TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzundere’de kentsel dönüşüm başladı

Uzlaşmaya dayalı kentsel dönüşümde örnek olacak ‘Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’ olanındaki ilk yıkın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2015 08:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Uzundere’de kentsel dönüşüm başladı

AHMET TOPRAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi bir yandan uzlaşma görüşmelerini sürdürdüğü Uzundere’de bir yandan da 23 binanın yıkımına başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İzmir Karabağlar’da gerçekleşen Uzundere kentsel dönüşüm ve gelişim alanındaki projeler kapsamında konuştu. Kocaoğlu, “Kentsel dönüşüm Türkiye’de yeni yeni öğrenilen yeni yeni uygulanan ve maalesef hukuksal çelişkileri de bulunan yasal çelişkileri de olan bir durum. Bunu aşmanın bir yolu var burayı yurt edinmiş burada ev ocak yapmış o günkü imkanlara göre yapmış çaresizlik içerisinde, dayanışma içerisinde ev yapmış başını sokmuş çoluğu, çocuğunu doyurmuş, okutmuş, yetiştirmiş hemşehrilerimizin artık dünyanın gelişmesi ile Türkiye’nin, İzmir’in gelişmesi ile bu konutların yerine yenilerinin yapılması, daha güzel kentlerin kurulması, yeşil alanların, yolların, spor alanlarının, kent ormanlarının kurulması ve yaşam kalitesinin artması gerekmektedir. Bunu yapmak için yıllardır uğraşıyoruz, didiniyoruz” dedi.

YERİNDE DÖNÜŞÜM OLACAK

Kocaoğlu kentsel dönüşüm ve gelişim projesinde ilkelerini açıkladı. “Bizim kentsel dönüşümde herkesin anlayabileceği çok basit kurallarımız var” diyen Kocaoğlu yerinde dönüşüm olacak diye devam etti ve “Bizim Uzundere’de yurt edinmiş hemşerilerimiz Uzundere’de yaşamaya devam edecek daha iyi, sağlıklı, dayanıklı, ulaşım, otopark, çocukların spor yapıp oynayabileceği problemlerin olmadığı şekilde yaşayacak ve yerinde kalacaktır.”

İHALE İLE YAPACAĞIZ

Kocaoğlu, kentsel dönüşüm ve gelişim projesinin nasıl gerçekleşeceğini iğse şu sözlerle açıkladı: “Uzundere’de yaklaşık 3 bin 500 civarında konut var. Bu 3 bin 500 konutun bir inşaat maliyeti var ihale ile bunu çıkacağız. İnşaat maliyetinden sonra, ihaleye giren müteahhittin de kar hesabı var iş alan kar eder. Müteahhitlerin yaptığı konutları hak sahiplerine teslim edecek.”

BELEDİYE’NİN CEBİNE 1 KURUŞ DAHİ KALMAYACAK

Aziz Kocaoğlu, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi bu organizasyonu gerçekleştirdiği zaman hiçbir rant 1 kuruş para dahi cebine kalmayacak. Burada ne yaratılıyorsa ne değer üretiliyorsa maliyeti haricinde hemşehrilerimize kalacak. Bütün hesap, uzlaşma bütün mutabakatlar bunun üzerine yapılmaktadır. Belediye’nin hiçbir karı olmayacaktır. Belediye’nin tek kazancı Uzundere kalkınacak halk daha mutlu yaşayacaktır. Bu proje ile insanlar modern kent kavramıyla tanışacak. Gayrimenkullerin değeri artacak. Dolayısıyla İzmir kenti bugünkü gecekondular, dar sokaklar, spor alanları gibi söylemler ortamdan kalkacak yani kent 45 bin dönüm alanda 18 ana bölgede kentsel dönüşüm yapacak. Bir iyi örneği Uzundere’de gerçekleşecek herkes kentsel dönüşümün ne demek olduğunu nasıl yapılacağını anlayacak görecek ve bu iş katlanarak devam edecektir.”

PROJE FİİLEN BAŞLADI

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir için kentsel dönüşümde önemli bir gün yaşandığını söyleyerek, “Türkiye'de uzun yıllardır tartışılan yerinde dönüşümün bugün uygulamaya geçildiği ilk fiziksel müdahalesi yapılacak. Yani alanda fiilen proje başlamış olacak. Bu projeler içinde ben de yer aldım. Birçok gelişmeleri yakından biliyorum. Türkiye'de uygulanan pek çok projede yaşanan sıkıntıları da biliyoruz. Bu proje bu sıkıntıları aşmak üzere geliştirildi ve emek sarf edildi" dedi.

“ULAŞIM PROJESİNE İHTİYAÇ VAR”

Kentsel dönüşümde amacın vatandaşları mağdur etmemek olduğunu vurgulayan Selvitopu sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocoğlu da bu anlayış ile projeler geliştiriyor. Şu anda ilçemizde 3 ayrı kentsel dönüşüm var. Bunlardan ilki bugün başlayan proje. İkincisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sürdürdüğü, 17 mahalleyi içeren proje. Diğeri de Aşık Veysel ve Osman Aksüer mahallelerini içeren proje. Bakanlık Aşık Veysel ve Osman Aksüer de bize başvurumuz üzerine resen yetki verdi. Bizim çalışmalarımız devam etmektedir. Karabağlar'ın dönüşüme ihtiyacı var. Ulaşım projelerine ihtiyacı var. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu gereken desteği vermektedir. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bu destekler olmdan bizim bir çok projeyi tamamlama imkanımız yok.”

65 AİLEYE EV VERİLDİ

Uzlaşma çalışmalarının devam ettiği proje kapsamında, ilk etapta yasa gereği dönüşüm alanından konut/işyeri teklif edilemeyen hak sahiplerine ait 23 bina yıkılacak. Hak sahipleri ile varılan uzlaşma ile toplam 23 binada oturan 65 aileye Büyükşehir Belediyesi’ne ait Uzundere Toplu Konutları’ndan konut tahsis işlemleri gerçekleştirilerek hak sahipleri de evlerine taşındı. 32 hektarlık alanda etap etap olmak üzere, 474 yapının daha yıkımını gerçekleştirileceği bildirildi.

PROJEDE NELER VAR?

Bölgede yapılması planlanan toplam 3 bin 500 konut ya da ticari yapıyı kapsayan tüm altyapı ve üstyapı uygulama projelerinin hazırlanması için ihale süreci devam ediyor. İzmir-Aydın-Çeşme otobanı yanında bulunan Uzundere Mahallesi için hazırlanan ön projede; 149 bin metrekare konut alanı, 66 bin metrekare rekreasyon alanı, park alanları ve çocuk oyun alanları ile 10 bin metrekare alan da sosyal donatı alanı olarak ayrıldı. Alandaki tüm çalışmalar tamamlandı. Uzundere İletişim Merkezi'nde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmelerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlarla “Konut / İş yeri sözleşmesi” imzalamaya devam ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.