TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Stent bedelleri geri ödenecek

İlaç salımlı kroner stent bedellerini Sosyal Güvenlik Kurulu ödeyecek. Danıştay, “İlaçlı stent bedelleri kurumca ödenmez” ibaresinin iptaline karar verdi

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2014 15:38
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Stent bedelleri geri ödenecek

DİLEK BAKIRKAYNAK - İlaçlı stent amelyatlarında alınan ücret için yapılan itirazı, Danıştay 15. Daire kabul etti. Konu üzerine kısa bir açıklama yapan Davacı Hüseyin Durdu, devleti devlet yapan hukuktur diyerek, Sosyal Güvenlik Kurumu’dan emekli olduğunu belirterek, emekli bir yurttaşın almış olduğu maaşın belli olduğunu dile getirdi.

2010 yılında 650-700 TL maaş alan bir emeklinin 3 bin 500 TL gibi bir stent bedelini ödemesinin olanaksız olduğunun altını çizerek, “Oldukça yüksek bir rakamdı ve hemen hemen bir emeklinin 6 aylık bir geliriydi. Oysaki bu emekli sosyal güvenlik kurumuna aidatları öderken aynı zamanda sağlık yönünde geleceğine bakması gerekirdi. Sosyal devlet olmanın gereği olarak sağlıkta yapılan harcamanın ödenmemesi gibi bir davranışın hukukla izahı yoktur. Eşkiya devletlerde olur ki, ona da devlet denmez eşkiya olur. Benim ödemiş olduğum 3 bin 500 TL stent bedelini SGK geri ödememekte direndi. Bu tebliğin hükmünü ileri sürerek direndi. Avukatım İzmir Barosu Üyesi Avukat Cem Durdu, Danıştay’a yasaya haykırı olan bu hükmün iptali için dava açıldı. Yapılan yargılama sonunda bu hükmün iptaline karar verdi. Bundan böyle bu doğrultuda yönetim bir hüküm koyamayacaktır. Hatalarımız stent bedellerini alabilirler. Ödemiş oldukları stent bedellerinin mutlaka faturaları vardır. O faturalar ile birlikte operasyonun yapıldığı hastanlerin ilgili servisine başvurmak süretiyle orada ilaç salımlı stentin takılmasının tıbben uygun görüldüğüne ilişkin bir rapor almaları gerekiyor. Bu raporları dilekçelerine eklemek kaydıyla SGK Müdürlüğüne vermeleri gerekiyor” dedi.

“ İLAÇLI STENT BEDELLERİ KURUMCA ÖDENMEZ”

Vekili olduğu Hüseyin Durdu’nun 2010 tarihinde İzmir 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan anjiyo operasyonu ile kroner arter darlığı saptanmış ve Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Nezihi BARIŞ tarafından ilaç salımlı Kroner Stenti takıldığını belirten Avukat Cem Durdu, yaptığı açıklamada; “Sosyal Güvenlik Kurumu’nda emekli olan müvekkil, bu stent bedeli Sosyal Güvenlik Kurumu, 2010 Sağlık Uygulama Tebliğinin 7.1.18. madde ve fıkrası uyarınca ödememiş ve bedel vekil eden Hüseyin Durdu tarafından ödenmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu uygulamasının Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın sosyal devlet ilkesine, 5510 sayılı Sosyal  Sigortalar ve Genel Sağlık Siğortası Yasası’na, aykırı olduğunu ileri sürerek, ilgili Tebliğin 7.1. Maddenin 18. fıkrasında yer alan ‘ilaçlı stent bedelleri kurumca ödenmez’ ibaresinin iptali için Danıştay'a dava açılmıştır.

Danıştay 15. Daire tarafından yapılan yargılama sonunda; davanın kabulü ile, Sağlık Uygulama Tebliğinin 7.1. Maddesinin 18. fıkrasındaki ‘ilaçlı stent bedelleri Kurumca ödenmez’ ibaresi hukuka aykırı görülerek iptaline karar verilmiştir.

Bundan böyle, ilaç salımlı kroner stent bedelleri, yargı kararı uyarınca  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecektir” şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.