TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adil bir kentsel dönüşüm

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Bayraklı’nın Alparslan Mahallesi’ndeyiz. Bayraklı’nın gecekondulaşmış bölgeleri gibi bu mahallemiz de 1950’li yılların başlarında kuruluyor. Mahallemizde gelir düzeyi düşük vatandaşlar daha yoğunlukta yaşıyor. Bayraklı’nın dik yokuşlarına kurulan mahallenin bazı sokakları labirent gibi diyebilirim. Mahallemizin muhtarı ise ilk dönemini yapmakta olan Fahri Karatay.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2015 07:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Adil bir kentsel dönüşüm

TANER UYANIKER

Bayraklı’nın diğer tüm mahalleleri gibi bu mahallemizin de beklentisi kentsel dönüşümün gerçekleşmesi. Çarpık kentleşme nedeniyle mahallede yeşil ve boş alan bulmak neredeyse imkansız. Kentsel dönüşümün yerinde ve adil bir şekilde gerçekleşmesini istediklerini söyleyen mahalle muhtarı Karatay, mahallede kullanılmayan su deposunun kaldırılarak yanında yer alan parkla birleştirilmesini istedikleri ifade etti

Mahalleyi tanıttığımız ve mahallenin sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü durağımız Bayraklı’nın Alparslan Mahallesi. Mahallemizin muhtarı doğma büyüme bu mahallede oturan ve mahallenin sorunlarını iyi bilen Bahri Karatay. Mahallemizin tarihçesi 1950’li yılların başlarına dayanıyor. İyi bir hayat umuduyla İzmir’e göç eden ve Bayraklı’nın bu dik tepesine evlerine diken insanların hayat hikayelerini taşıyor mahallemiz. Bir mahallenin gelir düzeyinin kötü olduğunu yansıtan çok fazla detay vardır belki ama bunların başında ise muhtarlığa ziyaret sayılarının yoğun olması gelir. İnsanlar umut ışığını yakabilmek için kendilerine yakın gördüğü ve devletin bir kurumu saydığı muhtarlığın kapılarını aşındırıyor. Genelde yardım istemek için gelen insanlar yoğunlukta. Anlatılan hikayeler Türkiye’nin karanlığa itilmeye çalışılan ama gün yüzü gibi açık gerçeklikleridir. Mahallemizin sorunları gelecek olursak; bunların en başında kentsel dönüşüm problemi geliyor. Mahalle sakinlerinin ve muhtarın beklentisi bu kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi ama her şeyin adil bir şekilde olmasını ve insanların mağdur edilmemesi gerektiğini de belirtiyorlar. Mahallemizin bunun dışında ulaşım, mazgal, park yeri gibi sorunları bulunuyor.

60 YILLIK MAHALLE

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahalle ilk olarak 1950’li yılların başlarında kurulmaya başlıyor. Zaman içinde mahalle gelişiyor. Bugün itibariyle 10 bin nüfusa yaklaşıyor. Mahallede 1 tane sağlık ocağı, 1 tane kütüphane, 1 tane ilkokul, 1 tanede ortaokul bulunuyor.

Muhtar olma süreciniz nasıl gelişti:

İlk olarak seçilmeden önceki dönemde azalık yaptım. Azalıktan önce muhtar adayı olacaktım ama eşimin karşı çıkması nedeniyle adaylığımı koymamıştım. Azalık yaptığım eski muhtarım İbrahim Verol’un desteğiyle adaylığımı koydum. Çevremdeki arkadaş ve tanıdıklarda bu adaylığımı destekleyince muhtar oldum. İnsanlara hizmet için buradayım ve bunu başarmak için her şeyi yapmaya çalışıyorum.

ADİL BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM

Mahallenizin sorunları nelerdir?

Mahallemizde kentsel dönüşüm olması şarttır. Mahallemizde çarpık kentleşme hakimdir. Yıkılmaya yüz tutmuş binalar ve yeşil alanı, parkı olmayan bir mahalle görüntüsündedir. Mahalleli olarak bu çalışmanın bir an önce yapılmasını istiyoruz. Bu yapılan çalışmanın da yerinde ve adil olarak yapılmasının istiyoruz. Şu an için buraya 4 kattan fazla izin verilmiyor ve bu insanlar mütahitle bunun üzerinden anlaşacaklar. Anlaşma yapıldıktan sonra imar 4 kattan daha fazla verilirse bu insanların haklarını kimler karşılayacak. Bu konuda halkın bilgisi yok ve bilgilendirilmek isteniyor.

Mahalle parkımızın yanında bir su deposu bulunuyor. Bu depo kullanılmıyor. Biz bu deponun yıkılarak bu boşalan alanın parka katılmasını istiyoruz. Bu konu hakkında dilekçemizi verdik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu ile de bu konuyu görüştüm. Kendisi buranın bizim istediğimiz şekilde yapılacağını söyledi. Biz de şu an için çalışmanın olmasını bekliyoruz.

“İNSANLAR OTOBÜSE BİNEMİYOR”

Sokaklarımız dik olduğu için bütün sokaklarımızda mazgal olmasını istiyoruz. Mazgal sayısı yetersiz bir durumdadır. Hatta hemen hemen hiçbir sokakta bulunmuyor. Bu konu hakkında dilekçelerimiz verdik. Bu dilekçeleri vereli 8 ay gibi bir süre olmasına rağmen konu hakkında bir bilgi alamadık. Bu mazgalların bir sonraki kış ayı gelmeden yapılmasını istiyoruz.

Mahalle sakinleri ulaşım konusunda büyük zorluklar çekiyor. 45 dakika boyunca otobüse binemeyenler oluyor. Bu otobüsler belli duraklarda dolduğu için diğer duraktaki insanları alamıyor. Ek otobüs konulması gerekiyor. Mahallemizde işçi kesimi daha yoğunlukta yaşıyor ve bu insanların kendi araçları olmadığı için otobüsleri kullanıyorlar. Bayraklı’dan buraya gelişlerde de sorun yaşanıyor, 6 mahallenin muhtarı birleşerek dilekçe yazdık Bayraklı sahilden bu mahallelere otobüs kaldırılması için ama hiçbir şey yapılmadı. Burada sorun açıktır ve yetkililerden bir otobüs bekliyoruz.

1620/12-14 sokaklarındaki ana caddelerin asfaltlanması gerekiyor. Bu yollar çok kötü bir durumdadır. Bu konu hakkında yetkili mercilere defalarca yazı yazdık ama bu konu hakkında hiçbir şey yapılmıyor. Yollarda çukurlar var. Yolda kaymalar meydana geliyor. Bu yollar bir tehlike arz etmektedir. Burasının asfaltlanmasını istiyoruz.

Mahallemizde sosyal tesisler yok. Bunun yanında yeşil alan da bulunmamaktadır. Yaşlıların ve gençlerin gidebileceği bunun yanında vatandaşların da vakitlerini iyi bir şekilde değerlendirebilecekleri bir sosyal tesisin olmasın ı istiyoruz.

“BİZ KÖPRÜYÜZ”

Muhtarların sorunları nelerdir?

Muhtarların yetkileri az. Muhtarların yetkilerinin artırılması gerekiyor. Devlet katındaki kişilerin bizleri daha ciddiye almaları gerekiyor. Bir de konteynırlarda muhtarlık yapılamaz. Yaz ayları sıcaktan içeride duramıyoruz. Tebligat kanunuyla ilgili şikayetlerimizde var. Muhtarları burada evrak bekçisi yaptılar.

Mahalle için muhtarlar neyi ifade eder?

Muhtar mahalle için önemlidir. Muhtar o mahallenin ve vatandaşlarının sorunlarını en iyi bilen kişidir. Mahalleli her sorunları için muhtarın kapısını çalar. Muhtarlar olarak devletle halk arasında ki köprüyü kurarız. Mahallenin sorunlarını tek elden yetkili kurumlara taşırız. Biz olmasak bu insanlar dertlerini kime anlatacak.

Fahri Karatay Kimdir?

1965 yılında İzmir’de dünyaya geldim. Kendi mahallemde yaşıyorum doğduğum tarihten itibaren. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde otobüs şoförlüğü yaptım. Burada emekli oldum. Evliyim ve bir kızım, bir oğlum var.

Mahallenin Künyesi:

Mahallenin nüfusu: 9876

Mahallenin seçmen sayısı: 7008

Mahallenin posta kodu: 35530

Mahallenin cadde sayısı: -

Mahallenin sokak sayısı: 40

Mahallenin muhtarı: Fahri Karatay

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.