey ifade etmez. Kişinin fonksiyonel yaşı daha önemlidir. 85 yaşında bir birey spor yapıp günde 10 kilometre yürüyebilirken, henüz 65 yaşındaki birisi Alzheimer olabilir” diye konuştu.

Mobilite kavramının günlük hayattaki önemine dikkat çeken Prof.Dr. Seedsman, “Ev içi düzenlemelerin yaşlının durumuna göre dizayn edilmemesi, düşme yaralanma ve ileriye dönük problemlere yol açabiliyor. Çoklu ilaç kullanımı da çok büyük problem doğuracak durumlardan biri. Hastanın birbiriyle etkileşime giren ilaçları kullanmaması adına aile bireyleri ve sağlık uzmanlarına büyük görev düşüyor” dedi.

ÜÇ BELİRTİYE DİKKAT!

Prof.Dr. Terence Seedsman, iştahsızlık, hızlı ve fazla kilo kaybı, kronik halsizlik, hareketlerin yavaşlaması, dengesizlikler, düşmeler ve kaslarda güçsüzlük gibi belirtilerden en az üçünün bir arada bulunması durumunda kişinin mutlaka incelenmesi gerektiğini belirterek, “Eğer bunlardan üçü varsa, kişi kırılganlığa ve hassasiyete yatkın demektir. Aile bireylerine ciddi bir görev düşüyor. Ciddi bir şekilde gözlemleyerek ve değişimleri takip ederek, tıbbi ve sosyal önemlerin alınmasını sağlamaları gerekiyor” şeklinde konuştu. Koruyucu hekimliğin önemine de dikkat çeken Seedsman, önleyici adımlarla bireyin yaşam biçiminin değiştirilebileceğini ve ileriye dönük risklerin azaltılabileceğini söyledi. Prof.Dr. Terence Seedsman, “Yaşlılık kafamızda yaratığımız bir şey. Fazla kafamıza takmazsak, sorun da yaşamayız. Yaşamınız bir kutlama olmalı. Bu kutlamayı endişelerle gölgelemeyin” diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nden Prof. Dr. İsmail Tufan ise ‘Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri İçin Buluşma ve Danışma Merkezi’nin İzmirliler için büyük bir şans olduğunu belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni kutladı. (HABER MERKEZİ)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.