TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Körfez için daha zaman var

İzmir Körfezi'nde, genellikle Pasaport Vapur İskelesi ile Konak arasında, sıcak havalarda serinlemek isteyen çocuklar tehlikeden habersiz olarak kendilerini Körfez’in sularına bırakıyor. Amatör balıkçılar ise oltalarıyla birlikte İzmir Körfezi’nde balık tutuyor. Bu balıkların yenilip yenilmeyeceği tartışma konusu olurken kimi iddialar Körfez’de tutulan balıkların restoranlara satıldığı yönünde

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2014 09:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Körfez için daha zaman var

A. FEYZİ MİRHANOĞLU

Sıcak hava nedeniyle serinlemek isteyen çocuklar, İzmir Körfezi’nde denize girip yüzüyor. Sahilde yürüyen İzmirliler ve turistler, şaşkınlıkla çocukları izlerken, uzmanlar İzmir Körfezi’nde yüzmenin oldukça tehlikeli olduğunu belirtiyor. İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için her ne kadar belli adımlar atılmış olsa da bu sürecin daha zamanının olduğunu söyleyen Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası’na bağlı Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helin Kınay, “Körfeze zamanında verilen aşırı yükün temizlenmesi zaman alacak bir süreç. Dipte yılların getirdiği bir çamur birikintisi var. Bu çamurun tehlikeli mi değil mi olduğu konusunda çalışmalar devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi ise yaptığı açıklamada çıkan çamurun tehlikesiz olduğunu açıkladı. ÇED Raporu süreci devam ediyor. Bu raporun gelmesiyle birlikte olay kesinlik kazanacak. Körfezin yüzmeye uygun olmadığını söyleyebiliriz. Ancak Körfez eskiye göre oldukça iyi ancak olması gereken koşullarda değil” diyerek İzmir Körfezi’nin yüzmeye elverişli koşullarda olmadığını belirtti.

ETKİSİ UZUN VADEDE GÖRÜLÜYOR

Temizlenme sürecinde olan İzmir Körfezi’nde çıkan balıkların her ne kadar kimyasal kirlilikten dolayı yenmemesi gerektiği uzmanlar tarafında açıklansa da akşamüstü saatlerinden sabaha İzmir’in sahil şeridi amatör balıkçılarla dolup taşıyor. Kimi amatör balıkçının balıkları tutup kendi yediği söylense de son günlerde bu balıkçıların avladıkları balıkları restoranlara satması da tartışma yaratıyor. Uzmanlar, körfezden tutulan balıkların ağır metaller taşıması nedeniyle uzun vadede insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini belirtiyor. Kınay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Körfez’de tutulan balıkların tüketime uygun olmadığına dikkat çekerek şunları söylüyor: “Şuan için tutulan balıkların yenmesinin uygun olmadığına dair Su Ürünleri Fakültesi’nin açıklamaları var. Körfez henüz yaşayan balıkların yenme aşamasında değil. Özellikle Körfezi’nin kirli, henüz temizlenmemiş olan bölümünde tutulan balıkların yenmesini uygun bulmuyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi zaman zaman Körfez’de yaşamaya başlayan canlıların bilgilerini ve fotoğraflarını paylaşıyor. Bizde keyifle izliyoruz. Ancak şöyle bir durum var biz doğayı çok kolay kirletiyoruz ama onun kendini yenileyip tamir etmesi uzun bir süreç.”  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.